Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. május 23.

A hónap bora: egy 24 éves bombaformában lévő aszú

post

A festői szépségű Neszmélyi borvidéken található és közel 400 hektáron gazdálkodó, a 2014-ben az Év Pincészete díjjal kitüntetett Hilltop Borbirtok 2000-es évjáratú 5 puttonyos aszúja egy bombaformában lévő izgalmas és összetett bor. Nem véletlenül lett most a hónap bora a WineArtCulture oldalon.

Neszmély borvidék és a Hilltop Borbirtok tokaji borai

Nem elírás az aszú szó, hiszen 2001-ig a neszmélyi Hilltop Borbirtok ilyen borokat is készített Tokajból. Igaz, talán erre a fiatalabb generáció már nem igazán emlékszik, sőt, talán a feketeöves borrajongók és a szakma kivételével nagyon kevesen tudják ezt a tényt. Pedig micsoda remek borok születtek! Akinek már volt lehetősége idősebb borokat kóstolni Kamocsay Ákos repertoárjából, bizony tudja, hogy legyen szó a Móri, - Neszmélyi, - vagy akár a Tokaji borvidékről, a mai napig biztos lábokon állnak. Pedig legtöbb tétel, legalábbis tudtommal, reduktív technológiával, azaz acéltartályban készült. De ez nem meglepetés számomra, hiszen Tompa Imrét, a nagyszerű borszakértőt, írót, publicistát, tanárt és politológust idézve: Kamo (Kamocsay Ákos, szerk.) a régi nagy mindentudó öregek egyik utolsó mohikánja vérprofi. Az aszúra visszatérve, a tisztánlátás kedvéért érdemes megemlítenem, hogy a Hilltop Borbirtok régen, felvásárolt szőlőből tokaji borokat is készített. Pontosabban Kamocsay Ákos kezei alatt, akinek nevéhez számtalan hazai és nemzetközi sikerek fűződnek. És ha már Tokajról volt szó, hadd említsek néhányat: a 2004-es VinAgora nemzetközi borversenyen ezüstérmet szereztek az 1997-es 5 puttonyos aszúval, és szintén ebben az évben a III. Országos Hárslevelű Borversenyen a 2002-es tokaji hárslevelűjük aranyérmes lett, illetve a legjobb borkülönlegesség díját is elhozta.

Egyébként a Neszmély borvidéken lévő borászat 1993-ban egy egykori TSZ pincében, tízezer liternyi fémtartállyal és 110 hektár rossz fajtaösszetételű, elöregedett tőkével vágott bele a neszmélyi kalandba, hogy az itt termelt, egykoron híres bort visszahelyezze az őt megillető helyére. A több mint kétezer éves bortörténelmi hagyományokra visszanyúló borvidéken már Probus császár is szőlőtelepítésre ösztönözte az ókori Róma légióit, később pedig Zsigmond király, a Zichy család, majd későbbiekben a Pannonhalmi Apátság is itt hagyta névjegyét. Ezt a hagyományt viszi most tovább a Hilltop, amely az alapítása óta az ország egyik legnagyobb és legszebb birtokává fejlődött.

Kamocsay Ákos gondolatai a Hilltop Borbirtok aszúról

„Tokaji aszút sosem lehetett készíteni a tokaji borvidéken kívül, de volt egy hosszú időszak, amikor a kész aszút, származási igazolással ki lehetett hozni, majd palackozni a borvidékről. Amikor mi elkezdtünk a rendszerváltás körüli időben az angol piacra dolgozni, viszonylag rövid időn belül eljutottunk egy olyan szintre, hogy több vevőnknek szinte teljes borszortimentet szállítottunk. Ezeknél a vevőknél felvetődött, hogy tokaji aszút is szívesen betennének a borválasztékukba, de azért az évi néhány száz palackért nem szívesen utaznák körbe a Tokaji borvidéket. Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy ezt mi megtesszük helyettük. Mégpedig úgy, hogy kollégáimmal sok kis pincét, esetenként magántermelőt felkerestünk és kiválasztottunk olyan kis tétel aszúkat, amelyek házasításából egy nekünk is vállalható, azaz Hilltop minőségű bort, jelen esetben aszút tudtunk készíteni. Ezeket pedig elhoztuk Neszmélyre, házasítottuk, stabilra kezeltük, lepalackoztuk és ebből elégítettük ki vevőink tokaji aszú igényét. Megjegyzem, néha nagyobb munka volt számunkra, mint maga a bor elkészítése. A szabályozás megváltozása miatt a 2001- es évjárat volt az utolsó ilyen módon készített és forgalmazott aszúnk.” – ezt már kérésemre Kamocsay Ákos írta le számomra.

Hilltop Borbirtok 5 puttonyos aszú 2000

Ami a 2000-es 5 puttonyos aszút illeti ez egy országos viszonylatban is megosztó évjáratból származik. Tokaj-Hegyalján egyértelműen kihívásokkal teli, esős és nyártól főként feketerothadás által erősen fertőzött év volt. A virágzás is megkésett, a fürtök pedig lassabban értek a megszokottnál. A magas páratartalom miatt a szüret ideje alatt igen komolyan kellett venni a válogatást.  Szamorodni, de leginkább aszú szempontjából nagyon nehéz volt az évjárat. S bár az elején jónak ígérkezett a 2000-es év, az őszi időszakban bekövetkezett sok eső miatt szinte búcsút kellett venni a szép aszúktól. Akinek mégis sikerült, az szép aszú borokat tudott készíteni. Legalábbis erre lehet következtetni, ha megkóstoljuk a Hilltop 5 puttonyosát. Bár érződik, hogy nem egy friss aszúról van, mégis annyira eleven, vibráló és feszes, hogy bő 10-15 évet nyugodtan letagadhatna a korából.  Komplex, összetett, krémes és még mindig komoly érlelhetőséggel bíró aszú, szép rétegekkel, és tele vibráló energiával. Savai a mai napig élénkek, illatában még mindig sok gyümölcs fedezhető fel. Sokrétű és izgalmas aszú, ami bár boltokban már nem kapható, de a Hilltop muzeális tételei között talán még megvásárolható.

Hozzá, illetve vele, hiszen jócskán bekerült a desszertbe is, nemrégibben készítettem egy aszús-mascarporne krémmel töltött répartortát, aki kíváncsi a közkedvelt és könnyen elkészíthető répatorta receptjére, az IDE kattintva elolvashatja. De a legjobb, ha el is készíti, mert az eredmény isteni finom lesz.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

2019. június 22.
Hírek - programok
Gasztronómia
Borturizmus

Bujdosó reload

2017. szeptember 15.
Bor teszt-értékelés
Recept
Hírek - programok
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!