Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2022. december 23.

Ünnepi ajánló

post

Mi legyen a karácsonyi menü? Hogy tehetnénk még teljesebbé az ízeket? A Hilltop Ünnepi Online Borklubján, melynek én voltam a vendége, többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. Az interaktív beszélgetésben nemcsak bor-étel párosításokat vittem, hanem igyekeztem érdekességekkel és tippekkel is szolgálni a jelenlévőknek.

Az egyetlen szabály, hogy nincs szabály. Azaz merj kísérletezni!

A Hilltop idei utolsó borklubján a kulinaritás világába kalandoztunk el. Mint talán többen is tudják nem csak borszakértői minőségben, de gasztronómiai és kulturális témákban is rendszeresen publikálok, és az sem titok, hogy amikor csak tehetem, szívesen ragadok fakanalat. Az oldal rendszeres olvasói ezt bizony jól tudják, hiszen hónapról-hónapra jelennek meg a receptjeim az oldalon.

A legfőbb tanácsom a menü összeállításával kapcsolatban, hogy legyünk bátrak, merjünk elszakadni a sztereotípiáktól, ha úgy tetszik, merjünk kiszakadni a komfortzónánkból - nem csak ünnepnapokon. Mint a borklubon is elmondtam, a bor-étel párosítás fogalma túl van misztifikálva, hiszen valójában nagyon is szubjektív dologról beszélünk. Éppen ezért mindig az a jó választás, ami működik, vagyis az egyetlen szabály, hogy nincs szabály.

(forrás: Hilltop Borászat Facebook)

A vezető ízek

Rég túlhaladott az a nézet, hogy fehér húshoz fehérbor, vöröshöz pedig vörös dukál. Ahogy a különböző tételeket sem az aromák sokfélesége határozza meg, hanem azok egyensúlya, úgy a párosításoknál is a harmónia az, amire törekedni kell. Érdemes a vezető motívumokra, ízekre hagyatkozni, vagyis könnyű fogáshoz könnyedebb bor, a savanyúhoz nagyobb savtartalom, a fűszereshez fűszeresebb aromák, az édeshez késői szüretelésű tétel illik, ám a desszert nem lehet sokkal édesebb a bornál. Ha a köret hangsúlyos, akkor ahhoz válasszunk innivalót! És amit nem lehet elégszer elmondani: minőségi fogáshoz minőségi alapanyag dukál, tehát rossz borból nem lehet jó ételt vagy akár forralt bort csinálni!

Pálinkát csak a vacsora végén fogyasszunk

Az estindító aperitif hagyományosan a pálinka, de ha tudatosak akarunk lenni, hagyjuk inkább a vacsora végére, mert „meggyilkolja az ízlelőbimbókat” - utána már se a jobbnál jobb fogások, se a melléjük választott tételek ízét nem élvezhetjük ki igazán. Helyette koccintsunk inkább Hilltop Gyönggyel, ami nemcsak tökéletes felvezető tétel, de - lévén, hogy lendületes gyöngyöző bor - a könnyű előételekhez (saláta, fehér hús) vagy akár a karácsonyi desszerthez is remekül passzol. Az előételek méltó társa lehet a Hilltopnál alapbornak számító cserszegi fűszeres is. Ez a jól iható, egzotikus íz- és illatvilággal hódító nedű olyan behízelgő, hogy még az édes borok kedvelőit is leveszi a lábáról. Nem véletlen, hogy a kicsit édeskésebb ízű pulyka és rák, vagy akár grillezett ananászos salátával tálalt könnyed halas fogás mellett is megállja a helyét.

Összetett fogások, összetett borokat

Az összetettebb fogásokhoz összetett bor illik. A Kamocsay Prémium Chardonnay sok szempontból különleges. (Erről a tételről ITT írtam bővebben.) Maga a szőlőfajta is igazi Jolly Joker: jól közvetíti a terroirt, ráadásul a különböző borkészítési filozófiák mentén sokféle stílust képviselhet, egyre újabb oldalairól mutatkozva be. Kamocsay Ákos keze alatt a reduktív technológia mellett is remekül visszatükrözi Neszmély csodálatos adottságait - dűlőnként más és más arcát mutatva meg. Enyhén ásványos, finoman sós lecsengésével kiválóan összhangban van a krémes zellerpürével készült süllőfilé vagy a savanykás gránátalmával tálalt sütőtök krémleves ízvilágával. Ennek a kiváló ár-érték arányú bornak nemcsak az ünnepi menü mellett, de a fa alatt is ott a helye, ha nem akarunk tévedni a boros ajándékkal, amit főként a borászat és borvidék alapján érdemes kiválasztani, ne hagyjuk, hogy a címke csillogása elvakítson minket – a feltüntetett információkra koncentráljunk inkább.

(forrás: Hilltop Borászat Facebook)

Amitől biztos megjön az ihlet

Szinte ugyanez igaz a Kamocsay Ihlet Cuvée-re, ami minden évben új izgalmakat ígér, hiszen a házasítás mindig az évjárat legjellegzetesebb aromáit zárja palackba – azaz Ihletből nincs két egyforma. Ez a telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos bor a legjobbat hozza ki az ázsiai tésztaételekből, a tejszínes lazacból, az enyhén vaníliás beütéssel készült krémpürékből, és akár egy jó camembertből is.

Természetesen a jól bevált karácsonyi fogásokat sem hagytuk „kísérő” nélkül. Mutatom az ajánlásaimat:

  • Halászlé - könnyed, fűszeres, visszafogott tanninokkal hódító Hilltop Neszmély Merlot
  • Töltött káposzta - egy magas savtartalmú Hilltop Neszmély Chardonnay
  • Kacsa - attól függően, hogy mennyire sütjük át, „szívesen úszkál” Hilltop Neszmély Merlot Roséban, vagy ha krémesebb textúrára törekszünk, Kamocsay Ihlet Cuvée-ben is „lubickol” - főleg, ha narancsos káposzta is akad mellé

Akár a hagyományos menüsort választjátok, akár belevágtok valami újba, érdemes változatos borsorral készülni az estére, hiszen az is tévhit, hogy a bontott palackot nem lehet eltenni másnapra. Aromákban és harmóniákban gazdag karácsonyt kívánok nektek, de ne feledkezzetek meg a mértékletességről sem, hogy minél teljesebben élvezhessétek ki az ünnep ízeit!

(A szöveg a Hilltop cikke alapján készült)

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!