Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. június 13.

5 badacsonyi pincészet, amit a bakancslistára fel kell írni

post

A Balaton-felvidék szívében található, komoly múltra visszatekintő Badacsonyi borvidék az egyik legjelentősebb és legszebb borvidék Magyarországon. A vulkanikus talaj, a különleges mikroklíma és a Balaton közelsége mind hozzájárulnak ahhoz, hogy itt kivételes minőségű borok születhessenek. Most a sok kiváló itt található borászat közül 5 olyan pincészetet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amit, ha a borvidéken jártok, feltétlenül érdemes meglátogatni.

Badacsonyi borvidék, a Balaton gyöngyszeme

A Badacsonyi borvidék története hosszú múltra tekint vissza, már a római korban is ismerték és kedvelték a terület borait, amit a régészeti leletek is alátámasztanak. A középkorban a bencés és a ciszterci rendek is jelentős szerepet játszottak a szőlőművelés és a borkészítés hagyományainak kialakításában, majd ezt követően a XVIII. században az Eszterházy és Festetics családok is hozzájárultak a borvidék fejlődéséhez. A Badacsonyi borvidék viszont nemcsak a borok szerelmeseinek, hanem a természet és a gasztronómia kedvelőinek is ideális úti cél. A borvidéken számos borászat várja a látogatókat, ahol borkóstolók alkalmával a borászok tolmácsolásában ismerhetik meg a helyi borok sokszínűségét. A tradicionális magyar ételek mellett a modern gasztronómiai trendek is helyet kapnak a borvidéken, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fogásokat.

Váli Birtok Badacsonyörs, Váli Péter családi borászata

Váli Birtokforrás: Váli Birtok

Váli Péter borászata a Badacsonyi borvidék egyik kiemelkedő borászata, amely a tradicionális értékek és a modern borkészítési technikák ötvözésével készíti nemzetközi mércével is kiváló borait. Váli Péter, a Váli Birtok alapítója már fiatal korában elhatározta, hogy ha lehetősége adódik, egy pincészetet szeretne a borvidéken alapítani, ahol ő alkothatja meg az ételeket, ezekhez pedig szintén ő válogathatja össze a piacon a legjobb minőségű, friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokán termelt boraival tálalhatja a vendégeknek. Ez az álom 2000-ben végre valóra vált, hiszen ekkor indult a Váli Birtok története a Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön. Az azóta eltelt időben évről évre azon dolgozik a családjával együtt, hogy a vendégeik is ugyanannyira szeressenek ott lenni, mint ők. Filozófiája szerint a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amelyet a lehető legkíméletesebb módon kell megművelni és feldolgozni. Szőlőterületei a Badacsonyi borvidék legjobb adottságú dűlőin helyezkednek el. Váli Péter borászatának kínálatában számos, a borvidékre jellemző szőlőfajta megtalálható. Különösen nagy hangsúlyt fektet az ősi magyar szőlőfajtákra, mint például a kéknyelűre, amely a borvidék egyik emblematikus bora. Emellett az olaszrizling, a szürkebarát, a rajnai rizling, akárcsak a kékfrankos, pinot noir vagy syrah is fontos szerepet játszanak a borászatának kínálatában. A Váli Birtok nemcsak a borok szerelmeseinek, hanem a természet és a gasztronómia iránt érdeklődők számára is különleges élményeket kínál. Egy biztos: Váli Péter borászata a Badacsonyi borvidék egyik gyöngyszeme, amit érdemes felkeresni. A borászat kiváló minőségű borai, a természetközeli gazdálkodás és a vendégszerető légkör mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak. Ha valaki a Badacsonyi borvidéken jár, Váli Péter borászata kihagyhatatlan állomás.

Málik Pince, a festői környezetben található családi borászat

Málik Pinceforrás: Málik Pince

A badacsonyi bazalt orgonák alatt, festői környezetben található Málik Zoltán kis családi pincéje a szőlőfajták kiválasztásában tudatosan a borvidék régmúlt hírnevének megfelelően a helyi fajtákat részesíti előnyben. A fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik. A borok minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után a megfelelő ideig tartó palackérlelést követően kerülnek a fogyasztókhoz. A borokat mindennemű fajélesztő és egyéb segédanyagok hozzáadása nélkül készítik. A jelenlegi termőterület közel 3 hektár, mely a Badacsony hegy déli oldalán a tengerszinttől számított 250 méter magasságban helyezkedik el, közvetlenül a sziklák alatt. Málik Zoltán meggyőződése, hogy a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós száraz fehérborokkal lehetséges. A gyakori fajták (olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű és budai zöld) mellett olyan különleges szőlőfajtákkal is foglalkozik, mint a bakator, zöldszilváni vagy zeus. A kéknyelű nemcsak a borvidék, hanem a Málik Zoltán pince borkészítésében is elsődleges és kiemelkedő szereppel bír. A borok mellett a Málik Pince finom falatokkal is várja a vendégeket.

