Hagyományos húsvéti zsemle, a Hot Cross Bun

A Hot Cross Bun, amelynek eredete évszázadokra nyúlik vissza, és keresztény szimbolikát is hordoz egy édes, fűszeres zsemle, amit hagyományosan nagypénteken szoktak enni, főleg az angolszász kultúrákban. A tetején egy jellegzetes kereszt van, innen ered a neve is. A kereszt egyébként Jézus kereszthalálára utal, a fűszerek pedig a balzsamokra, melyekkel Jézus testét megkenték a halála után.
A Hot Cross Bun gyökerei
Története nagyon érdekes, mert vallási hagyományokkal, népszokásokkal és még pogány eredetű elemekkel is összefonódik. Mielőtt a keresztény vallás átvette volna, sok történész úgy véli, hogy már a rómaiak és angolszász pogányok is sütöttek hasonló édes, fűszeres kenyereket. Ezeket az évszakok ünneplésére vagy istennők tiszteletére készítették, a kereszt pedig a hold négy fázisát jelképezte. A kereszténység terjedésével viszont ezek az ételek új értelmet nyertek. A zsemléket nagypénteken kezdték sütni, hogy emlékezzenek Jézus szenvedésére. A legenda szerint a sütemény védelmező erővel bír, így megvédi az embereket a rontástól.
Hot Cross Bun recept
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához
- 500 g finomliszt
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 75 g kristálycukor
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szerecsendió (opcionális, de ajánlott)
- 1/2 tk só
- 1 db tojás
- 50 g vaj (olvasztva)
- 300 ml langyos tej
- 150 g mazsola vagy vegyes aszalt gyümölcs
- 1 narancs reszelt héja
A kereszthez
- 3 ek liszt
- kevés víz (csak annyi, hogy sűrű paszta legyen)
A mázhoz
- 2 ek cukor
- 2 ek narancslé
A Hot Cross Bun elkészítése
A tészta elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, élesztőt, cukrot, fűszereket és a sót, adjuk hozzá a tojást, olvasztott vajat, langyos tejet, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. A végén adjuk hozzá a mazsolát és a narancshéjat. Letakarva pihentessük a tésztát meleg helyen kb. 1 órán keresztül, míg a duplájára nő, majd osszuk 12 egyenlő részre. Formázzunk kis zsemléket, helyezzük őket sütőpapíros tepsire, fedjük le, és újabb 40 percig kelesszük.
A kereszt elkészítéséhez keverjük össze csomómentesre a lisztet kevés vízzel, míg sűrű tésztát kapunk. Töltsük habzsákba vagy zacskóba, és rajzoljunk kereszteket a bucik tetejére. Ha ezzel is kész vagyunk a 180 fokos előmelegített sütőben süssük 20–25 percig, míg szép aranybarnák lesznek. Ha megsültek, forraljuk össze a cukrot a narancslével és még melegen kenjük meg vele a zsemléket, hogy fényesek és illatosak legyenek. Langyosan, vajjal megkenve a legfinomabb, de pirítva másnap reggel is mennyei.
Borítókép: unsplash