Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2019. március 22.

A tokaji Juliet Victor borászat bemutatta új, 2017-es borait

post

A mádi központú Juliet Victor borászat 2019. március 3-án mutatta be a budapesti Textúra Étteremben a 2017-es évjárat 3 száraz fehér dűlőszelektált furmint, illetve az édes szamorodni borait. Szintén ettől a naptól megkezdte a dűlőszelektált tételek magyarországi és nemzetközi értékesítését is. A borászat második évjáratos (2017) dűlőszelektált furmint tételei az alábbi, első osztályú történelmi mádi dűlőkből kerültek limitált mennyiségben palackozásra: Király, Betsek és Bomboly.

“A furmint a magyar bor nemzetközi felemelkedésének a lehetősége. A furmint egy olyan autentikus szőlőfajta, amelyből a Juliet Victor a legmagasabb minőségű, világviszonylatban összemérhető bort próbál készíteni.” - mondta Váradi József, a Juliet Victor borászat alapító-tulajdonosa.

Ugyancsak bemutatásra került a Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija is. A kedvező időjárási körülmények, valamint a korai botritiszesedés jelentős várakozásokat keltenek az évjárat édes borai kapcsán. “A Juliet Victor 2017-es édes szamorodni a 2016-os évjárat tapasztalataira épít, amelyet tovább erősít az évjárat adta lehetőség. A 2016-os évjáratunk Japánban a világ egyik legjobb édes borának lett megválasztva, így nagyon magasra tesszük a lécet a ‘17-es borral.”- értékelte Váradi József a borászat csúcsborát.

[caption id="attachment_14824" align="alignnone" width="1366"]Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója, a Juliet Victor borászat alapító-tulajdonosa. Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója, a Juliet Victor borászat alapító-tulajdonosa.[/caption]

Juliet Victor Birtok Furmint 2017

Tiszta, enyhén visszafogott illatában sós citrusok, kövesség. Kóstolva tüzes korty, cseresség, friss-és érett citrusok, savai markánsak és élesek, közepes lecsengésében pedig só, fűszerek.

Juliet Victor Király-dűlő furmint 2017

Mélyebb illat, melynek kell némi idő a pohárban, benne érettebb, de nem túlérett gyümölcsök, körte és sárga húsú gyümölcsök. Markáns, feszes korty, magas savak, éretlen citrusok, grapefruithéj. A palackérlelés nem árt neki.

A Király-dűlő történelme:

A középkorban Nagy-Néma-hegynek nevezték ezt az impozáns látványt nyújtó és fantasztikus minőségű bort termő dűlőt. Az elnevezés időközben Nemeggyé rövidült. Birtokos volt ezen a területen a királyi udvar is, ma használt elnevezését mégsem erről vette, hanem a tokaji országgyűlésen 1526-ban utolsó magyar királlyá koronázott Szapolyai János erdélyi vajdáról, akinek jelentős területei voltak ezen a hegyen. Ez a dűlő ma felújítva újra az egyik legjobb mádi bortermő terület.

Juliet Victor a Király dűlőben:

A Juliet Victor borászatnak a történelmi múltú Király dűlőben 3 hektáros összefüggő szőlőterülete található, 2,4 m x 0,9 m-es térállással. A parcella 1 hektár furmint, 1 hektár hárslevelű és 1 hektár sárgamuskotály szőlőfajtának ad otthont. Mád legmagasabb vulkanikus hegyének derekán helyezkedik el az ültetvény, melynek talajában riolittufa és agyag keveréke váltakozik. A 25 éves múltra visszatekintő szőlőtőkék gyökérzete az utóbbi időben kezdi elérni azt az ideális nagyságot és mélységet, ahonnan a talajban megbújó ásványoknak köszönhetően nagyon komplex szőlőbogyót tud érlelni.

Bor-étel párosítás: Szent Jakab kagyló, körte textúrákkal

Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra éttermek executive chef ajánlásával: „A választásunk, mint alapanyag a Szent Jakab kagylóra esett. A kagyló krémes textúráját kellőképpen egyensúlyozza a Juliet Victor száraz furmintjának magas savszerkezete. A körte variáció pedig elegánsan érvényesül a bor citrusos, körtés illat-, és ízjegyeivel.”

