Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. március 22.

Wachautól Leithabergig: Domäne Wachau, Malat, Feiler-Artinger és Prieler pincészet

post

Protokolláris kereteken belül, de kellemes hangulatban telt február 27-én az Osztrák Nagykövetség és KisBécs szervezésében a 18 tételes zártkörű szakmai kóstoló, ahol az Osztrák Köztársaság Nagykövete Elisabeth Ellison-Kramer, és számos magyar vendéglátós és sommelier jelenlétében 4 ausztriai borászat mutatkozott be: Domäne Wachau, Malat, Feiler-Artinger, és Prieler. Bár minden adott tétel az osztrák borokra jellemző tisztasággal és precizitással készült el, számomra a kiemelkedő kategória most inkább a vörös borok felé billent el. Ezen belül pedig a Prieler pincészet által készített kékfrankosokat emelném ki leginkább.

Domäne Wachau

A Wachau borrégió legnagyobb pincészete, amely 440 hektáron gazdálkodik és szinte minden fontos dűlőben rendelkezik szőlőterületekkel. A zöldveltelini és a rajnai rizling a két fő szőlőfajtájuk. A pincészetet 10 éve Roman Horvath MW vezeti, Heinz Frischengruber pincemester segédletével.

Domäne Wachau Riesling Terrassen Federspiel 2017

Meleg évjárat forró nyárral és kevés esővel. Tiszta, egyszerű felépítésű bor, illatában fehér gyümölcsökkel, almával, citrusokkal és enyhe porossággal. Ízjegyeiben inkább a citrusokra és a friss savszerkezetére épít, könnyű nyári salátákhoz ajánlom leginkább.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Kollmitz Federspiel 2016

Dűlőszelektált zöldveltelini, illatában és ízjegyeiben az előző borhoz képest érettebb és gazdagabb karakterrel. Sárga alma, trópusi gyümölcsök, érett körte és némi méz, szájban édes vonulat, fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, krémesség és vajasság. Szép bor, talán egy picivel élénkebb savszerkezet jól állna neki.

Domäne Wachau Riesling Bruck Federspiel 2016

A rizling hűvös klímáról és nehezen megművelhető területről származik. Az illata a kis szellőztetést meghálálja, de így is elég neutrális jegyeket mutat. A korty felépítése feszes és szikár, jelenleg még kesze-kuszán hat a szájban és inkább a nyers citrusok érvényesülnek kóstolva. Lecsengésében grapefruit.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Achleiten Smaragd 2016

Illata kevésbé a gyümölcsökről szól, talán az alma és a friss körte tűnik ki felismerhetőbben a pohárban, enyhén füstős és fűszeres nüanszok, fűszeresség mely ízében is visszaköszön némi almával, fehér húsú gyümölcsökkel és csipetnyi fehérborssal díszítve. Az alkohol a végén enyhén melegít. Fiatal bor.

Domäne Wachau Riesling Singerriedel Smaragd 2016

Komplexebb, szélesebb, tartalmasabb és öblösebb az összes eddig kóstolt bornál, igaz, némi szellőztetést ez a bor is meghálál. Érett, lédús japán barack, körtés-mézes karakter, kis fodormentával, sóssággal és zöldfűszerrel. A korty feszes, lágy és krémes egyszerre, a szerkezete nagyon jól strukturált. A pincészet bemutatott boraiból ez győzött meg a legjobban.

Malat

Az 1720-as években alapított, és az azóta eltelt időben még mindig családi vállalkozásként működő pincészet Kremstalban található. Széles portfolióval rendelkeznek és csak saját szőlőből szüretelnek. A Malat pincészet 2016-ban 3 kontinens, 14 országának, 2600 rajnai rizlingje közül hozta el az Európa legjobb rizlingje díját a németországi best-of-riesling versenyről. További büszkeségük, hogy 1976 óta már palackos erjesztésű pezsgőt is készítenek.

Österreich Sekt Cuvée Brut Reserve 2013

70% chardonnay a többi pedig pinot noir. Friss alma, fehér gyümölcsök, citrusok és virágok, nagyon korrekt pezsgő. Teljesen érthető, hogy miért tartja a borlapján, és poharazza is nagyon sok étterem.

Riesling Steinbühel „1ÖTW” 2016

Dűlőszelektált, kemény sziklás területről származó rizling. A pohárban kissé szerényen nyit, majd egyre jobban kirajzolódik az almás, barackos, friss szőlős karakter, amelyhez társul kevés virág is. Ízében bipolaritás: gyümölcsös, kedves, krémes, de egyben rusztikus is. A kortyvége enyhén sós.

