Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. február 07.

Istvándy Csilla: Egy álmunk vált ezzel valóra

post

Ha egy romantikus vidéki pihenésre vágyunk, vagy csak pusztán szeretnénk kicsit kiszakadni a szürke hétköznapokból, akkor a Káptalantóti és Badacsony között, Rizapusztán található Istvándy Birtok új, minden igényt kielégítő balatoni panorámás vendégházai tökéletes választásnak bizonyulnak. Minden ház saját terasszal, privát szaunával, jakuzzival rendelkezik, kétszemélyre bőven kényelmes, 50 négyzetméter területű. Ebben a meghitt környezetben, ahol a világ zaja elhalkul, mindenki megtalálja a nyugalmat. Madárcsicsergés, legelő szürkemarhák, csend, kiváló Istvándy borok és minőségi gasztronómia. Istvándy Csilla és Máger Dániel itt, a természet lágy ölelésében, az étterem melletti birtokra álmodták meg új vendégházaikat, ahol 2024. januártól várják a pihenésre vágyókat. Ennek apropóján Istvándy Csillával beszélgettem.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Az Istvándy Birtok nemcsak kiváló borairól híres, hanem a minőségi, szívből jövő vendéglátásról is. Mára eljutottatok arra a pontra, hogy színes és változatos ételek kerülnek ki a konyhából, de az idáig vezető út hosszabb volt…

Ez természetes, hiszen ahogyan az elmúlt évek során fejlődött a birtok, mi is és a koncepció is vele együtt fejlődtünk. Amikor férjemmel megismerkedtem leginkább hidegtálakkal, melegétellel csak alkalmanként tudtunk szolgálni a hozzánk látogatóknak. Természetesen már akkor is saját mangalica adta ezeknek kiváló minőségű alapanyagát, hiszen a családunk már hosszú évek óta foglalkozik mangalica- és szürkemarha tenyésztéssel a Balaton-felvidéken, Káptalantótiban. Unokatestvéremék a mangalicából füstölt termékeket készítenek, a birtokon pedig a szürkemarha is számtalan formában került már a vendégek tányérjára.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Tudtommal a szőlő- és borkészítés is komoly múltra tekint vissza az Istvándy családban…

Egészen pontosan az 1800-as évek kezdetére. Ez a tevékenység már az elejétől fogva a legfontosabb megélhetési lehetőséget adta a családunknak. Borász nagypapám és agrármérnök édesapám a saját családi szőlőbirtokon már a 60-80-as években is foglalkoztak a szövetkezeti munka mellett szőlőműveléssel és borkészítéssel. Igaz, a kezdetekben csak kimérve egy-két vendéglő számára, valamint néhány ismerősnek szállítottak bort.

És mikor érkezett a fordulópont a minőségi borkészítés irányába?

Amikor a frissen diplomázott bátyám, Istvándy Gergely bekapcsolódott a pincészet életébe, és szenvedéllyel vetette magát bele az új kihívásokba bevezetve a szőlőültetvényeken a termés korlátozást, elhatározta, hogy a legjobb területeinkről a saját készítésű borainkat kizárólag palackozva fogjuk értékesíteni.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Azóta viszont te is becsatlakoztál a birtok életébe. Igaz teljesen más területen, mint a szőlőművelés és borkészítés…

A főzés, a gasztronómia világa már kiskorom óta nagyon érdekelt. Míg a szülők kint voltak a szőlőben én mindig nagymamám mellett voltam a konyhában. Később a Vendéglátóipari Főiskola elvégzése után a hazai gasztronómia olyan legendás mesterei mellett tanulhattam a szakmát, mint például Bíró Lajos, Sárközi Ákos és Takács Lajos. Most már a birtok éttermében kamatoztatom a megszerzett tudást és saját kezűleg készítem a rendszeresen változó, szezonális menü fogásai.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Természetesen mindent helyben és frissen készítünk, a családi gazdaságunk pedig nemcsak kiváló borokkal, hanem saját mangalica és szürkemarha alapanyaggal is ellátja a konyhánkat. Akár a borok, úgy az ételek tekintetében is a legjobb minőségre törekszünk. Ha pedig kiegészítésként alapanyagot vásárolunk, azokból is igyekszünk a legjobb minőségűt megtalálni, férjem, pedig az ételekhez kínálja a borainkat. Olyan ételeket készítünk, amiket mi is szívesen megennénk, és jó érzéssel telik meg tőlük a lelkünk. Ezt szeretnénk a vendégeink számára is átadni.