Juliet Victor Bomboly-dűlő furmint 2017

Az első bor erről a dűlőről, 102 éves tőkékről. A száraz tételek között ez rendelkezett legjobban tokaji jelleggel. Illatában körtés-birs jegyek, szárított virágok, őszibarack, alma, olajos magvak, fűszerek. Kóstolva a dűlő karaktere szépen kibontakozik a kortyban, a savszerkezete pedig elegánsabb, barátságosabb, mint az előző boroknál.

A Bomboly-dűlő történelme:

Mád-község északi részén helyezkedik el. A dűlő északi részét kövezett vízelvezető határolja a zempléni hegység legdélibb részén található erdőtől. Nyugati részét szintén erdő határolja, keleti részét az Őszhegy dűlő, déli részét a Vilmány és a Hintós dűlő övezi. A dűlő nem történelmi dűlő, vékony ültetvény csak a bánya mellett volt található, amelyet napjainkban újjátelepítettek. A teljes dűlő betelepítése 1980-82-ben történt, amelynek előzően egy része csipkés, lapos terület volt, a másik része pedig katonai lőtérként szolgált. Ma viszont már Mád egyik legkiválóbb dűlője.

Juliet Victor a Bomboly dűlőben:

A délnyugati fekvésű dűlőben 6 hektár 2,4 m x 1 m-es ültetvény található. A fajta összetételeknek, a vulkanikus talajnak és a tőkék korának köszönhetően az egyik legegyedibb terület. A Juliet Victor 2018-ban mintegy 1,2 hektárt telepített újjá, 100% furmint fajtával. A dűlőben található a legöregebb ültetvényük is, a 102 éves furmint tőkék.

Bor-étel párosítás: Karfiolleves, grillezett garnéla, bazsalikom

Sárközi Ákos ajánlásával: „Mivel a Juliet Victor, Bomboly száraz furmint magasabb viszkozitású, vastagabb és krémesebb szerkezetű bor ezért az ételpárosítást egy karfiol krémlevessel folytatjuk.”

Juliet Victor Betsek-dűlő furmint 2017

Mind illat, mind pedig ízjegyeiben tüzesség, szikárság, kövesség, citrusok. Kicsit szögletes és éles bor.

A Betsek-dűlő történelme:

Történelmileg is a mádi dűlők egyik legrégebbike. Az 1420-as évektől jegyzik nemesek, főurak birtokaként. Gróf Rákóczi Pál örököseként, II. Rákóczi Ferenc fejedelem is lovagolt itt a dűlő utakon. E területek a 20. század közepéig Báró Orczy és Szirmay családok birtokterületei voltak.

Juliet Victor a Betsek dűlőben:

A Betsek dűlőben 3 hektáron, 3,2 m x 1 m-es térállású 40 éves múltra visszatekintő szőlő található. A széles sortávolságnak és a déli lejtésű soriránynak köszönhetően a nap a legideálisabban fejti ki energiáit a szőlőtőkékre, így a dűlők közül itt beszélhetünk a legkorábban érő ültetvényről. A fehér riolittufa kőzetének köszönhetően kimagaslóan ásványos, komplex termés szüretelhető.

Bor-étel párosítás: Tőkehal, paszternák, hal chips, bergamott

Sárközi Ákos ajánlásával: „Főételnek szintén halra esett a választás, ugyanis a Juliet Victor komplex Betsek dűlő száraz furmintja, kifejezetten jól harmonizál halas ételekkel.

Juliet Victor édes szamorodni 2017

Kamilla, birs és körtekompót illatában, melyhez érett sárgabarack és feketetea társul. Kóstolva tartalmas, a savak a magas maradékcukor mellett is frissességet kölcsönöznek a kortynak.

Bor-étel párosítás: Csokoládé muosse, piemonti mogyoró ganache, vérnarancs coulis

Sárközi Ákos Sárközi Ákos

(a szöveg a sajtóközlemény alapján készült, a borok leírása viszont a saját kóstolási jegyzeteimet tükrözik, és a képeket is én készítettem az eseményen)

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia

Borral készült struccleves

2023. március 22.
Bor interjú
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!