Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. február 04.

Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015

post

Kamocsay Ákos - az egykori Móri Állami Gazdaság palackozóüzemének vezetője, majd főborásza - Keresztury Éva, Török Imre és Storcz Judit 1991-ben megalapították vállalkozásukat Interconsult néven, amit később egy angol kliens javaslatára, Hilltop Neszmély Zrt.-re kereszteltek. A vállalkozás bölcsője egy ideig Mór volt, de 1993-tól a TSZ pincéjének megvásárlásával Neszmélyen kezdték meg a működésüket. Ekkor indult a több száz hektár betelepítése, rendezése, illetve a brit piac igényeinek más módon való kielégítésének stabillá tétele a saját szőlő segítségével. A Hilltopnak sokáig Nagy- Britannia volt az elsőszámú piac, és voltak olyan idők, amikor az értékesítés ezen a piacon elérte akár a tíz millió palackszámot is. A pincészetnél az alapokat a Hilltop kategória képezi, de felismerve, hogy a magyar fogyasztóréteg átalakulás alatt van, és egyre jobban keresi a komolyabb borokat, a pincészet lépett egy nagyot, és a 2010-es években Kamocsay Ákos nevével fémjelzett prémium borokat hoztak a piacra. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, hiszen a Kamocsay-borcsalád az elmúlt időkben egyre több elismerésben részesült különböző versenyeken. Egyike ezeknek a boroknak például a 2015-ös Ihlet névre keresztelt cuvée is, amelynek házasítás gerincét a hárslevelű adja, 20%-ban chenin blanc, a maradék 10% pedig chardonnay.

Aranysárga szín, illatában érett jegyek, méz, déli gyümölcsök, őszibarack, zöldfűszerek, gyógynövények, ringló és kevés virág, melyhez társulnak tercier aromák és enyhén késői szüretelésű nüanszok. A kortyban szintén tetten érhetőek a palackérlelésből származó jegyek, benne olajos magvak, déli gyümölcsök, érett citrusok. Szép bor, de sokáig már ne tartogassuk. A közel 2000 forintos árával jó vételnek számít. 

Díjak

Berliner Wein Trophy 2018 - Aranyérem "Super 12" Magyar Bor Nagydíj 2018 - 12 legjobb magyar fehérbor VinAgora nemzetközi borverseny 2017 - Aranyérem MTA bora 2017 - Legjobb fehérbor Semmelweis Egyetem 2017 - Legjobb presztízs fehérbor Pezsgőgyári borszemle 2017 - Pezsgőgyári Champion cím és aranyérem 37. Magyar Bormustra 2016 - Ezüst minősítés Prestige Reserve verseny 2016 - Vinum Bonum díj VinAgora nemzetközi borverseny 2018, SILVER Országos borverseny 2018, SILVER Women’s Wine & Spirits Awards, aranyérem

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!