Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. február 14.

A hónap felfedezése

post

A Lengyel Pincészetről még soha nem hallottam, és valószínűleg ez így is maradt volna, ha Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture vendégszerzője nem juttat el hozzám egy palack feketeleánykát tőlük, hogy kikérje a véleményemet.

Lengyel Csaba és felesége tulajdonában lévő családi pincészet Székelyhídon, a Sósút elnevezésű pincesoron található. A pince, amiben a borok érlelődnek 1790-ben épült, amiről szintén érdemes tudni, hogy a Székelyhídi Stumbenberg gróf pincéje volt és kimondottan vörös borokat érleltek benne. A pince nagyon romos állapotban nagyjából tíz éve került Lengyel Csaba tulajdonába, de két év felújítási munka után visszaállították az eredeti  állapotát. A Lengyel Pincészet a szülők által üzemeltett borászat átvétele után 2000-ben hobbinak indult, amelyet azóta folyamatosan próbálnak fejleszteni és bővíteni. Jelenleg 2 hektáron folyik a szőlőtermesztés, s olyan fajtákkal dolgoznak, mint például a királyleányka, furmint, olaszrizling, sárgamuskotály, feketeleányka és kékfrankos.

Lengyel Pincészet Feketeleányka 2020

Fiatalos megjelenés, mély színintenzitás, illatában szőlő, szilva, feketebors, kis parfümösség, áfonya, szeder és kökény, illetve fűszerek. Kifinomult illat, melyből idővel egyre több réteg bontakozik ki.  Kóstolva is tartalmas, krémes, bársonyos tanninnal társulva, talán az alkoholja lehetne kevesebb. Lágy tapintású bor, érett savszerkezettel, közepes lecsengésében a végén némi meggymagos kesernye. Jóivású, kellemes bor. 6p- (86 pont)

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor interjú
Bor interjú
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Recept

Nyúlmáj parfé Niko módra

2017. május 31.

Küldj egy üzenetet!