Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. április 13.

Hagyományos húsvéti zsemle, a Hot Cross Bun

post

A Hot Cross Bun, amelynek eredete évszázadokra nyúlik vissza, és keresztény szimbolikát is hordoz egy édes, fűszeres zsemle, amit hagyományosan nagypénteken szoktak enni, főleg az angolszász kultúrákban. A tetején egy jellegzetes kereszt van, innen ered a neve is. A kereszt egyébként Jézus kereszthalálára utal, a fűszerek pedig a balzsamokra, melyekkel Jézus testét megkenték a halála után.

A Hot Cross Bun gyökerei

Története nagyon érdekes, mert vallási hagyományokkal, népszokásokkal és még pogány eredetű elemekkel is összefonódik. Mielőtt a keresztény vallás átvette volna, sok történész úgy véli, hogy már a rómaiak és angolszász pogányok is sütöttek hasonló édes, fűszeres kenyereket. Ezeket az évszakok ünneplésére vagy istennők tiszteletére készítették, a kereszt pedig a hold négy fázisát jelképezte. A kereszténység terjedésével viszont ezek az ételek új értelmet nyertek. A zsemléket nagypénteken kezdték sütni, hogy emlékezzenek Jézus szenvedésére. A legenda szerint a sütemény védelmező erővel bír, így megvédi az embereket a rontástól.

Hot Cross Bun recept

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához

  • 500 g finomliszt
  • 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • 75 g kristálycukor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió (opcionális, de ajánlott)
  • 1/2 tk só
  • 1 db tojás
  • 50 g vaj (olvasztva)
  • 300 ml langyos tej
  • 150 g mazsola vagy vegyes aszalt gyümölcs
  • 1 narancs reszelt héja

A kereszthez

  • 3 ek liszt
  • kevés víz (csak annyi, hogy sűrű paszta legyen)

A mázhoz

  • 2 ek cukor
  • 2 ek narancslé

A Hot Cross Bun elkészítése

A tészta elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, élesztőt, cukrot, fűszereket és a sót, adjuk hozzá a tojást, olvasztott vajat, langyos tejet, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. A végén adjuk hozzá  a mazsolát és a narancshéjat. Letakarva pihentessük a tésztát meleg helyen kb. 1 órán keresztül, míg a duplájára nő, majd osszuk 12 egyenlő részre. Formázzunk kis zsemléket, helyezzük őket sütőpapíros tepsire, fedjük le, és újabb 40 percig kelesszük. 

A kereszt elkészítéséhez keverjük össze csomómentesre a lisztet kevés vízzel, míg sűrű tésztát kapunk. Töltsük habzsákba vagy zacskóba, és rajzoljunk kereszteket a bucik tetejére. Ha ezzel is kész vagyunk a 180 fokos előmelegített sütőben süssük 20–25 percig, míg szép aranybarnák lesznek. Ha megsültek, forraljuk össze a cukrot a narancslével és még melegen kenjük meg vele a zsemléket, hogy fényesek és illatosak legyenek. Langyosan, vajjal megkenve a legfinomabb, de pirítva másnap reggel is mennyei.

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!