Istvándy Birtok balatoni szállás

A beszélgetésünk apropója, hogy nemrég megnyitottátok vadonatúj vendégházaitokat is az Istvándy birtokon. Milyen elhatározásból született ez a döntés?

Ez egy régi álmunk volt a férjemmel. És persze jónéhány visszatérő vendégünké is. Az elmúlt évek során rendszeresen érdeklődtek arról, hogy tudunk-e szállást biztosítani számunkra. Mert valljuk be: egy alaposabb borkóstolás és vacsora elfogyasztása után az Istvándy-birtokon, nincs is jobb dolog, mint a helyszínen, festői szépségű környezetben kényelmesen megpihenni és élvezni a csendet és a nyugalmat. Így már a 2022. december végétől hosszantartó tervezés és építkezés eredményeként egy álmunk vált ezzel valóra.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Legnagyobb örömünkre vendégeink is nagyra értékelik a házakat. Kényelmes méretű, igényes környezet kialakítása volt a cél, ahol minden párnak biztosított az intim szférája és természetesen gyönyörű balatoni panoráma. A házon belül pedig minden, amit egy magas minőségű szállástól elvárunk: igényes berendezés, rusztikus, de mégis modern belső tér, teljesen felszerelt konyha, benne hűtő, mikro, kávéfőző, kenyérpirító. A fürdőben pedig, papucs, fürdőköpeny, törölközők, egyebek.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Kialakításuk során mi volt a legfontosabb szempont?

Egy olyan kényelmes és bensőséges privát helyet szerettünk volna létrehozni, ahol a szürke hétköznapokból kiszakadva mindenki kicsit elbújhat a világ zajától. Biztos vagyok benne, hogy ebben a meghitt környezetben minden vendég megtalálja a nyugalmat és a harmóniát. Éppen ezért fontos szempont volt számunkra, hogy a belső kialakítás és a színek is meghittséget sugározzanak, mindezt úgy, hogy hűen visszatükrözzék az Istvándy Birtok megszokott egyediségét és hangulatát. A vendégek a komplex élményeket keresik, s mi a borainkon, gasztronómiai kínálatunkon, valamint most már az elkészült vendégházainkon keresztül ezt teljes mértékben tudjuk nyújtani. Alapvető filozófiánk, hogy nem mennyiségre, hanem minőségre törekszünk, és ez a gondolat itt is visszaköszön. Büszkék vagyunk, hogy a privát vendégházak létrehozásával, melyek 2024. januárjától várják a vendégeket, az Istvándy Birtok már teljes egészet alkot.

Istvándy Birtok balatoni szállás

Az itt megszálló vendégek számára miként van megoldva az étkezés?

A birtok étterme egy kerthelység, ebből fakadóan vannak korlátaink. Tavasszal és ősszel hétvégenként, főszezonban általában hétköznapokon is nyitva tartunk. A friss reggelit, amelynek tartalmát a saját birtokunk termékeiből és frissen sütött pékáruból állítjuk össze a megbeszélt időpontban pedig az ajtó elé helyezzük kosárban. De ha valaki igényt tart arra, hogy máshol szeretne ebédelni vagy vacsorázni, akkor a férjem szívesen segít, és elviszi és vissza is hozza őket a saját kocsinkkal. Rugalmasak vagyunk, a legfontosabb szempont számunkra, hogy a vendég jól érezze magát itt. 

Kinek ajánljátok leginkább a vendégházakat?

Privát hangulatukból adódóan a mindennapok pörgéséből, a felelősségektől és kötelezettségektől elszakadni vágyó párok számára a legideálisabb. De a legjobb barátoddal vagy egyedül is tökéletes. Reggel kiülni a teraszra és megcsodálni az egyedülálló táj szépségét, a békésen legelő szürkemarhákat, este pedig a privát szaunádban, majd a jakuzzidban a csillagos ég alatt zárni a napot egy pohár jó bor kíséretében igazán felemelő, romantikus és megnyugtató érzés.

Istvándy Birtok balatoni szállás

És hogy az élmény teljes legyen, minden lefoglalt éjszakához egy Istvándy borral is kedveskedünk a vendégeknek. Semmi más dolga nincs itt az embernek, mintsem, hogy egymásra figyeljen, kapcsolja ki a telefonját és hagyjon hátra minden olyan terhet, ami a vállát nyomja. Időnként jó kicsit elzárkózni a világtól és feltöltődni a természet adta pozitív energiákkal.

Fotók: Istvándy Birtok

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!