Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. június 19.

Bemutatkozott az Igazán

post

2018. május 7-én mutatkozott be szűk szakmai körben a St. Andrea Szőlőbirtok Igazán névre keresztelt 2014-es Grand Superior Egri Bikavére. Hogy miért Igazán a neve? – mivel a pincészet meghívására Kovács Ákos, Kossuth-díjas magyar dalszerző és énekes is részt vett az eseményen, mint díszvendég, a kérdésre már rögtön a kóstoló legelején lehetett sejteni a választ is: a bor nevét Kovács Ákos, Igazán című slágere ihlette, ami szintén 2014-ben született meg.

Lőrincz Györggyel éppen egy héttel korábban találkoztam Egerben (a beszámolóm ITT olvasható), így nagy érdeklődéssel vártam a St. Andrea Wine & Gourmet Bar-ban megrendezésre kerülő kóstolót. Egyrészt mert kedvelem a pincészetet, másrést pedig azért, mert az Igazán bikavéren kívül más borok is érkeztek: 2016-ból az Egyetlen, Mária, két kadarka, az aszú technológiával készített Ajándék, illetve a 2015-ös évjáratból két pinot noir is. György, talán még a múlt heti kérdéseimre és észrevételeimre reflektálva meg is említette álláspontját az egri borokról: „Múlt héten rendeztük meg az Egri Csillag Weekend-et, amellyel helyzetjelentést szerettünk volna adni merre is tart az Egri-borvidék. Megrendítő volt számomra az az érzés, hogy sokan azt várják el az egri bortól, hogy egyforma legyen, de - legyen szó bikavérről vagy csillagról - néhány évtized alatt kifinomítani egy borstílust nem igazán lehet és ezt nem is lehet elvárni.” Ami pedig a St. Andrea Szőlőbirtokot illeti, Lőrincz György legfontosabb dolognak azt tartja, hogy az évjárathoz megfelelően, az adott dűlőben meg tudják határozni a szőlő optimális érettségét, de az érlelés is hosszú tapasztalatot igényel. „Valószínűleg a család következő generációi ezeket a feladatokat már tisztábban fogják látni, de jelen pillanatban mi is nagyon törekszünk. Nem véletlen, hogy a nagy borvidékek generációs tapasztalattal rendelkeznek.” – tette hozzá Lőrincz György, aki kulisszatitokként még elárulta, hogy 2018-tól, a világban látott trendek szerint, a pincészet elindul abba az irányba, hogy a válogatott boroknál a chardonnay-kat kis újhordóban fogják erjeszteni, szintúgy, mint a nagyformátumú pinot noir-rokat.

 „Nagyon örülök, hogy édesapám egyre komolyabb feladatokat bíz rám, így többek között már három éve én irányítom a szőlészeti részt. Igaz, amikor egy adott bor házasítási arányairól kell szavazni, akkor az ő szavazata kettőt, míg az enyém csak egyet ér” – mondta a szót átvéve édesapjától Ifj. Lőrincz György. „Mi, a St. Andrea Szőlőbirtoknál úgy érezzük, hogy kicsit a borainkon keresztül kell apostolnak lennünk a mai világban. Szoktuk mondani, hogy mi a borokat nem termeljük, hanem a világra segítjük, és minden évben megpróbáljuk azokat az alapanyagokat, amiket Istentől kapunk nem elrontani, hanem a borokon keresztül, a tehetségünkhöz mérten a lehető legszebb arcukat megmutatni a fogyasztóknak.” – zárta gondolatait Ifj. Lőrincz György, miközben érkezett a pohárban az első bor.

St. Andrea Egyetlen Egri Cuvée Grand Superior 2016

Egyetlen évjárat, egyetlen hordó, azaz 2013 (az első évjárat) óta Ifj. Lőrincz György kísérletező játéka. Míg az első évjárat alapanyaga (chardonnay, sauvignon blanc egyben szüretelve) csak a Nagy-Eged-dűlőből származott, a 2016-ös Egyetlen a Nagy-Eged-Hegyről (chardonnay 50%) a Boldogságos-dűlőből (hárslevelű 10%) és a Nagy-Eged-dűlőből (sauvignon blanc 40%) származik, és 13 hónapot töltött 500 literes tölgyfahordóban. A bor karaktere kicsivel érettebb és benne a gyümölcsök is, viszont a házasítás ezt valamilyen szinten egyensúlyban próbálja tartani. Közepestől visszafogottabb illatában virágok, citrusok, őszibarack, akácméz, nyári alma, de idővel szépen kirajzolódik benne a hárslevelű karaktere is. Kóstolva kicsit rakoncátlan és a hordó is még ráül az ízekre.

St. Andrea Mária Egri Cuvée Grand Superior 2016

Furmint (60%) és chardonnay (40%) házasítás a Nagy-Eged-Hegyről. A szőlő érettebb karakterét itt a furmint erősebb savtónusa tartja kordában. Előző borhoz hasonlóan itt is picit sok az alkohol, de savai lendületesebbek, markánsabbak. Illata eleinte tompa és nehezen nyílik a pohárban, benne birses-körtés jegyek és kréta, kóstolva a hosszabb érlelésből származó jegyek visszaköszönnek a szájban is. Vastag és telt, de az egyensúly felső határán. Lecsengésében só és érett citrusok. Még nagyon fiatal bor, van ideje bőven fejlődni, viszont ahogyan a kóstolón is tapasztaltam, palackvariációba is belefuthatunk időnként.

