Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2019. október 26.

GoVolcanic - Vulkánikus Csúcstalálkozó Budapesten

post

Egyedi rendezvénynek ad idén otthont a Margit szigeten a Holdudvar a bronzvasárnapi hétvégén GoVolcanic néven. Európa első vulkanikus csúcstalálkozóján egy időben, egy helyen találkozhatnak majd a vulkanikus borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói. A családbarát szervezés keretében a látogatók kihozhatják a szigetre gyermekeiket is: őket a kiállítás-vásár teljes ideje alatt interaktív, játékos- tudományos és kézműves foglalkozásokkal várják.

Az esemény Magyarországon egy kevéssé ismert, ún. jegyváltásos rendszerben egy szekción belül összesen 5 órán át látogatható, lehetővé téve így azt, hogy a viszonylag kis férőhelyes helyszínt maximálisan és egyenletesen kihasználják a látogatók anélkül, hogy a részvétel élményét elrontanák a sorbanállások és a túl nagy tömeg. Bár ez az ötlet első hallásra sokaknak szokatlan, de végiggondolva ugyanilyen ésszerű is: ritka az olyan rendezvény, ahol egyébként 5 óránál többet töltenénk. Szintén egyedi módon a világ minden részéről érkező vulkanikus borok kóstolóját az ország vezető geológusainak és vulkanológusainak előadásai valamint ásvány és kőzetkiállítás tarkítja majd. A szervezők egyértelmű célja, hogy mostanra kicsit túlburjánzó hazai boros- és gasztro fesztiválkultúrát továbbgondolják, és egy egyébként Karácsony első hétvégéjére akár csábítónak is tűnhető ‘itatós’ tömegrendezvény helyett az ismeretterjesztésre, a borok termőhelyeinek bemutatására és azok geo-tudományos hátterére ugyanakkora hangsúlyt fektessenek, mint magukra a borokra.

A 40+ magyar, Mátrai, Tokaji, Somlói, Bükki, Ménesi és Szerémségi termelő bora mellett a palackok itthon korábban borok szempontjából sokszor ismeretlen, különleges tájakról érkeznek majd a kaliforniai Obszidián-hegytől kezdve az Azori-szigetektől egészen a Görögországi Santorini és az olasz Etna vulkánok lejtőiről. Az előadók, akik két napig szemináriumokon és ún. gyorskóstolókon fogják ezeket bemutatni : Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő,  John Szabó Torontói mester - sommelier, a Vulkanikus Borok c. könyv írója, Elizabeth Gabay Master of Wine, Alder Yarrow San Francisco-i borszakíró, Adam Gollner Montreal-i újságíró, Roland Velich osztrák borász, David Moore londoni étteremtulajdonos és BBC szaktanácsadó, Sue Tolson borszakíró, Ripka Gergely a Tokaj Guide írója, Takács Lajos, Árvay János és Balogh Zoltán borászok. A GoVolcanic minden ízében nemzetközi esemény, a programok angol- és magyar nyelvűek, vegyesen.

A GoVolcanic teljes, 2 napos programja összesen 59 programelemet tartalmaz, ezeket célszerű a weblapon szekciónként szűrni (szombat délelőtt, szombat délután, vasárnap de-du). Jegyek ITT.

Fotó: gaborfoto.com

Ez is érdekelhet

Utazás
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Ezer palack, ezer élmény

2022. május 24.
Bor
Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezése

2022. február 14.

Küldj egy üzenetet!