Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. március 06.

Laposa Zsófia: „Eleven borok lesznek”

post

A Laposa Birtok izgalmas éven és szüreten van túl. 2019-ben először „állt munkába” az új feldolgozó, a felújított Hableány épületében helyet kapott birtokközpont. Ide, Badacsony központjába futott be a termés, és sok év tervezgetés után végre itt, a borvidék szívében, a legmodernebb eszközökkel indulhatott a feldolgozás. Az új pincében a tartálytér és a hordós érlelő, valamint a palackozó mellett egy pezsgő üzem is helyet kapott, így a 2019-es szüret fontos feladata volt, hogy már a pezsgő alapborokra is külön figyelni kellett. Összesen 11 fajtával dolgoznak, melyből 23 csendes bor és 2 pezsgő készül majd.

A készülő évjáratról és az elmúlt évről Laposa Zsófia mesélt a WineArtCulture számára.

„Májusban, amikor indult a vegetáció és a növényvédelem, elég hűvös és csapadékosidő volt. A hűvösebb május kitolta a szőlő érését, talán ez határozta meg leginkább az évjáratot. A július meglehetősen aszályos volt, egész évben egyenetlen volt a csapadék eloszlása. Mindezek után viszont szép és hosszú ősz következett, hűvös és napos időjárással, gyakorlatilag esőnap nélkül tudtunk ideális időpontokban szüretelni.A szőlőnek szüksége van az őszi hűvösebb, de napos időre, hűvösebb éjszakákra, hogy az aromák kiteljesedjenek és emellett a savak is megmaradnak.

A szüret a korábbi évekhez képest normális időben kezdődött, augusztus 28-án az illatos fajtákkal (ottonel muskotály). Az illatos fajták után aztán jött a pezsgő alapbor (idén először szürkebarát, furmint és olaszrizling), majd a rozé és szürkebarát, szeptember 19-től az olaszrizling és végül a furmint, kéknyelű. Valószínűleg a klasszikus október eleji olasz szüret már nem tér vissza, ha valaki jó egyensúlyú, harmonikus bort szeretne készíteni, akkor korábbi szüreti időpont ajánlott.

A termés mennyisége elmarad a tavalyitól, de a minőség kárpótol minket. A szőlőfajták azzal hálálták meg a jó időt, hogy nem egyszerre értek be, így elég gyors és intenzív volt a szüret.  Egészséges, szépen beérett szőlőt hoztunk be ideális paraméterekkel, a kierjedt borok elevenek, harsogó gyümölcsökkel, intenzív, mély aromával.

Idén, a pince életében első alkalommal minden körülmény ideális volt a szüretkor, ezt a tavalyi fejlesztéseknek köszönhetjük. Az új borászati és pezsgő üzem 2300 négyzetméteren valósult meg, a technológiát a világelső olasz Della Toffola cég szállította, így egy modern, szép és praktikus borászatban dolgozhatunk ezen túl.”

Fotó: Laposa Birtok

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor
Bor teszt-értékelés

Gallay Pince Blanc 2016

2019. november 08.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!