Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. június 13.

Cukkini kecskesajttal

post

A nyári nagy melegben jól esik egy könnyed fogás, főleg, hogy könnyen elkészíthető, alig kell hozzá pár alapanyag és nagyon egészséges is. Laza ebédre vagy vacsorára ideális, hozzá pedig lehetőség szerint bontsunk fel egy jól lehűtött könnyű fehérbort.

Cukkini kecskesajttal recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg kecskesajt szeletelve
  • 4 db paradicsom
  • 1 db cukkini
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • tengeri só
  • bors
  • fehérborecet
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés:

A szeletelt kecskesajtot az olaj és fűszerek keverékében érleljük egy éjszakán keresztül. Másnap frissen felszeleteljük a paradicsomot, majd a  kecskesajtból és a paradicsomból rétegezve tornyot építünk. A cukkinit vékony szeletekre vágjuk, fűszerezzük, majd meglocsoljuk a borecettel. Végül a kecskesajtos paradicsomot és a cukkinit együtt tálaljuk. Ízlés szerint salátalevelekkel vagy csírákkal díszítjük.

Borajánlat:

Hilltop Irsai Olivér 2024

Hilltop Irsai Olivér

A Kecskeméten 1930-ban Kocsis Pál által nemesített, a pozsonyi fehér és a csabagyöngye keresztezésével létrejött Irsai Olivér nevéhez számtalan legenda fűződik, de valószínűleg Kocsis Pál barátjának, Irsai Józsefnek a  fiáról nevezte el, akit Olivérnek hívtak. Érdekességként szintén érdemes megemlíteni, hogy 1960-ban Bakonyi Károly ezzel a fajtával és piros tramini keresztezésével nemesítette a cserszegi fűszerest, amellyel a Hilltop, Wooden Cut néven érte el az első nemzetközi sikerét. A 2024-es évjáratú Hilltop Irsai Olivér könnyed, friss, üde gyümölcsös és finoman parfümös. Könnyű test, alacsony alkohol, valamint üde savak jellemzik. Önmagában vagy fröccsként is kiváló, de remek párost alkot ezzel a friss nyári fogással. Szintén ajánlom salátákhoz, natúr tehénsajtokhoz, csirkéhez, illetve a nem túl zsíros fehér húsú halakhoz.  

Borajánlat, borfotó: Németi Sándor

Recept: Kocsis Bálint

Ételfotó: Csigó Zita

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!