Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. július 25.

Kükü, az azerbajdzsáni zöldfűszeres omlett

post

A Kükü a hagyományos azerbajdzsáni konyha szerves részét képezi. A legelterjedtebb változatát fűszernövényekkel készítik, ami tulajdonképpen egy zöld omlettre emlékeztet, és melegen, illetve hidegen is tálalják. A kükü friss zöld fűszernövényekből és tojásból készül, és a természet megújulását, illetve a tavasz beköszöntét jelzi. A küküt jellemzően gyémánt alakban tálalják, mellé pedig joghurtot szolgálnak fel. Íme a hagyományos receptje, amit otthon is könnyen elkészíthetünk.

Kükü, azaz az azerbajdzsáni omlett receptje

Hozzávalók:

  • 3 db tanyasi tojás
  • 20 gr újhagyma
  • 20 gr koriander
  • 20 gr kapor
  • 20 gr sóska (vagy bébispenót)
  • 20 gr olvasztott vaj
  • tört fekete bors és só ízlés szerint

A kükü elkészítése:

A gyógynövényeket megmossuk és apróra vágjuk. Ezután a nyers tojást a zöldekhez verjük, sóval és borssal együtt. A vajat felforrósítjuk a serpenyőben, amelybe beleöntjük a tojás-fűszerkeveréket és elsimítjuk. A serpenyőt lefedjük, és addig főzzük, amíg a tojás meg nem áll. A küküt ezután két-négy egyenlő részre vágjuk, megfordítjuk, a másik oldalát megpirítjuk. Hagyományosan gyémánt alakban tálalják, gyakran joghurtos körettel.

Recept és fotó: azerbaijan.travel

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!