Borbély Családi Pincészet, ahol a tradíció és az innováció kéz a kézben jár

Borbély Családi Pinceforrás: Borbély Családi Pincészet

Borbély Tamás, az Év Bortermelője (2020) számára a Badacsonyi borvidék nem csak otthona, hanem inspirációjának a forrása is, amely meghatározó szerepet játszik boraiban. Tamás nem titkolt célja, hogy boraiban visszaadja a badacsonyi terroir egyediségét és a szőlő természetes karakterét. A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete generációkon keresztül meghatározta a Borbély család életét. Tamás szülei 1981-ben hobbiként újratelepítették a nászajándékba kapott badacsonytomaji régi családi szőlőterületüket, majd később régi családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva új alapokra helyezték 1996-ban a pincészetet. A borászat a Badacsonyi borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőikkel, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszik a frissebb stílustól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. Nagy testű száraz boraik mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatukat. A borturizmusban látva a jövőt és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontossága miatt kialakították hangulatos borházukat és vendégházukat, valamint számtalan borkóstolón és borfesztiválon vesznek részt. A szőlőskertek gyűrűjében található komfortos, hangulatos, felújított kényelmes vendégházukban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. Előzetes bejelentkezéssel szívesen látnak csoportokat borkóstolóra, borvacsorára, ahol a vendégek megismerkedhetnek a család által képviselt technológiával, hagyományokkal és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodás világában.

Sabar Borház, a kis hegy, ahol nagy élmények várnak

Sabar Borházforrás: Sabar Borház

A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, adottságait tekintve viszont nagy reménységű termőhely. Itt található a Sabar Borház birtokközpontja és szőlőterületeinek jelentős része. Aki már járt itt tudja, hogy a Sabar-hegy varázslatos hely, hiszen nemcsak kiváló borok születnek itt, hanem lankáin felsétálva páratlan szépségű körpanoráma tárul elénk: a Tóti-hegy, a Gulács, a Szent György-hegy, a Bács-hegy és a Csobánc. Aki egyszer átélte itt a naplementét kezében egy pohár zamatos Sabar borral, rendszeresen visszatér a kis hegyre, ahol nagy élmények várják. A Sabar Borház kis tételszámú, jó ár-érték arányú, a termőhelyet hűen tükröző fajtaboraira hamar felfigyeltek a minőségi borok iránt elkötelezett fogyasztók. A borászat 2009-es megalakulása óta termőterületeik folyamatosan bővültek, felújítottak és újra borral töltöttek meg két Sabar-hegyi pincét, gondoskodva róla, hogy visszatérjen az élet a kis szőlőhegyre. A borházat Ádám Gábor Nagy Lászlóval közösen építette fel, de ma már egyedül vezeti.

Istvándy Birtok, a kéknyelű elkötelezettje

Istvándy Birtokforrás: Istvándy Birtok

Az Istvándy család története több mint 200 évre vezethető vissza a borvidéken. A család életében, mint a pincészet saját oldalán is olvasható, már kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. A borász nagypapa, agrármérnök édesapa a 60-80-as években a szövetkezeti munka mellett szőlőműveléssel és borkészítéssel is foglalkoztak a saját családi szőlőbirtokon és a Tóti-hegyi pincében. Eleinte csak pár vendéglőnek és néhány ismerősnek szállítottak kimérve bort. A fordulópont akkor érkezett, amikor úgy döntöttek, hogy a minőségi borkészítés felé veszik az irányt. Ebben az elhatározásában nagy szerepe volt Istvándy Gergőnek a frissen diplomázott fiatal mérnöknek, aki szenvedéllyel vetette bele magát az új kihívásokba és azóta is méltó módon képviseli boraival a Badacsonyi borvidéket. Istvándy Gergely egyébként számos kéknyelű-program ötletgazdája is, hiszen a badacsonyi borászokkal együtt ő is fontos feladatának tekinti, hogy minél szélesebb kör tudja megkóstolni és megismerni a kéknyelűből készített borokat. Istvándy Gergely és családja már több mint 20 éve kötelezték el magukat a kéknyelű fajta mellett. Jól szemlélteti ezt a tényt az, hogy a jelenleg 40 hektárukon közel 4 a kéknyelű. Ez nagyjából a 10%-át jelenti a borvidéken található kéknyelű-ültetvényeknek. Mint egy korábbi vele készített interjúmban elmondta, családja már a kezdetektől közreműködött ennek a hungarikum fajtának az újjászületésében. Például 2012-ben először a világon ők hozták forgalomba és mutatták be a nagyközönség számára a kéknyelűből készített pezsgőt. Gergő a múlt hagyományait és értékeit mindig újszerű köntösbe szereti helyezni, és ezeknek mélységeire építkezve mindig a jövőbe tekint.

Borítókép: Váli Birtok

Ez is érdekelhet

Bor

Tokaj koronaékszere az aszú

2023. szeptember 25.
Gasztronómia
Utazás
Gasztronómia
Hírek - programok

A Nivegy-völgyi Borpiknik

2023. október 23.

Küldj egy üzenetet!