Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. január 24.

Egy kiemelkedő szekszárdi merlot ínyenceknek

post

A Szekszárdi borvidéken 55 hektáron gazdálkodó Szeleshát Szőlőbirtok Gubac névre keresztelt 2018-as évjáratú dűlőszelektált merlot tétele egy igazi nagyágyú. Nem véletlen, hogy többek között a Michelin-csillagos budapesti Babel étterem is felvette a borlapjára, illetve, hogy felkerült a Magyar Borszakírók Köre Super 12 listára. Azaz vörösbor kategóriában a 2023-as évben a legjobb 12 magyar bor között szerepel.   

Magyar Borszakírók Köre Super 12 listája

A Magyar Bor Nagydíj egy egyedülálló formátumot képviselő borverseny, hiszen a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják vakon, különböző sorrendben, két bizottságban. Idén egyébként nyolcadik alkalommal mérlegelték a magyar borszakírók – köztük én is – a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok széles választékát, és alkották meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok „Super 12” listáját. Erre az előkelő listára került fel a 2018-as évjáratú Gubac, három másik szekszárdi bor társaságában.

Szeleshát Gubac Merlot 2018

A Tolna-Baranyai-dombság és a Dunamenti-síkság között elterülő Szekszárdi borvidéken a szőlészet-borászat biztos nyomaira a római hódítás korában találtak először bizonyítékokat. A borvidéken legnagyobb területen termesztett szőlőfajták a kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, zweigelt és pinot noir. A fehérek közül pedig az olaszrizling, rajnai rizling, valamint a chardonnay. A merlot, mely a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes szőlőfajták spontán kereszteződéseként jött létre, Magyarországon közel 2100 hektáron található. Neve állítólag a „merle” szóból származik, ami francia nyelven feketerigót jelent. Jól alkalmazkodó fajtáról van szó, sokféle stílusú bor készítésére alkalmas, de előszeretettel használják házasításban is. De most vissza a Gubac 2018-as évjáratú borra, amely a pincészet első dűlőszelektált prémium merlot-ja a keleti fekvésű Gubac-dűlőről, amelyről egy 1874-es szőlőkataszteri feljegyzésben írták, hogy „Itt terem a legjobb vörösbor”.

Szeleshát Pincészet

A Szeles-hát déli csücskén található dombocska kelet-nyugat sorirányú, amelynek mikroklímája hasonló a Szeles-háthoz, annyi különbséggel, hogy a talaja csak lösz, nincs benne vörösagyag vízzáró réteg. A szekszárdi pincéknek különben problémája, hogy a vörösagyag rétegben oldalirányban a rétegvíz kiszivárog és megjelenik a pince falán. Emiatt sok pince párásabb a kelleténél. Itt a Gubacban, mint fentebb is említettem nincs vörösagyag, így a lajvéri pincesor, ami a Gubacba van vájva nagyon értékes, mert szárazak a pincék. A szőlőben ez úgy köszön vissza, hagy Gubacon nagyon pici, vastag héjúak a bogyók. Már az ültetvényben is látszik, hogy más stílusúak a fürtök, mint a Szeles-háton. A Gubac Merlot alapanyagát 2018-ban szeptember 24-én kézzel szüretelték, tartályban erjesztették, majd egy évig érlelték a tétel 60%-át első töltésű magyar tölgyfahordóban. Az eredmény egy modern stílusú, elegáns és kifinomult bor lett. A nagy pillanatok méltó kísérője, mely a hétköznapokat is ünneppé tudja varázsolni. A fiatal korából adódóan viszont még érezhetően tanninos jegyekkel rendelkezik, de ezek kis idővel szépen belesimulnak a bor szerkezetébe. Bár most is szép arcát mutatja, egy-két év további palackos érlelést biztosan meghálál. Illat- és ízjegyeiben gazdag gyümölcsösség, legfőképpen piros és fekete bogyósok formájában, szilva, zamatos érett cseresznye, minőségi fa, aláfestésként pedig fűszeresség és vanília jelenik meg. Karakteres, izgalmas bor, ízében pedig remek savak kísérik a gazdag és hosszú kortyot. Komoly érlelési potenciállal bíró bor, így érdemes pár palackot félretenni.  

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!