Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2023. október 02.

Gróf Degenfeld kimagasló siker a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

post

Tizenkilenc ország csaknem 1000 tétele versengett idén a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC), ahonnan a Tarcalon gazdálkodó Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza.

Az idei évben a 10. jubileumát ünneplő rangos világversenyen, ahol a három zsűritag, a brit Tom Stevenson, a finn Essi Avellan, illetve a magyar Márkus György tizenegy napon keresztül bírálták a beérkezett tételeket, nyolc érmet, három arany- és öt ezüstöt szereztek a magyar pezsgőkészítők. A három aranyérmet szerző pezsgők között szerepelt a Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője is, mely idén megnyerte már a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.  

„Az ilyen kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez számunkra és egyaránt az egész Tokaji borvidék számára, hiszen minden egyéni siker, mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten hozzájárul Tokaj-Hegyalja ismertségének növeléséhez. Tokaj világszinten is rendkívül izgalmas borvidék, és mint a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon elért siker is bizonyítja, az adottságai alkalmassá teszik a magas minőségű pezsgők készítésére is.” – fogalmazott Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tóth Máté és Sulyok Balázs

 „Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a siker, akárcsak a többi elismerés tükrözi az egész csapat munkájának az eredményét és elhivatottságát. A cél közös és ezt csak úgy tudjuk évről-évre elérni, valamint távlatokban gondolkodni, ha mindenki hozzáteszi a maga részét a munkához és maximumra törekszik a maga területén. A világbajnokságon elért rangos elismerés jól mutatja, hogy gondos munkával, hittel és alázattal lehet olyan tokaji pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.” – tette hozzá Sulyok Balázs, a Gróf Degefeld Szőlőbirtok szőlész-borásza.

A Gróf Degefeld Szőlőbirtok további eredményei

A napokban lezajlott XV. Országos Bio Borversenyen a borászat Tokaji Organikus Szamorodni 2020 tétele arany érmet szerzett, illetve a verseny legmagasabb pontszámát érte el és ezzel különdíjas lett. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert a megmérettetésen. A hetedik alkalommal meghirdetett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022 végzett az első helyen.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtokról

A 2021-ben negyed évszázados jubileumát ünneplő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló története valamivel több, mint 27 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján. Az azóta eltelt időben a borvidék és egyben Magyarország egyik legismertebb borászatává váltak. A tulajdonos Degenfeld család, ahogyan a magánéletében, úgy a borkészítésben is mindig úttörő, kísérletező, újdonságokban is gondolkodó család hírében állt. Mindezt a hagyományokat figyelembe véve, de mindig innovatív szemléletből megközelítve. A borászat megalapításakor a tulajdonosok víziója a tokaji hagyományok tiszteletén alapuló, ugyanakkor a legmagasabb minőségi sztenderdeknek megfelelő, modern borászat felépítése és első osztályú borok készítése volt. Ebből adódóan a tulajdonosok elsők között voltak a borvidéken, akik szorgalmazták, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Ez a kísérletező kedv azóta is töretlen. A tulajdonosok előremutató, környezettudatos gondolkodásának eredményeként a birtok 2009-ben átállt az ellenőrzött, organikus szőlőművelésre, 2012-re pedig az átállás a szőlőterületek 100%-án megvalósult. Szőlőültetvényeik Tarcal és Mád határán találhatóak, köztük olyan történelmi dűlőkkel, mint a Terézia, Zomborka, vagy a Borkút.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt, ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a két kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia és a Galambos dűlőkről származik, 23, illetve 24 éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a palackba. 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!