Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. december 24.

Répatorta mascarpone krémmel

post

A közkedvelt, könnyen elkészíthető répatorta nemcsak a húsvéti ünnep egyik elmaradhatatlan szereplője, hiszen bármelyik alkalommal nagy örömet tud okozni a családban. Az alaprecept számtalan módon variálható, én most a családban jól bevált változatát mutatom, ami csupán annyiban változik, hogy a tésztához és a mascarpone krémhez is használtam egy kis bort. Természetesen ez kihagyható, de ha egy villantós répatortát szeretnétek összedobni, akkor ez kifejezetten különlegessé tudja varázsolni.

Egy kis rövid répatorta történelem

Bár a répatorta legkorábbi ismert receptje egy 1827-ben Nagy-Britanniában kiadott francia szakácskönyvben jelent meg először, sok történész úgy véli, hogy a sütemény a középkorból származik, amikor cukor és más édesítőszerek alig voltak, így a sárgarépát használták helyettesítőként. Egyesek szerint állítólag az ókori egyiptomiakhoz köthető, akik mézzel édesített kenyeret sütöttek. Egy biztos: a pontos eredetét a mai napig homály fedi.

Répatorta recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g sárgarépa
  • 1 csipetnyi só
  • 1 tk bio narancshéj
  • 200 g őrölt mandula
  • 200 g búzaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 4 tojás (M méretű)
  • 250 g cukor
  • 50 g datolya
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 1 ek narancslé
  • 4 ek aszú (célszerű azt használni, amit utána iszunk is hozzá)
  • egy kis vaj a formához

Mascarpone krém

  • 300 g mascarpone
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek cimtromlé
  • 2 ek aszú (célszerű azt használni, amit utána iszunk is hozzá)
  • pár csepp vaníliaaroma

Elkészítési mód:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (felső-alsó mód esetén), légkeveréses mód esetében pedig 160 fokra. Egy 26 cm-es tortaformát jól kivajazunk. A tészta elkészítéséhez a sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük, majd összekeverjük a sóval, a reszelt narancshéjjal, a liszttel, a mandulával, az apróra vágott datolyával és a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük és félretesszük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd jöhet hozzá az olaj, a narancslé, az aszú, és ismét jól összedolgozzuk. Az így létrejött masszát adjuk hozzá a sárgarépás tésztához, majd röviden keverjük össze. A tojásfehérjét a tésztába forgatjuk, majd belehelyezzük a tortaformába és mehet az előmelegített sütőbe körülbelül 50 percig. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.

répatorta recept

A krém elkészítéséhez a mascarponét jó alaposan összekeverjük a porcukorral, illetve a pár csepp vaníliaaromával, citromlével és az aszúval. A kihűlt tortát ketté vágjuk, eloszlatunk egy réteg krémet az egyik lapra, a másikat ráhelyezzük, majd bevonjuk az egész tortát a mascarpone krémmel. Díszítésként szeletelt mandulával és reszelt narancshéjjal megszórjuk.  

Borajánlat:

Hilltop 5 puttonyos aszú 2000

A feketeöves borrajongókat és a szakmát leszámítva talán kevesebben tudják, hogy a Neszmélyi borvidéken található Hilltop Borbirtok régen, felvásárolt szőlőből tokaji borokat is készített. Pontosabban Kamocsay Ákos kezei alatt, akinek nevéhez számtalan hazai és nemzetközi sikerek fűződnek. A tokaji vonalon maradva csak néhányat említve: a 2004-es VinAgora nemzetközi borversenyen ezüstérmet szereztek az 1997-es 5 puttonyos aszúval, és szintén ebben az évben a III. Országos Hárslevelű Borversenyen a 2002-es tokaji hárslevelűjük aranyérmes lett, illetve a legjobb borkülönlegesség díját is elhozta. Ami a 2000-es évet illeti, a Tokaji borvidéken egy nagyon meleg és száraz évjárat volt. Ennek ellenére kiváló minőségű, komplex, összetett, krémes és szép érlelhetőséggel bíró aszúk készültek. Mint jelen esetben a Kamocsay Ákos által készített 2000-es 5 puttonyos aszú. A közepestől intenzívebb aromájú bor a kora ellenére még mindig élő és eleven, fáradságnak semmi jelét nem mutatja. Rétegezett, lendületes, sokrétű és izgalmas aszú, tele vibráló energiával. Illatában sok gyümölcs, aszalt és dzsemes formában, birskompót, karamell, kandírozott citrusok és déli gyümölcsök, aszalt füge, datolya, mazsola, szentjánoskenyér, illetve egy kevés dohány is. Kóstolva életteli savak, melyek dinamizmust biztosítanak az egész szájat kitöltő kortynak. Szép bor, komoly és felejthetetlen élményt nyújt a mai napig. 

Recept, fotók és borajánlat: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

A Balaton vörös arca

2021. május 19.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor interjú
Bor teszt-értékelés
Recept
Gasztroturizmus
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!