Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. február 25.

Balaton, tyúkok és kékfrankos

post

Az osztrák tulajdonban lévő, Kéthelyen található Kristinus Borbirtok 2019-től teljes mértékben a biodinamikus művelési módra áll át, és ha minden a tervek szerint halad, egy-két éven belül már DEMETER tanúsítvánnyal is rendelkezik majd. Florian Zaruba irányítása alatt, aki változtatva az addigi fényűző életével 2015-től viszi a birtokot, fenntartható módon művelik a szőlőt, nem használnak felszívódó növényvédő szereket, csupán természetes preparátumokat, boraik spontán erjednek, de ha szükséges, akkor is csak saját élesztőtörzseket használnak.

Múlt évben jártam a Kristinus Borbirtok bázisán, amikor Magyarország egyik legismertebb borokkal foglalkozó magazinja számára készítettem egy interjút Florian Zarubával. Elmondása szerint a pincészet igyekszik minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, legtöbb termékük szűretlenül, alacsony kén hozzáadásával kerül a palackba, de az új, átalakított portfoliójukban a narancsborok, az ősi pezsgőkészítési technológiával készült pétilant naturel pezsgő és a natúr borok mellett már sárgamuskotály, zenit, zöldveltelini PÉT-NATok is helyet kaptak. A Kristinus Borbirtok szeretné minél nagyobb mértékben függetleníteni magát a körülöttük lévő dolgoktól, így egyre jobban igyekszik az önfenntartó, farm jellegű gazdálkodás irányába mozdulni.Mivel a biodinamikus gazdaságból nem hiányozhatnak az állatok sem, a csirkék számára létrehoztak egy mobil házat, így a csirkék egész nap szabadon szaladgálhatnak az épület mögötti területen. Nem mellesleg segédkeznek a komposzt előállításban, és állandó kapirgálásukkal egyenletesen osztják azt el.

fotó: Németi Sándor

Hétvégén a pincészet 2017-es kékfrankos válogatása került a poharamba, mely 14 hónapot pihent 225 literes magyar tölgyfahordóban.  Mélyebb árnyalatú rubinvörös színű kékfrankos, közepestől visszafogottabb aromajegyeiben erdei feketebogyós gyümölcsök, áfonya, meggy, vanília, csokoládé, bőr, feketebors, fa, a háttérben szilvahéj és a hordós érlelésből származó fűszerek. Tetszetős, de valójában különös izgalmaktól mentes bor. Kóstolva az aromáihoz képest árnyaltabb és szerényebb, s bár viszonylag jó ivású, a korty is mentes az izgalmaktól. Közepestől kisebb test, moderált alkohol, integrált, de kissé szárító tapintású tanninszerkezet. Lecsengésében fekete teás, kissé kesernyés utóízzel búcsúzik a bor. 87 pont

Borítókép: Kristinus Borbirtok Facebook

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Könnyedségre hangolva

2020. június 28.
Utazás
Étel-bor párosítás
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Bio vörösbor a Mátrából

2021. május 31.
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezése

2022. február 14.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!