Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. május 31.

Bio vörösbor a Mátrából

post

A bíborkadarka után egy újabb bor a Mátrai borvidéken gazdálkodó Rene’s Wine Heaven pincészet, azaz Juhász René portfóliójából. Ezúttal a 2017-es évjáratú cabernet sauvignon került a poharamba. Mint mesélte Juhász René, sokan még mindig azt gondolják, hogy Mátra csak a könnyed, illatos fajtákról szól. De ez csak az egyik arca a borvidéknek, hiszen itt komoly vörösborokat is lehet készíteni. A mai megváltozott klimatikus viszonyok miatt a kiemelkedőbb dűlőkben szinte minden évben beérnek a kékszőlő fajták is.

René’s Wine Heaven Cabernet Sauvignon 2017

A 2017-es évjárat cabernet sauvignon alapanyagát (1 kg/tőketerheléssel) október közepén a Gyöngyöstarjáni Kisdomb-dűlőből szüretelték, egy 1991-es telepítésről, melynek Juhász René a második gazdája: kézi szüret ládákba, és kézi válogatás a fürtöknél, bogyózás után kb. 21 napos kádon erjesztés, majd ezután lett préselve hagyományos préssel. A bor két évet érlelődött új- és használt amerikai barrique hordóban. Két év alatt több fejtésen esett át, majd szűretlenül került a palackba. Egyébként a területet 2012-ben vásárolta meg René, és szintén ebben az évben indult a terület bio művelésre való átállása, így erről a területről 2015 óta már bio borokat készít.

Strukturált, mély aromavilág jellemzi a bort, mely kevésbé a friss gyümölcsökről szól, sokkal inkább az érett fekete erdei gyümölcsökről és a markánsabb hordóhasználatról, amihez társul szilvahéj, feketecseresznye, üstben készült szilvalekvár, szederlekvár, liofilizát eper, feketeribizli, konyakmeggyes bonbon, kátrány, keserű csokoládé, és itt is, akár a bíborkadarka esetében némi törkölyösség. A háttérben pedig némi frissen őrölt feketebors, bőr és zsálya díszíti illatjegyeit. Kóstolva markáns, kissé szárító tannin, ami remélhetőleg az idő múlásával beépül és lesimul. Mind illatában, mind pedig kóstolva érezhető, hogy késői szüret volt, ezáltal az alapanyag túlérett jegyeket mutat. Szájban határozott savak és hordó jellemzik, illetve némileg diszkrétebb formában az illatában tapasztalható jegyek is. Komolyabb fogásokat, például vadas ételeket kíván maga mellé. 650 palack készült belőle, és szinte kizárólag csak a Rene’s Wine Heaven pincészetnél kapható, így aki szeretne belőle egy üveggel, az látogasson el Juhász René borászatához.

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a René’s Wine Heaven borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Recept
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Felajánlás Tarcalon

2020. április 25.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!