Citrustorta virágporos-grapefruit kompóttal és pirított magvakkal
Hozzávalók (24 cm- es tortához)
Alaphoz
-
350 g darált édes keksz
-
25 dkg vaj
-
1 kisebb ág friss citromfű
-
3 ek darált barnacukor
Krémhez
-
6 dl kemény tejszínhab
-
50 dkg ricotta
-
1-1 citrom és lime reszelt héja
-
1 ek kandírozott citromhéj
-
1 ek zselatinpor
Raguhoz
-
6 db vörös grapefruit
-
2 ek szőlőmagolaj
-
1 kk virágpor
-
2 levél borsmenta
-
20 dkg magvak vegyesen (mandula, dió, kesudió)
-
1 ek porcukor
-
marcipánmassza
-
datolya
Elkészítés
Egy tálban elkeverjük a kekszet az olvasztott vajjal és a citrussal. Szilikon, vagy zsírpapírral bélelt formába rétegezzük, maximum egy ujjnyi vastagságban, majd hűtőbe tesszük 2 órára.
Egy habüstben elkeverjük a ricottát a cukorral, citrusokkal, majd hozzáadjuk a vízben kiforralt zselatint és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan összekeverjük és a kekszalapra kanalazzuk, majd elsimítjuk.
A grapefruit filéket összekeverjük a virágporral és az olajjal, majd félretesszük pihenni.
A magvakat összekeverjük a porcukorral és forró sütőben 5 perc alatt megpirítjuk.
A végén a torta mellé tálaljuk a grapefruit filéket, marcipános datolyával és pirított magvakkal gazdagítjuk.
Borajánlat
Szarka Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
Furmint és hárslevelű alapú házasítás, amely 2 évet érlelődött 220 literes Szerednyei hordóban. Mély színárnyalat, karakterjegyeit az aszalt sárgabarack, a kandírozott narancs és a méz dominálja. Szép arányok, tartalmas és gazdag beltartalom. 180 gr maradék cukor.
Recept: Kocsis Bálint
Borajánlat: Németi Sándor
Fotók: Kustom Digital