Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. június 10.

Paradicsomleves sült kápia paprikával

post

A paradicsomleves soha nem tartozott a kedvenceim közé, de amióta egyszer kísérletezésképpen hozzáadtam sült kápia paprikát is, azóta viszonylag gyakran kerül az asztalra. Főleg nyáron, amikor a piacon ízletesebbnél ízletesebb paradicsomokat kaphatunk. Próbáljátok ki ezt a receptet, garantáltan nem fogjátok megbánni.

Paradicsomleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom (vagy 2 konzerv paradicsompüré, kb 800 g)
  • 3 db közepes méretű kápia paprika
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított oregánó
  • friss bazsalikom és sült kenyérkockák a tálaláshoz

A paradicsomleves elkészítése:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Miközben melegszik a sütő mossuk meg a paprikákat, egy konyhai papírtőrlővel töröljük szárazra, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha a sütő elérte a megfelelő hőmérsékletet, helyezzük be a tepsit és süssük a paprikákat 30-35 percig, amíg a héjuk megfeketedik és hólyagos lesz. Amikor elkészültek, tegyük őket egy edénybe, majd fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk hűlni kb. 10 percig. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben lehúzhatjuk a héjukat. Távolítsuk el a magokat és a csumát, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Amíg a paprikák sülnek nekiálhatunk az alap leves elkészítéséhez. Hámozzuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy nagy edényben melegítsük fel az olívaolajat közepes hőfokon, adjuk hozzá a hagymát, pároljuk üvegesre kb. 5 percig, majd tegyük bele a fokhagymát, és pároljuk további 1-2 percig.  

Közben vágjuk fel kisebb darabokra a friss paradicsomot, és a sült paprika darabokkal együtt tegyük az edénybe. (Ha konzerv paradicsompürét használunk, öntsük csak bele). Öntsük fel a zöldségalaplével, majd keverjük bele a cukrot és a balzsamecetet. Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőt, és főzzük lassú tűzön további 20-25 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

Egy botmixer segítségével pürésítsük a levest, míg sima állagú nem lesz. Ha szükségesnek érezzük, adjunk hozzá még alaplevet vagy vizet, míg elérjük a kívánt állagot. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve, ha szeretnénk, akkor adhatunk hozzá még egy kis balzsamecetet vagy cukrot, hogy az ízek harmonikusak legyenek. Tálaljuk a levest forrón, friss bazsalikommal díszítve, mellé pedig pirítóst.

Borajánlat:

Egersoul Pinot Noir Superior 2022

Egersoul pincészet pinot noir

Az Egri borvidék Magyarország egyik legismertebb és legsokszínűbb borvidéke, amely nemcsak történelmi múltjával és ikonikus borházasításaival, mint az Egri Bikavér vagy az Egri Csillag, hanem egyedülálló minőségi besorolási rendszerével is kiemelkedik. A több mint 10 éve bevezetett háromlépcsős klasszifikáció – Classicus, Superior és Grand Superior – célja, hogy átláthatóbbá tegye a borok minőségét, származását és stílusát, valamint segítsen a fogyasztóknak eligazodni a kínálatban. Az Egersoul pincészet 2022-es évjáratú superior kategóriájú pinot noir alapanyagát a 40-260 m tengerszint feletti magasságban található, hűvösebb klimatikus adottságokkal rendelkező Kántor-tag dűlőből szüretelték 2022 szeptember második felében. A héjon áztatás után 4-6 hónapos érlelés következett Kádár és Kalina 300 literes hordókban. A Kántor-tag dűlőben termelt szőlő a hűvösebb időjárás miatt mindig magasabb savtartalommal rendelkezik, és ezt a 2022-es évjáratú pinot noir is jól szemlélteti. Közepes intenzitású illatát érett szomolyai fekete cseresznye, szegfűszeg, erdei gyümölcsök, szeder, vanília, pici avar, étcsokoládé jellemzi.  Kóstolva egyszerre hordozza az egri karaktert és a világfajta eleganciáját puha, érett tanninokkal és jó savakkal. Közepes testű, selymes textúrával és hosszan tartó lecsengéssel rendelkező igazi terroir-bor, amely a borászat filozófiáját és a fajta iránti alázatot tökéletesen tükrözi.

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Gallay Pince Kabar 2018

2020. január 11.

Küldj egy üzenetet!