Grauburgunder Zistel Reserve 2015

Érett, vastag és koncentrált alapanyag, nem teljesen száraz tétel, de a maradékcukor jól áll neki. Akár megosztó is lehet, de én kedveltem. Főleg a gasztronómiában tudom jobban elképzelni, például ázsiai ételekkel. Enyhén rusztikus felépítésű, savakban szegényebb, illat-és ízjegyeiben birs, karácsonyi fűszerek, déli gyümölcsök és kandírozott citrusok. Bár a borok színvonala (és pontozása) egyenletes volt számomra, én inkább ezt a megosztó bort emelném ki a Malat pincészet által bemutatott borokból.

Grüner Veltliner Gottschelle Reserve 2012

Csúcsán lévő zöldveltelini, szép érettséggel, leheletnyi édes karakterrel. Még mindig élvezhető, de a korty már kezd üresedni.

Niederösterreich Reserve Pinot Noir 2010

Nagy fahordóban erjesztve, majd nagyjából fele-fele arányban új és használt barrique hordóban érlelve. Avaros, mazsolás, szárított paradicsomos pinot noir, melyet már nem igazán érdemes tartogatni.

Feiler-Artinger

A 80 évvel ezelőtt alapított, és 24 hektáron gazdálkodó pincészet az édes borokkal alapozta meg az ismertségét, mára viszont a szortiment nagy részét inkább a száraz borok teszik ki.

Neuburger Klassik 2017 (M)

Egyszerű, friss megjelenésű bor, nagyratörő álmok nélkül. Ettől függetlenül tetszetős bor, érett almával, déli gyümölcsökkel és pici narancshéjjal. Két hét múlva kerül palackozásra, a pincészet szerint bécsi szeletet fogyasszunk mellé.

Zweigelt Klassik 2016

Könnyed, jól iható gyümölcsös bor, elsősorban cseresznyével, meggymaggal, fűszerekkel társítva.

Zweigelt & More Cuvée 2013

Elegáns, finoman gyümölcsös bor, amely a zweigelt mellett 9%-ban cabernet sauvignon-t is tartalmaz. A pincészet top-zweigeltje. Piros és fekete bogyós gyümölcsök, kevés csokoládé, jó tanninok, a savszerkezete viszont lehetne határozottabb és picivel élénkebb. Az alap zweigelt-hez képest sokkal színesebb és gazdagabb.

Blaufränkisch Umriss Reserve 2015

Az Umriss dűlő termése, melyet 15 hónapig érleltek használt nagy hordókban. A pincészet szerint a 2015-ös év nagyon jó évjárat volt, főleg a kékfrankos számára. Szintén piros-és fekete bogyós gyümölcsök, cigánymeggy, feketebors, kakasos nyalóka és leheletnyi marcipán díszíti elemeit. Szájban még nagyon fiatal, igaz, még csak most került forgalomba. Jól elkészített, tetszetős bor. A pincészet bemutatott borai közül ez tetszett a legjobban.

Prieler

A Burgenlandi családi borászat 21 hektáron műveli szőlőit, két szőlőfajtájukkal, a pinot blanc-nal és a kékfrankossal már komoly nemzetközi sikereket értek el. 2009-ben Ausztriában az év borászata kitüntetést nyerték el.

Pinot Blanc Seeberg 2016

Érett fehér gyümölcsök, friss vilmoskörte, őszibarack némi fűszerezéssel a háttérben. Izgalmaktól mentes, de jól elkészített, korrekt és jól iható bor.

Blaufränkisch Johanneshöhe 2015

A pincészet legnagyobb palackszámmal készített kékfrankosa , az alapanyag pedig vasas-agyagos talajról jön. Ahhoz képest, hogy egy alapborról van szó, jó arányokkal bír, de felépítésében picit egysíkú. Fekete bogyós gyümölcsök, feketecseresznye, szilva és szilvahéj, a kortyban jól eső fanyarsággal, egyszerre friss és érett benyomást kelt. A tanninnak szüksége van még némi időre, hogy szebben beépüljön a bor szerkezetébe.

Blaufränkisch Leithaberg Reserve 2011

Kékfrankos egy száraz és meleg évjáratból, érlelve 1200 literes hordókban. Kerek, jó ár-érték arányú bor, mely finom érettséget prezentál. Illatában égetett gyufa, földesség, erdei gyümölcsök, szilva, csokoládé, csillagánizs, kevés vér és fémesség. Érett tannin és tartalmas korty. Tetszetős.

Blaufränkisch Goldberg 2011

Kékfrankos egy olyan dűlőből, amely a 80-90-es években megalapozta a pincészet renoméját. Csak a legjobb évjáratokban készül el és ennyi év után is még mindig remek formában van. Selymes tanninon, jó fűszerezettség, sok érett és friss gyümölcs, kék virágok, édes tónusú dohánylevelek, cédrus és szentjánoskenyérfa, a korty selymes és telt. A pincészet és az est legszebb bora számomra.

(A szervezőknek köszönöm a meghívást! Képek: KisBécs facebook oldala)

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Stílusos etyeki bor

2021. január 13.
Recept
Bor interjú
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!