Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2021. november 15.

Csetvei Krisztina: Az évjárat felülírta az elképzeléseinket

post

Az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról kérdeztem több borvidéken gazdálkodó borászt. A most induló mini-sorozat első részében Csetvei Krisztina, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítőjének gondolatait osztom meg veletek, aki némi kitérő után az üzleti világot hátrahagyva 2011-ben Móron megalapította saját kis borászatát. Neve rövid időn belül fogalommá vált a hazai borászatban, borai Lengyelországtól az USA-ig kaphatóak és a legnevesebb éttermek tartják a kínálatukban. Családja mellett minden idejét a borászatának és a borvidék felvirágoztatásának szenteli.

Csetvei Krisztina szeptember 14-én kezdte meg a szüreti időszakot Móron. „Nagyon nehezen indult a szezon, szinte lehetetlen volt megbecsülni a szőlőfajták érési idejét, sorrendjét, sokáig extra magas savakat lehetett mérni és ez korán magas alkoholfokkal társult. A várakozással az alkohol fok nem lett alacsonyabb, sőt, de a savérzet szerethetőbb, barátibb lett. Szerencsére Móron van Borpatika, így rendszeresen kérhettem teljes analízist mustmintákra, hogy minél pontosabb képet kapjak. Egész nyáron nagyon vártuk az esőt, de vagy nem ért ide, vagy ha igen, akkor nem a megfelelő időpontban történt. Ennek köszönhetően kevés ’lé’ és koncentrált beltartalom került mustként a poharunkba. Összességében elmondható, hogy szép egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, a tőlünk megszokottnál magasabb alkohollal” – mondta érdeklődésemre Csetvei Krisztina, aki két borvidéken is gazdálkodik (Mór és Somló) hozzátéve, hogy mindenhol jellemzőek a penge móri savak, de mindig vannak kivételek, még náluk is.      

Mint mesélte, az évjárat felülírta az elképzeléseit, ezért készülnek újdonságok, de valami egyáltalán nem fog idén készülni. Ilyen például a Panna rosé, mivel 13,5-ös alkoholfokkal nem szeretett volna kékfrankos rozét készíteni. „Lesz viszont kétféle vörösborunk (kékfrankos és pinot noir), spontán erjesztéssel, élesztő hozzáadása nélkül. Talán jövőre készül kékfrankos rosé is, ha a globális felmelegedés is lehetővé teszi ezt számunkra. 2021 a RAW/ka projekt éve is, ami az angol ’raw wine’ natúr borra utal és a ka/ke pedig kicsinyítő képző, azaz ez egy kisebb projekt.” – meséli Csetvei Krisztina. Hogy ez mit jelent a  gyakorlatban? – ha minden a terv szerint alakul, akkor nagyjából ezer palackról van szó. „Nagyon örülök, hogy gyönyörű amforáink teli vannak ezerjóval és szép lassan erjednek. Egy füstös tramini is készül nálunk, gőzzel hajlított hordókban erjedt és most tartályban pihen. A somlói szüretünk a Szent Ilona- és a Séd-dűlőben található területeinken egy szép szeptember 20-ai napra esett. Szerettük volna, ha az alkoholfok nem megy 14% fölé, szerencsére ez sikerült. Amire nagyon büszke vagyok és köszönöm a csapatom és férjem munkáját, hogy az idei évtől a Csetvei-szőlők, Móron és Somlón is egyaránt, hivatalosan is organikus szőlőskertek, tanúsító partnerünk a Biokontroll Hungária Kft.” – zárta gondolatait az idei évjáratról és tapasztalatairól Csetvei Krisztina.

Fotók: Nagy Gábor (borítókép) és Kovács Réka

Ez is érdekelhet

Bor interjú
Gasztronómia

Habkönnyű citromos pite

2021. február 23.
Bor

6 ikonikus egri pincészet

2023. május 01.
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje

2021. szeptember 22.
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!