Omlós házi hókifli szilvalekvárral
A hókiflit több módon is szokták készíteni, többek között van, aki élesztőt használ és van, aki nem. Viszont a legjobb eredmény érdekében használjunk zsírt, mivel ettől lesz puha és omlós a végeredmény. De ha valaki kevésbé bírja a zsír ízét, fele-fele arányban használhat vajat és zsírt. Természetesen szilvalekvár helyett lehet más tölteléket is használni, például gesztenyét, diót vagy mákot.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 3 tojás sárgája
- tejföl
- kis só
- vaníliás porcukor (ez házilag is elkészíthető)
- szilvalekvár
Elkészítési mód:
Készítés előtt vegyük ki a zsírt a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót, a tojás sárgáját, majd dolgozzuk össze a zsírral és annyi tejföllel, hogy jól össze tudjuk állítani. Ha lekvár helyett más töltelék kerül bele, a masszát csomagoljuk folpackba, míg elkészül a töltelék. A tészta-masszát 4 kisebb cipóba osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott zsírral. Megszórjuk lehelet finoman liszttel, felcsavarjuk és hidegen 2 órán keresztül pihentetjük. Pihentetés után pohárral köröket szaggattunk belőle, közepére kávéskanálnyi szilvalekvárt teszünk, és felcsavarjuk figyelve arra, hogy a hajtás felül maradjon. A széleket összenyomjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és az előre melegített sütőbe nagyjából 12 percig sütjük 180 fokon. Ha megsült, melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Recept, fotó: Németi Sándor