Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. május 12.

Sárgabaracklekváros házi linzer recept

post

A sárgabarackos linzer igazi klasszikus sütemény, ami generációk óta díszíti a családi asztalokat ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. A sárgabaracklekvárral töltött változat különösen népszerű, hiszen a gyümölcs savanykás édessége remekül kiegészíti a vajas tészta puha, omlós állagát. Ez a házi változat egyszerű alapanyagokból készül, mégis garantáltan mindenkit levesz a lábáról.

Linzer recept

Hozzávalók:

A linzer tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj (hideg, felkockázva)
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 300 g sárgabarack lekvár

Díszítésre:

  • porcukor a szóráshoz

A linzer elkészítése:

A lisztet, a porcukrot és a csipet sót szitáljuk egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a hideg, előzőleg felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsás állagú lesz.  Ha ezzel végeztünk jöhet hozzá a vaníliás cukor, a tojássárgája és a reszelt citromhéj, majd minél gyorsabban dolgozzuk össze a tésztát és a legvégén csomagoljuk be fóliába. Ha ezzel is készen vagyunk, tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy könnyebben nyújtható legyen.

Vegyük ki a hűtőből, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, majd szaggassunk belőle kerek formákat (kb. 5 cm átmérőjű). A felének a közepét szaggassuk ki kisebb kör alakú szaggatóval, hogy "lyukas" linzert kapjunk.

Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük meg az előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg világos aranybarnák lesznek. Vegyük ki és az összeállítás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A "teljes" linzer alapokat kenjük meg sárgabarack lekvárral, majd helyezzük rá a "lyukas" linzer felsőket, enyhén nyomjuk össze, hogy a lekvár kicsit kijöjjön a lyukon és a legvégén szórjuk meg porcukorral a tetejét. Ha esetleg nem fogy el rögtön, a linzer több napig is friss marad, ha légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

A Balaton vörös arca

2021. május 19.
Hírek - programok
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

VinArt Villányi Franc 2017

2021. március 26.
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!