Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2021. szeptember 13.

Ujvári Pincészet, a Szent György-hegy butikborászata

post

A Badacsonyi borvidéken, pontosabban a Szent György-hegyen található egy igazi butikborászat, amely az Ujvári család birtokában van. Az általuk művelt alig több mint fél hektáros terület 1850 óta bizonyíthatóan a család birtokában van, olaszrizling és szürkebarát boraikat pedig 2015 óta palackozzák.

Mint a borászat (Ujvári Pincészet) oldalán is olvasható, az 1850-es években a Szent György-hegy nyugati részén, a Csendár dűlőben kezdett szőlőművelésbe Ujvári János, majd 1935-ben Ujvári Pál további területet vásárolt a hegy déli oldalán. Ebben az időben anyai ágon Kozma Teréz hozományaként egy déli fekvésű területtel bővült a szőlőbirtok. A jelenlegi parcellákat 1955-ben telepítették, – 60 évnél is idősebb tőkék sorai alkotják a szőlőterületet, a tőkepótlás pedig folyamatos. A kíméletes tőkénként átgondolt metszéssel és zöldmunkával céljuk az ültetvény állapotának megőrzése. Egyébként a Szent György-hegy kivételes fekvését és talajtani adottságait már a Római korban felismerték. Probus császár például ekkor telepítette a hegyen az első szőlőket.  

Ujvári Pincészet Olaszrizling 2020

Ma Ujvári Vivien nevéhez kötődnek a borok, aki főállásban a mádi Barta Pince borásza. Az általa készített 2020-as évjáratú olaszrizlinget kóstoltam a közelmúltban Németi Sándor, a WineArtCulture oldal tulajdonos-főszerkesztője társaságában. A bogyózást két órás héjon áztatás követte, majd vertikális préselés után 24 órás mustülepítés, színelés következett. Irányítottan, 1000 literes hordóban erjesztették és 4 hónapig finom seprőn érlelték. Közepesen intenzív illatában fehér virágok, citrusok, grapefruit, őszibarack, körte, zöldalma, bazaltos ásványok fedezhetők fel. Kóstoláskor le sem tagadhatná a származását, hiszen izgalmas sósság lengi körül a gyümölcsöket. Jó szerkezetű, lendületes savú bor. Jól ihatóság, karakterrel kiegészülve. Egyensúlyára nem lehet panasz és a lecsengése is megfelelően hosszú. 88 pont

 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor

Húsvéti borajánlat

2021. március 24.
Bor teszt-értékelés

Ezer palack, ezer élmény

2022. május 24.
Hírek - programok
Utazás
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!