Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. november 02.

Ezért a bikavérért rajongani lehet

post

Az Egri Borműhely meghívásának köszönhetően szinte egy egész napot töltöttem a St. Andrea Szőlőbirtokon. A „Nagy Egri Borműhely Kóstoló” néven megtartott eseményen sétálókóstoló és vezetett mesterkurzusok keretében tíz borászat mutatta be a borait, hogy átfogó képet adjanak arról, milyenek az egri borok most.

Az Egri Borműhelyt kiemelten a fiatalokra fókuszálva azzal a céllal alapították 2016-ban, hogy növeljék az Egri borvidék ismertségét, tovább fejlesszék a borkínálatot, illetve célszerűbben pontosítsák és definiálják a meglévő márkákat. Ez gyakorlatban többek között az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, és az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotását és bevezetését jelenti. A szervezet életében fontos mérföldkőnek számít, hogy 2018-ban egyesületté alakult, és elkezdte a szakma és a nagyközönség felé irányuló kommunikációját. A mai felgyorsult világ követelményeinek megfelelve Egri Bor Most néven elindították a kommunikációs projektjüket, így az egri borok kedvelői honlapon, vagy olyan közösségimédia-csatornákon keresztül, mint a Facebook és az Instagram tudják napra pontosan követni, mi minden történik az Egri borvidéken. Az Egri Borműhely a nyilvánosság előtt a 2019 februárban Egerben megrendezett Szőlészeti és Borászati Konferencián mutatkozott be.

Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, illetve a frissen csatlakozott Varsányi Pincészet.

De most vissza röviden az október 23-án megtartott eseményre, ahol az egyesület összes tagja bemutatta a borait. Már rég lemondtam arról, hogy végig jegyzeteljek ilyen nagyszabású rendezvényeken. Egyrészt nem sok értelmét látom annak, hogy közel ötven kóstolt borról beszámoljak az oldalon, másrészt számomra azok a borok nyújtanak élményt, amikre több nap elteltével is tisztán vissza tudok emlékezni. És ezekből szerencsére akadt néhány. Az elmúlt években kétségtelenül sokat finomodott az egri borok stílusa, illetve minden polci szegmensben találunk már kiváló, jó ár-érték arányú borokat. Ezzel együtt azt is érdemes megemlítenem, hogy azt a tudatos minőségi munkát és építkezést, amit az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok képvisel, kevesebb borvidéki szereplő tudja érdemben követni.

Fotó: Busák Attila

A teljesség igénye nélkül néhány olyan tétel, amit az eseményen kóstoltam és amikre e sorok írása közben is tisztán emlékszem: a St. Andrea Szőlőbirtok összes bemutatott tétele (Boldogságos dűlő Egri Csillag Grand Superior 2020, Örökké Egri Csillag Superior 2020, Mária Cuvée Grand Superior 2017 és 2018, Áldás Egri Bikavér Superior 2019, Hangács dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017, Merengő Egri Bikavér Superior 2017, illetve a mesterkurzuson bemutatott Agapé Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2017) egytől egyik izgalmas és meggyőző volt. Itt három személyes kedvencemet, a 2017-es Máriát, Merengőt és az Agapét emelném jobban ki. A Tóth Ferenc Pincészet szortimentjéből a Várvédő Egri Bikavér Superior 2018 tetszett a legjobban (egyébként is sokkal erősebbnek látom vörösborokban a pincészetet), míg a Gál Tibor Pincészettől, mely egyetlen borral képviselte magát az eseményen, a Pajados Egri Bikavér 2017. De a mesterkurzuson bemutatott Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Meta Tema 2019 késői szüretelésű hárslevelűje is emlékezetes volt, akárcsak a Soltész Bikavér Superior 2016. Ez utóbbi leginkább azért került most említésre, mert sokan az Ostoros Családi Pincészetet (ennek része a Soltész márkanév, ami alatt a prémium kategóriájú vörösborok kerülnek forgalomba) sokan az olcsóbb borokkal azonosítják be. A nap felfedezettje, a számomra kevésbé ismert Varsányi Pincészet volt, itt az olaszrizlinget emelném ki. Egyébként, aki még nincs tisztában az egri bikavér készítésének szabályaival és többet szeretne tudni a Classicus, Superior és Grand Superior bortípusokról, ITT bőven talál információt. 

St. Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2019

A kilenc szőlőfajtát (kékfrankos 32%, cabernet franc 23%, merlot 22%, pinot noir 9%, cabernet sauvignon 7%, turán 3%, kadarka 2%, blauburger 1%, syrah 1%) tartalmazó Superior kategóriába sorolt bikavért Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-borászától kaptam ajándékba visszainduláskor. Gondoltam itthon, nyugodt körülmények között felbontom és utánajárok, mit is gondol a szőlőbirtok az elsőszámú vörösborával kapcsolatban, amellyel az Egri Bikavérről alkotott elképzeléseiket szeretnék megjeleníteni egy palackban. A végeredmény meggyőző: lenyűgözően friss és gazdag gyümölcsös illat fogad a pohárban, főleg meggyel, cseresznyével, eperrel, sokféle fűszerrel és leheletnyi, inkább díszítésre szánt hordóval. Fiatalos, könnyed, modern felfogású bikavér, amelyben minden alkotóeleme anélkül, hogy dominánssá váljon, szépen kiegészíti a másikat. Szájban is a gyümölcsös vonal kerül előtérbe és a frissesség. Megnyerő, szerethető bor, az összhatás is rendben van ebben az árkategóriában. Ilyen jellegű borokkal kell megismertetni a fogyasztókkal a bikavért. 87 pont 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Címkeváltás Bolykiéknál

2018. október 03.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Terra Australis

2022. július 16.
Bor

6 izgalmas bor húsvétra

2024. március 25.

Küldj egy üzenetet!