Vajban sült lazac

Gyerekkori barátom a színpad rivaldafényét cserélte le a gasztronómia világára, és úgy tűnik, ebben a szintén sok áldozattal járó szakmában is megtalálta a számításait. Hosszú évek óta, pontosabban 15 éve tevékenykedik Angliában, és most a WineArtCulture oldal vendégséfjeként is olvashatóak lesznek a receptjei, több alkalommal is a jövőben. Elsőként egy lazacfilé recepttel mutatkozik be.
Vajban sült lazac, polippal, sárgatökkel és citromos ikrás szósszal
Hozzávalók és elkészítési mód:
Lazac
- 180 gr skót lazacfilé
- 15 gr vaj
- 40 gr sárgatök
- 1 db édeskömény
- 1 db pagodakarfiol
- 1 db sárgarépa (a végső tálaláshoz)
- só és bors, ízlés szerint
- olaj
A lazacfilét sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben, kis olajban 2-2 percig sütjük. Először a bőrével lefelé, utána a másik oldalán. Ha végeztünk, hozzáadunk 10 gr vajat és a 200 fokra előmelegített sütőben további 6-8 percig sütjük.
Közben a zöldségeket egy edényben 2 percig forraljuk a tűzhelyen, majd jeges vízben gyorsan átöblítjük. Tálalás előtt a serpenyőben 5 gr vajban átforgatjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Polip
- 100 gr polip (lehetőség szerint Kanada, Nova Scotia)
- 1 db sárgarépa
- 1 fehér hagyma
- 1 db zeller
A polipot nagyjából 2 órán keresztül főzzük a zöldségekkel együtt.
Szósz
- 1 db kezeletlen citrom
- 5 gr lazac ikra
- 10 gr vaj
Kifacsarjuk a citrom levét abba a serpenyőbe, amiben elkészítettük a lazacfilét, a tűzhelyre helyezzük, hozzáadjuk a vajat és az ikrát és homogenizáljuk.
Recept, ételfotó: Papara Lucian