Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. április 04.

Omlós házi hókifli szilvalekvárral

post

A hókiflit több módon is szokták készíteni, többek között van, aki élesztőt használ és van, aki nem. Viszont a legjobb eredmény érdekében használjunk zsírt, mivel ettől lesz puha és omlós a végeredmény. De ha valaki kevésbé bírja a zsír ízét, fele-fele arányban használhat vajat és zsírt. Természetesen szilvalekvár helyett lehet más tölteléket is használni, például gesztenyét, diót vagy mákot.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 3 tojás sárgája
  • tejföl
  • kis só
  • vaníliás porcukor (ez házilag is elkészíthető)
  • szilvalekvár

 

Elkészítési mód:

Készítés előtt vegyük ki a zsírt a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót, a tojás sárgáját, majd dolgozzuk össze a zsírral és annyi tejföllel, hogy jól össze tudjuk állítani. Ha lekvár helyett más töltelék kerül bele, a masszát csomagoljuk folpackba, míg elkészül a töltelék. A tészta-masszát 4 kisebb cipóba osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott zsírral. Megszórjuk lehelet finoman liszttel, felcsavarjuk és hidegen 2 órán keresztül pihentetjük. Pihentetés után pohárral köröket szaggattunk belőle, közepére kávéskanálnyi szilvalekvárt teszünk, és felcsavarjuk figyelve arra, hogy a hajtás felül maradjon. A széleket összenyomjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és az előre melegített sütőbe nagyjából 12 percig sütjük 180 fokon. Ha megsült, melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. 

Recept, fotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

A Balaton vörös arca

2021. május 19.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!