Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. április 14.

Konditerem nyílik Budapest híres cukrászdájának helyén

post

Egy újabb szomorú és egyben elkeserítő fejezetnek vagyunk tanúi a hazai vendéglátás életében: az 1890-től működő, nagy múltra visszatekintő híres budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház helyén 2000 nm-es konditerem nyílik. Ezzel eltűnik a hazai kulináris történelem egy újabb értékes és ikonikus helye.

A Rákóczi úton található Hauer Cukrászda és Kávéház tavaly novemberben jelentette be Facebook oldalán a szomorú hírt, miszerint a gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt, pontosabban a megnövekedett energia- és alapanyagárak, valamint a csökkenő turizmus és vendégszám miatt kénytelen bezárni. A mai napig viszont nem volt tiszta, hogy mi lesz a helyén. A válasz, mint azt a Színes Erzsébetváros Facebook oldala által megosztott kép is tanúsítja elég szomorú: Itt egy 2000 nm-es konditerem nyílik 2023. szeptemberében.

Az egykoron szebb napokat látott híres cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben, halála után pedig özvegye, Guth Mária 1896-ban hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett. A II. világháborút követően a cukrászdát államosították, majd a rendszerváltásig különböző állami vállalatok tulajdonában volt. A rendszerváltás után viszont megkezdődött a három évtizede tartó hullámzása: privatizálták, de a tulajdonos bezárta, ezt kövezően az ingatlant megvette Budapest VIII. kerülete és pályázatott írt ki a cukrászda újranyitására. A Hauer Cukrászda és Kávéház viszont 2016-ban ismét bezárt, majd 2017. augusztus 20-án nyitott újra.

Borítókép: Hauer Cukrászda és Kávéház Facebook   

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!