St. Andrea Kadarka 2016

A pincészet három különböző dűlőben, nyolc változatban termeszti a kadarkát. Lőrincz György meglátása szerint a termőhely és ezen belül a talaj nagyon fontos szerepet játszik ennek termesztésében. Ez az alap kadarka a Magyalos-dűlő termése, 13 éves szőlőtőkékről szüretelve, mely nyitott kádban lett erjesztve, majd 13 hónapig pihent Kalina hordóban. Mély színintenzitás, édes tónus, illatában érett, de nem túlérett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, cigánymeggy, fekete ribizli, vanília, eper puding, mazsola, szőlőhéj, enyhén földes jegyek és botritiszes jelleg, sok fűszer, ezen belül pedig a bors adja a fő pillért. Kóstolva buja, fűszeres és telt, de szájban inkább a piros gyümölcsök jelennek meg és a mazsolás karakter. Nekem valahogy dinamikusabbnak és kerekebbnek tűnt, mint a Nagy-Eged-Hegy dűlőből származó „nagyobb testvére”. Ahogy a címke is mutatja, a gasztronómiában jól hasznosítható.

St. Andrea Nagykadarka 2016

Szintén P9-es klón, mint az alap kadarka. Annyi biztos, hogy nem egy szokványos kadarka és még idő kell neki: 16,2 % alkohol, 6 gramm maradékcukor, masszív, nagytestű, füstös, sűrű, csokoládés, mazsolás, férfias karakterű bor, ebből adódóan szerintem megosztó lehet, de ételek mellé szívesen fogyasztanám. Például a marhaszegytől a szarvasig szinte minden elfér mellette, legyen az libamáj, szarvasgomba, füge, étcsokoládé, vagy esetleg kávé is – mondták a helyszínen, és ezzel én is csak egyet tudok érteni. Szerintem karakterben mindkét kadarka eltér egymástól, mély, erős egyéniségű borok, főleg a Nagykadarka. Inkább a termőhely tulajdonságait közvetítik, vakon nem biztos, hogy felismerhető a szőlőfajta.

St. Andrea Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2014

Egy nehéz évjárat bikavére, kékfrankos gerinccel (41%). A házasítás többi aránya pedig syrah (24 %), merlot (20%), pinot noir (9%) és kadarka (6%), mely 22 hónapos hordós és 18 hónapos palackos érlelés után került a piacra. Ha a 2014-es évjáratot veszem számításba, akkor irigylésre méltó teljesítmény: meleg és sűrű karakter, érett jegyekkel, csokoládéval, kávéval, némi szárított gyümölccsel, a háttérben pedig foszforos aláfestéssel. Már most is jól iható, de némi palackérlelést még meghálál. Kóstolva szikárabb, dúskál az érett piros-és fekete gyümölcsökben, de a datolyát is könnyen fel lehet ismerni. A tannin puha és selymes, a kortynak a sav pedig feszességet ad, lecsengésében jól eső fanyarság.

St. Andrea Valóban Méltó Egri Pinot Noir 2015

A St. Andrea Szőlőbirtok 2002 óta foglalkozik a birtok egyötödén pinot noir-ral a Pap-Tag, Ferenc-Hegy, Kis-Eged, Nagy-Eged-Hegy és a Hangács-on. A 2015-ös bikavér illatában még mindig tetten érthetők a friss gyümölcsök, de már az aszalványok is megjelentek. Cseresznye, málna, tejcsokoládé, pici bőrösség, ízjegyeiben pedig visszaköszönnek az illatában tapasztaltak némi fehér borssal, szilvával és fahéjjal. Közepes test, beintegrált tannin, a savszerkezete viszont lehetne markánsabb, az alkohol pedig egy hajszállal kevesebb. Hosszú utóíz.

St. Andrea Nagy-Eged-Hegy Egri Pinot Noir 2015

Meleg tónus, elképesztő gazdag és mély illat-és ízkavalkád, érett fekete erdei gyümölcsökkel, feketeszederrel, étcsokoládéval, avarral, karácsonyi fűszerekkel, narancshéjjal és foszforral. A bikavér tekintélyt parancsol, széles és elegáns.

St. Andrea Ajándék 2016

Az aszú technológiával készült Ajándék alapanyaga a Hangács-dűlőből jön, gerincét a hárslevelű szőlőfajta adja, és nagyjából fél éves érlelést kapott 130 literes új zempléni tölgyfahordóban. Az előző évjárathoz képest magasabb alkohol, kisebb mennyiségű maradékcukor és savtartalom jellemzi. Jó inni, de némi izgalmat és komplexitást még elbírna.

A kóstolón az ételeket a St.Andrea Wine & Gourmet Bar séfje, egyben a 2018-as Év séfje, Barna Ádám készítette. A szervezőknek pedig köszönöm a meghívást! Aki esetleg szeretne Egerbe menni, annak ajánlom a következő eseményeket:

Rózsatánc Ünnep - 2018.08.04.

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a St. Andrea RÓZSATÁNC Ünnep, amelyet kifejezetten a meleg, nyári, szabadságokkal tarkított napokra szerveznek a vendégek számára.

Szőlő Ünnep - 2018.09.15.

Ez az év a pincészetnél a hagyomány teremtés jegyében zajlik, ezért nagy örömmel várnak mindenkit a 4. Szőlő Ünnepre. Sok szempontból ez az egyik legkedvesebb és legizgalmasabb időszaka az évnek, amit a pincészet szeretne megosztani mindenkivel.

(további képeket a kóstolóról a WineArtCulture facebook oldalán találtok: ITT)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!