Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. február 25.

Könnyed elegancia Neszmélyről

post

Mint erről már korábban is írtam, fehérbor kategóriában a Kamocsay Prémium Chardonnay 2019-es évjárata nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat, s ezzel a díj történetében első alkalommal került a díj Neszmélybe. A chardonnay-ról már ITT írtam, sőt, egy bor-étel párosítás is megtalálható vele az oldalon. Most viszont a 2020-as évjáratú Kamocsay Prémium Olaszrizling került a poharamba.

Az egyedi mikroklímájáról és történelmi hagyományairól híres Neszmélyi borvidék egyik legismertebb borászata, a Hilltop borászat alig három évtized alatt Magyarország egyik legnagyobb borbirtokává nőtte ki magát. Hogy mi kellett ehhez? Mint az alapítók, Kamocsay Ákos és Kereszttury Éva hatrészes személyes hangvételű videósorozat (ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT megtekinthetőek) keretében elmondták: elsősorban bátorság, frissesség, tapasztalat és minőség. Így a Hilltop friss, illatos, nem mellesleg jó ár-érték arányú boraival közel hozza a borbarátokat és a kezdő borfogyasztókat egyaránt. Egyébként az elmúlt időkben a Hilltop láthatóan magasabb fokozatra kapcsolt: megújult a honlapjuk, a borok címkéi, egyre dinamikusabb a kommunikációjuk a közösségi oldalakon, nemrég pedig image filmet is készítettek Neszmélyről, amely mellé négy, a tudatos és élvezetes borfogyasztásról szóló kisfilm is készült. Közben a borászat technológiai háttere is fejlődik. A 2021-es szürettől már a pincészet új, szüretelő kombájnja segítette a munkájukat, elkezdték a feldolgozó rendszer teljes átalakítását, és megújult a teljes hűtőrendszerük is, így hatékonyabban, akár mobiltelefonról is tudják szabályozni a folyamatokat.

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2020

A Sós-hegy-dűlő termése, amint a Kamocsay Prémium borok oldalán is olvasható, terroir szempontjából nem a legmeghatározóbb, legkarakteresebb dűlő, de az olaszrizling és a cserszegi igazi otthonra lelt ezen a fennsíki termőterületen. Egyébként a dűlő 20 hektáros, amelyből 2 hektár az olaszrizling. Az előző évektől eltérően visszafogottabb illatintenzitás jellemzi a bort. Aromajegyeiben leginkább a fehér húsú gyümölcsök és a virágosság dominálnak, érett citrusokkal, egressel, friss szőlővel, mandulával, csonthéjasokkal, pomeloval, grapefruithéjjal, illetve fűszerekkel társulva. Kóstolva szikárabb felépítésű olaszrizling, ízjegyeiben inkább a citrusok dominálnak, érintésnyire pedig őszibarack, mandula, némi kréta, pici só és fűszerek. Saláták, könnyedebb jellegű ételek mellé is megállja a helyét, de egy film mellé is tökéletes társaság.  

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Bio siller a Mátrából

2021. július 13.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!