Sárgabaracklekváros házi linzer recept

A sárgabarackos linzer igazi klasszikus sütemény, ami generációk óta díszíti a családi asztalokat ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. A sárgabaracklekvárral töltött változat különösen népszerű, hiszen a gyümölcs savanykás édessége remekül kiegészíti a vajas tészta puha, omlós állagát. Ez a házi változat egyszerű alapanyagokból készül, mégis garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Linzer recept
Hozzávalók:
A linzer tésztához:
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj (hideg, felkockázva)
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 300 g sárgabarack lekvár
Díszítésre:
- porcukor a szóráshoz
A linzer elkészítése:
A lisztet, a porcukrot és a csipet sót szitáljuk egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a hideg, előzőleg felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsás állagú lesz. Ha ezzel végeztünk jöhet hozzá a vaníliás cukor, a tojássárgája és a reszelt citromhéj, majd minél gyorsabban dolgozzuk össze a tésztát és a legvégén csomagoljuk be fóliába. Ha ezzel is készen vagyunk, tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy könnyebben nyújtható legyen.
Vegyük ki a hűtőből, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, majd szaggassunk belőle kerek formákat (kb. 5 cm átmérőjű). A felének a közepét szaggassuk ki kisebb kör alakú szaggatóval, hogy "lyukas" linzert kapjunk.
Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük meg az előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg világos aranybarnák lesznek. Vegyük ki és az összeállítás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A "teljes" linzer alapokat kenjük meg sárgabarack lekvárral, majd helyezzük rá a "lyukas" linzer felsőket, enyhén nyomjuk össze, hogy a lekvár kicsit kijöjjön a lyukon és a legvégén szórjuk meg porcukorral a tetejét. Ha esetleg nem fogy el rögtön, a linzer több napig is friss marad, ha légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay