Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. október 31.

Őszi gesztenyés kacsamell recept

post

Ez az őszi vagy a téli időszakhoz remekül passzoló gesztenyés kacsamell recept könnyen elkészíthető, finom és laktató, hozzá már csak egy pohár izgalmas vörösbor kell és az élmény teljes lesz. Íme Fekete Norbert séf receptje, aki pályafutását vidéken kezdte, de a komolyabb karrierlehetőség miatt a fővárosba költözött, ahol több meghatározó Top 10-20 étteremben is dolgozott, például a Babelben és az Olimpiában. Pályafutása alatt külföldön is csiszolta pár évig tudását, többek között Ausztriában 4*superior szállodákban 1-2 sapkás konyhákon.

Gesztenyés kacsamell recept

Hozzávalók és elkészítési mód:

Kacsamell

  • 220 gr pecsenye kacsamell
  • kakukkfű
  • zsálya
  • 1 ek vaj

A kisméretű pecsenye kacsamelleket 6%-os sóoldatba tesszük egy órán keresztül, leöblítjük, szárazra töröljük, majd közepes lángon bőrén megsütjük, megfordítjuk, és hozzáadunk egy kanál vajat, kakukkfüvet és zsályát. A végén 180 fokos előremelegített sütőben 6 percen át sütjük. A sütőből kivéve 10 percen keresztül pihentetjük, a tálaláskor pedig hosszában kettévágjuk.

Vaníliás gastrique

  • 100 ml almaecet
  • 200 ml pecsenyelé
  • 1 ek barnacukor
  • 1 rúd vanília

A barnacukorból karamellt készítünk, felöntjük 100 ml almaecettel, sziruposra forraljuk, majd hozzáadjuk a 200 ml pecsenyelét és ízlés szerint sót. Tálaláskor 1 rúd vanília magját kikaparjuk és a szószba tesszük.

Gesztenye

  • 100 ml zöldségalaplé
  • 16 db sült gesztenye
  • 1 tk akácméz
  • 1 ek szőlőmagolaj
  • 5 szem borókabogyó
  • kakukkfű
  • zsálya

Felfőzzük a zöldségalaplét, akácmézet, kevés sót, 5 szem borókabogyót, kakukkfüvet, zsályát, és a szőlőmagolajat, majd hozzáadunk 16 darab hámozott sült gesztenyét. Hagyjuk állni egy napon keresztül, így ebből kiindulva a főzés előtt egy nappal célszerű ezt elkészíteni.

Vadbrokkoli (bimi)

A kívánt mennyiségű vadbrokkolit és a sárga hüvelyű ceruzababot sós vízben leforrázzuk, figyelve arra, hogy roppanós maradjon. Tálaláskor sós, vajas zöldségalaplében melegítjük, majd lecsepegtetjük.

Répapüré

  • 250 gr sárgarépa
  • 60 gr vaj

Sós vízben megfőzzük a tisztított, egész sárgarépát, a végén 60 gr vaj hozzáadásával 6-8 percen keresztül sima pürévé turmixoljuk.

Borajánlat:

EGERSOUL Kékfrankos 2021

Egersoul kékfrankos

A 240-260 m tengerszint feletti magasságban található, hűvösebb klimatikus adottságokkal rendelkező Kántor-tag dűlő termése, melyet a kézi szüretelés után nyílt kádban kézi csömöszöléssel 25 napig erjesztettek, majd érleltek fahordóban. A vidéket egyébként egykoron erdő borította, melynek hatására barna erdőtalaj képződött. A hűvösebb időjárásnak köszönhetően az itt termelt szőlő magasabb savtartalommal rendelkezik, mely ebben a kékfrankos borban is tetten érhető. Szép illat-és ízkomplexitással bíró kékfrankos, kiváló arányokkal. Közepestől intenzívebb aromajegyeiben erdei fekete bogyós gyümölcsök, szilva, kávé, csokoládé, fekete cseresznye, és a hordó finom fűszerei. Szájban is hozza az illatában tapasztaltakat, rengeteg gyümölccsel társítva, finom, viszonylag feszes szerkezettel és kerek tanninokkal. Gazdag, mély és tartalmas bor, lehengerlő gyümölcsökkel és fűszerekkel, finom borsossággal és hordóval.  

Ez is érdekelhet

Recept
Hírek - programok

A Nivegy-völgyi Borpiknik

2023. október 23.
Borturizmus
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezése

2022. február 14.
Bor teszt-értékelés

Balaton, borok és szerelem

2021. november 04.
Hírek - programok

Bor, mámor, Bénye 2023

2023. augusztus 06.

Küldj egy üzenetet!