Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2023. október 01.

Ezek lettek az Országház borai

post

Hetedik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében 2023. szeptember 28-án került sor. Az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek. Az eseményen én is hivatalos voltam.

Az Országház Bora verseny díjkiosztó ünnepsége

Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről. Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy: nem lehet olyan gazdasági depresszió, amely közönyössé tudná tenni a magyar gazdákat a bor iránt, csökkentené tiszteletüket, szeretetüket, állandó megújulási készségüket. A minőségi bortermelés és kereskedelem a kiszámítható jogi környezet biztosításával, folyamatos fejlődéssel és alkalmazkodással tartható fenn. A világban átalakuló borpiac miatt új kihívások jelennek meg és új szereplők kapnak erőre.

A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be. Mint mondta, az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről. Légli Ottó szerint nagy megtiszteltetés és felelősség egyben, hogy a magyar borok jelen vannak az Országházban és képviselik a nemzetet. 

Az Országház Bora versenyről 

A 2017 óta évről évre meghirdetésre kerülő bormustra célja, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a legkiválóbb magyar borok, amelyek az Országgyűlés hivatalos eseményein és reprezentációs ajándékként méltón képviselik borkultúránkat. Ezért a kilenc meghirdetett kategória mindegyikében nagy hangsúlyt kaptak a Kárpát-medence hungarikumnak számító szőlőiből, az e területen őshonos vagy régen meghonosodott fajtáiból készült borok és tradicionális házasítások. A versenyre benevezett tételeket a magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló rangos zsűri értékelte, és rangsorolta a nemzetközi 100 pontos, pozitív bírálati szempontrendszer szerint történt.

Az Országház Bora eredményei

Olaszrizling: Androsics Birtok – Olaszrizling Sur Lie 2022

Furmint: Péter Pincészet – Tokaji Furmint Thurzó dűlő 2021

Egyéb fehérbor: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2021

Rozé:  Sike Balázs – Badacsonyi Pinot Noir Rozé 2021

Kékfrankos: Günzer Tamás – Bocor Kékfrankos 2020

Bikavér: Vesztergombi Pince – Szent László Bikavér 2019

Kadarka: Eszterbauer Borászat – Nagyapám Szekszárdi Kadarkája 2022

Cabernet Franc: Riczu Tamás – Villányi Franc 2018

Tokaji aszú: Péter Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos Aszú 2017

Borítókép: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!