Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. december 07.

Koch Csaba: Villányi csúcstámadás

post

A Koch Borászat, illetve Koch Csaba nem igazán szorul bemutatásra. A nemzedékek óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó borászat a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán található, de VinArt néven, mint egy korábbi írásomban már említettem, Koch Csaba a Villányi borvidéken, pontosabban Nagyharsányban is készít komoly borokat.

Koch Csaba számos más elismerés mellett 2014-ben az Év Pincészete díjat, 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet is kiérdemelte. Koch Csaba egyébként már hosszú évek óta szakmai szervezetek irányító testületeiben is vállal szerepet: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában az elnökség tagja, elnöke a Duna Borrégió Tanácsának, a Duna Borrégió Borút Egyesületnek, valamint a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának, illetve a Magyar Bor Akadémia tagja és a szervezet ellenőrző bizottságának elnöke. 

Koch Csaba azon borászok közé tartozik, aki érzékenyen gondolkodik a klímaváltozással, a környezetszennyezéssel és fenntarthatósággal kapcsolatban, így felelősséget vállalva a jövőért, a szőlőültetvényei egész területén kizárta a rovarölő szerek használatát és már 30 hektáron teljesen organikusan gazdálkodik. Idén igazán szerencsés voltam, hiszen több alkalommal is jártam nála a borotai birtokán, illetve szintén ebben az évben két interjút is készítettem vele: egyiket a VinCE Magazin, másikat pedig a Figyelő Hetilap számára. Mint tapasztaltam, a sváb származású, többdiplomás szőlész-borász Koch Csaba vendégszeretetére, akárcsak a nála kóstolt borokra nem lehet panasz. Szívvel-lélekkel borászkodik és irányítja a családi vállalkozását, őszintén kíváncsi a véleményekre, birtoka és ennek hangulata pedig példaértékű.

Koch Csabával borotai birtokán

Talán azt már kevesebben tudják, hogy a közelmúltban Koch Csaba elérkezettnek látta az időt, hogy forgalomba hozza villányi birtokának csúcsborait, a 899 borcsaládot. Mint a Koch Borászat oldalán olvasható, Csaba elképzelése az volt, hogy az eddigi munkássága során a legszebbnek tartott évjáratokból 3 különálló különleges bor készüljön. A 889 borcsalád nevét onnan kapta, hogy mindössze 3 hordó, azaz 899 palack készült. A 899 borok kivételes dizájnnal, prémium bordeauxi palackokban, egyesével készült, önálló sorszámmal ellátott címkével kerültek forgalomba. A három tételből álló borcsaládból (899 Villányi Franc, 899 Villányi Merlot, illetve a 899 Villányi Syrah) most a 2015-ös évjáratú 899 Villányi Franc került a poharamba. A történethez annyi még hozzátartozik, hogy Koch Csaba VinArt néven palackozott 2015-ös évjáratú 899 néven forgalmazott borát dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture oldal vendégszerzőjével kóstoltam. Csak én tudtam mi van a pohárban, ő vakon kóstolta, de a véleményünk egyforma volt.

Koch Csaba VinArt Villányi Cabernet Franc 899, 2015

Sűrű villányi bor, melynek színéből is látszik, hogy komoly bor rejtőzik a palackban. Közepestől kicsit intenzívebb, komplex és elegáns illatában erdei, fekete bogyós gyümölcsök, szilvalekvár dominálnak, de elég markáns a hordófűszerek jelenléte is, kakaópor, kávébab, mentol, szegfűszeg, fekete bors, füst, toast, vanília formájában, amihez társul némi földesség is. Levegőztetéssel kis likőrösség is megjelenik, és a rétegei is szépen kibontakoznak. Kóstolva a korty puha és kedves, köszönhetően a kidolgozott csersavaknak. Csiszolt, kerek savai jól integrálódtak a bor szövetébe. A tannin viszont markáns és leginkább a korty második felétől kap nagyobb szerepet. Komoly bor, minőségi fával, mely két-három éves palackérlelés után még szebb és részletesebb lesz. Bár tartalmas és telt, a korty mégis friss gyümölcsökre van kalibrálva. Lecsengésében viszont felerősödik a füstös kesernyésség. Ami feltűnő, hogy az alkohol más villányi nagyágyú borokhoz képest nagyon moderált: 13,5%. Egyértelműen a villányi csúcsborok között a helye. 90 pont 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Mr. Furminator

2020. november 30.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.

Küldj egy üzenetet!