Így készül az ikonikus brüsszeli gofri

A brüsszeli gofri a két belga gofri-fajta egyike, amely egyben Belgium nemzeti desszertje és eredetileg a 19. században jelent meg. A desszertet általában pékségekben és számos élelmiszerboltban árulják Belgiumban, és hagyományosan simán vagy porcukorral megszórva tálalják. A modern brüsszeli gofrit azonban gyakran olyan összetevőkkel egészítik ki, mint a csokoládé, a tejszínhab, a karamell vagy a szeletelt gyümölcs.
Hagyományos brüsszeli gofri recept
Hozzávalók:
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g kristálycukor
- 2 tojás
- 400 ml tej
- 100 g vaj (olvasztott)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 g friss élesztő
- 200 ml langyos víz
A brüsszeli gofri elkészítése:
A friss élesztőt keverjük el a langyos vízben egy kis cukorral, és hagyjuk állni 10 percig. Közben egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, és a kristálycukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, és a tejet. Öntsük hozzá az élesztős vizet, és jól keverjük össze, amíg a tésztaalap sima állagú lesz. Jöhet a kelesztés: ehhez takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nem nő.
Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük meg egy kicsit olajjal vagy vajjal, hogy ne ragadjon. Óvatosan kanalazzunk annyit a tésztából, hogy szépen elterüljön a formában, majd 3-5 percig süssük aranybarnára. A frissen sült gofrikat szórjuk meg porcukorral, vagy tálaljuk friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, karamellel, csokoládéval vagy jégkrémmel.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash