Kükü, az azerbajdzsáni zöldfűszeres omlett
A Kükü a hagyományos azerbajdzsáni konyha szerves részét képezi. A legelterjedtebb változatát fűszernövényekkel készítik, ami tulajdonképpen egy zöld omlettre emlékeztet, és melegen, illetve hidegen is tálalják. A kükü friss zöld fűszernövényekből és tojásból készül, és a természet megújulását, illetve a tavasz beköszöntét jelzi. A küküt jellemzően gyémánt alakban tálalják, mellé pedig joghurtot szolgálnak fel. Íme a hagyományos receptje, amit otthon is könnyen elkészíthetünk.
Kükü, azaz az azerbajdzsáni omlett receptje
Hozzávalók:
- 3 db tanyasi tojás
- 20 gr újhagyma
- 20 gr koriander
- 20 gr kapor
- 20 gr sóska (vagy bébispenót)
- 20 gr olvasztott vaj
- tört fekete bors és só ízlés szerint
A kükü elkészítése:
A gyógynövényeket megmossuk és apróra vágjuk. Ezután a nyers tojást a zöldekhez verjük, sóval és borssal együtt. A vajat felforrósítjuk a serpenyőben, amelybe beleöntjük a tojás-fűszerkeveréket és elsimítjuk. A serpenyőt lefedjük, és addig főzzük, amíg a tojás meg nem áll. A küküt ezután két-négy egyenlő részre vágjuk, megfordítjuk, a másik oldalát megpirítjuk. Hagyományosan gyémánt alakban tálalják, gyakran joghurtos körettel.
Recept és fotó: azerbaijan.travel