Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. június 07.

Megszűnhet az ismert tokaji pincészet

post

Európa mértani középpontján, a Tállyán gazdálkodó Szent Benedek Pincészet, több mint 20 év működés után talán végleg megszűnhet. Ha így történne nagy veszteség lenne nemcsak a Tokaji borvidék, hanem az összes olyan borrajongó számára is, aki szereti az izgalmas és különleges borokot, hiszen a kis családi pincészet borainak többsége nemzetközi mércével is kivalóak. Mindenesetre a végleges döntés - bár az interneten több helyen is található olyan hirdetés, miszerint eladó a teljes borászat - még nem született meg. A tulajdonosok az információim szerint bíznak benne, hogy ha eladásra kerül a birtok, akkor az új vevő megtartaná a borászatot, és folytatná a borkészítést is.

Szent Benedek Pincészet – Tállya első fecskéje  

A Tállyán elsők között minőségi borokat készítő pincészet Európa védőszentjéről, Szent Benedekről kapta a nevét. A 2002-ben alakult, Dr. Farkas Géza nevéhez kötődő borászat első területeit 1999-ben vásárolta, 2005-től pedig a maximalizmusáról közismert Ádám József készíti a precíz, komoly beltartalommal rendelkező, és a termőhely sajátosságait kiválóan megmutató borokat. Ami a fajtaarányt illeti, ezt közel 70%-ban a furmint, 28%-ban a hárslevelű, valamint 2-3%-ban a zéta teszi ki. A pincészet alapját adó épület a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kőből épült, nagyjából 200 évvel ezelőtt. A ház alatt, vele azonos nagyságú, boltíves borházban végzik ma is a szőlő feldolgozását, illetve a borok kezelését. A 3 ágú, kőboltozatos pince teljes hossza pedig 70 méter.  Nemrég Tállyán jártam nemzetközi borakadémikus ismerősömmel, így a Szent Benedek Pincészethez is betértünk, ahol több tételt is kóstoltunk.

A Szent Benedek Pincészet néhány bora

Szent Benedek Pincészet Birtok Furmint 2013

A pincészet birtok, 5 dűlő termésének bora, mely 43 hónapot töltött hordóban. Lassan nyíló illatában gyapjú, sárga virágok, viasz, citromhéj, herbák és érett jegyek. Egyensúlyos, élettel teli korty, hosszú, krémes textúrával. Egészen izgalmas és parádés bor, még mindig rengeteg gyümölccsel és nem túlzó, csak támogató ásványossággal. 91 pont

Szent Benedek Pincészet Szent Tamás Furmint 2011

Elképesztően gazdag illatában érett fehér húsú gyümölcsök, grapefruit, pirított magvak, fehércsoki, herbák, ásványosság, fenyőmag, darált dió, fahéj, érintésnyi gyurma. Még tömörebb bor, vibráló savakkal, némi fenolos érzettel. Kerek, elegáns és komplex, megfelelő hosszúsággal. 92 pont

Szent Benedek Pincészet Remete 2011

Parádés illat, benne gyapjú, mandula, diófélék, aszalványok, viasz, kevés gomba és száraz avar. Krémes, arányos, hosszú és rendkívül elegáns bor, szép harmóniával. Kóstolva is szépen visszaadja az illatában tapasztaltakat, herbákkal, kamillával, virágporral és mézzel kiegészítve. 95 pont

Szent Benedek Pincészet, Tállyaforrás: WineArtCulture

Szent Benedek Pincészet Szamorodni 2016

Frissebb illatjegyeiben friss gyümölcsök sokasága, mézzel, virágporral és érintésnyi magvassággal színezve. A korty krémes, kényeztető, elegáns és nagyon részletes. Komoly mélységekkel és nagy potenciállal rendelkező édes szamorodni. Egyszerűen zseniális tétel. 95 pont

Szent Benedek Pincészet 5 puttonyos aszú 2007

Az érettség már megjelent friss dohány, szalma, némi avar formájában, akárcsak az aszalványok, gyömbér, sáfrány, narancshéj és grillázs. Nem hivalkodó intenzitás, inkább titokfejtő bor, komoly mélységekkel. Részletgazdag, de nehezen mutatja magát. 93 pont

Szent Benedek Pincészet 5 puttonyos aszú 2011

Illatában sárgabaracklekvár, aszalványok, marmalade, sok fűszer, fahéj és diszkrét botritisz. Egyszerre gazdag és feszes szerkezet. Kényeztetően elegáns aszú, rétegzett és komoly mélységekkel. Elképesztően nagy bor, még mindig sok-sok gyümölccsel, amely még az útja elején tart. 96 pont

Szent Benedek Pincészet 6 puttonyos aszú 2016

Zárkózott illatában némi idővel megjelenik a gomba, avar, szalma, tejkaramell, mandula, dió, szentjánoskenyér, mazsola és sárgabaracklekvár. Tömény, lehengerlő, koncentrált, vaskos és húsos szerkezetű aszú, amely most vált a friss vonalról a tercierre. Még mindig egészen frissítő savakkal bír. 96 pont

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor

Borászok kedvenc dűlői

2022. június 13.
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Borturizmus

Quo vadis Villányi Franc?

2016. november 25.
Gasztronómia interjú

Küldj egy üzenetet!