Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. július 29.

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

post

Kisebb egyeztetés után, de sikerült összehoznom egy közös kóstolóra az oldal csapatát, ami WineArtCulture Kóstolói Klub néven futna ebben a formában majd a jövőben. Természetesen csak abban az esetben, ha a borászatok, borkereskedők, borbárok részéről lesz igény ilyen jellegű szolgáltatásra, ahol a szakmájukban elismert szakemberek vakkóstolás útján, elfogultság nélkül mondanak szakmai értékelést a termékről. Mindezt úgy, hogy a WineArtCulture csapata többek között borászati szaktanácsadást, segítséget, hosszútávú együttműködést is vállal kérésre. A tervek szerint minden alkalommal egy borkereskedő vagy sommelier is csatlakozna a csapathoz. Az első WineArtCulture Kóstolói Klub vendége - amelyen a Bükki borvidék hat új közösségi borát, a Bálványt kóstoltuk - a Michelin-csillagos Costes étterem egykori üzletvezetője Vitkó László sommelier volt, aki jelenleg borkereskedőként tevékenykedik. De a mostani cikk nem a bükki Bálványról, hanem arról a számomra ismeretlen tokaji pincészetről, és ennek egyik furmintjáról szól, melyet meglepetésnek szántam - még a bükki borok előtt- a kóstolón.

A Domaine Darrieux pincészet tulajdonosa a francia születésű Darrieux Frédéric, aki 2005-ben gyakornokként jött Magyarországra. Tanulmányai befejezése után egy ismert multinacionális vállalaltnál helyezkedett el, ahol azok után, hogy megismerkedett a feleségével, úgy döntött, hogy Magyarországon szeretne letelepedni. Felesége szülei Mádon, a Szilvás dűlőben műveltek régebben egy kisebb területet, amit ketten a párjával átvettek. Az elején csak saját fogyasztásra készítettek bort, Keresztes Ákos (Myrtus pince) segítségével. Aztán a szőlőművelés és a borkészítés is a szenvedélyévé vált, így a meglevő területekhez továbbiakat vásárolt Mádon és Tarcalon. Tavaly már sikerült egy kis pincét is vásárolnia, aminek a felújítása még jelenleg is zajlik.

fotó: Németi Sándor

A kóstolt 2018-as évjáratú Domaine Darrieux furmint a mádi, vulkanikus talajú Szilvás-dűlőnek a terméke: kézi szüretet követően az erjedése és az érlelése tölgyfahordóban történt, nagyon kevés kezeléssel. A területet nem szántják és gyomírtót sem használnak, így a fű segíteni tud az élővilág fenntartásában, amitől természetes tápanyagban lesz gazdag. Tiszta illat fogad a pohárban, mely tükrözi a szőlőfajtát, és a 10%-ban hozzáadott hárslevelű is felismerhető benne, ami kis kedvességet kölcsönöz a bornak. Nagyon korrekt, jól elkészített bort kapunk a pénzünkért, hibátlan arányokkal. Jó inni, és a 2018-as meleg évjárat ellenére mégis szépen megtartotta a savait. Némi kesernye rontja az összképet lecsengésében, de ezért a pénzért nagyon pozitív a benyomás. 84/85 pont a jutalma.

Borítókép: a pincészet facebook oldala

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia

Répatorta mascarpone krémmel

2023. december 24.
Recept

Wagyura hangolva

2018. május 22.
Hírek - programok

Bor, Mámor… és 12 borászat

2021. augusztus 04.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Zamatos rozé

2021. szeptember 24.

Küldj egy üzenetet!