Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. február 25.

Így készül az ikonikus brüsszeli gofri

post

A brüsszeli gofri a két belga gofri-fajta egyike, amely egyben Belgium nemzeti desszertje és eredetileg a 19. században jelent meg. A desszertet általában pékségekben és számos élelmiszerboltban árulják Belgiumban, és hagyományosan simán vagy porcukorral megszórva tálalják. A modern brüsszeli gofrit azonban gyakran olyan összetevőkkel egészítik ki, mint a csokoládé, a tejszínhab, a karamell vagy a szeletelt gyümölcs.

Hagyományos brüsszeli gofri recept

Hozzávalók:

  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 50 g kristálycukor
  • 2 tojás
  • 400 ml tej
  • 100 g vaj (olvasztott)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 200 ml langyos víz

A brüsszeli gofri elkészítése:

A friss élesztőt keverjük el a langyos vízben egy kis cukorral, és hagyjuk állni 10 percig. Közben egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, és a kristálycukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, és a tejet. Öntsük hozzá az élesztős vizet, és jól keverjük össze, amíg a tésztaalap sima állagú lesz. Jöhet a kelesztés: ehhez takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nem nő.

Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük meg egy kicsit olajjal vagy vajjal, hogy ne ragadjon. Óvatosan kanalazzunk annyit a tésztából, hogy szépen elterüljön a formában, majd 3-5 percig süssük aranybarnára. A frissen sült gofrikat szórjuk meg porcukorral, vagy tálaljuk friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, karamellel, csokoládéval vagy jégkrémmel.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Pezsgő Tokajból

2020. február 13.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!