Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. november 26.

Chardonnay-élmény Neszmélyről

post

Kamocsay Ákos, az ország egyik piacvezető, és egyben a Neszmélyi borvidék legnagyobb borászatának, a Hilltopnak a társtulajdonosa nagyon érti és érzi a chardonnay-t. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a belőle készült borokkal elért számtalan elismerés. És ez érvényes többek között az olaszrizlingre és az Ihlet Cuvée-re is. Például idén boraival a Vinagora Nemzetközi Borversenyről 2 arany- és 2 ezüstérmet, míg a Dunavinről 3 aranyat is bezsebelt.   

Bár sokan ebben a korban inkább elvonulnak és nyugalomban kiélvezik az életük munkájának gyümölcsét, az idén 75 éves születésnapját ünnepelő Kamocsay Ákos fiatalokat megszégyenítő energiával járja a mai napig a szőlőt, ellenőrzi a pince munkálatokat, borbemutatókat tart országszerte, és szinte minden nap megteszi a Budapest-Neszmély útvonalat. A szakember akkor érzi jól magát, ha tevékenyen tölti a napjait, hiszen ez élteti, ez ad számára energiát, s mint már korábban nyilatkozta, ha ez nem lenne, akkor egészségesnek sem érezné magát.

A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja, és Neszmélyen, mint mondja Kamocsay Ákos, szinte minden évjáratban különleges, komplex és izgalmas borok készülnek belőle. A 2017-es évjáratból például egy egyedülálló, sorszámozott chardonnay dűlőválogatás is készült, amely 5 dűlő (Meleges-hegy, Keresztrét, Urbánkó, Faragó, Páskom) és egy chardonnay cuvée lencséjén keresztül Kamocsay Ákos igyekezte megmutatni a borvidék diverzitását, sokszínűségét és gazdagságát. Az idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálatának támogatására kezdeményezett Jótékonysági Borárverés sikeréhez pont egy ilyen díszdobozos válogatással járult hozzá a Hilltop is, amely a kikiáltási árának több mint tizenkétszereséért, azaz 370 ezer forintért kelt el. A Budapest Borfesztivál szervezésében létrejött árverésen közel 13 millió forintos támogatás gyűlt össze, mellyel a Mentőszolgálat új rohamkocsijának beszerzéséhez járulhattak hozzá a liciten résztvevők.

Sajnos már mindkét chardonnay válogatásom rég elfogyott, így hát itthon egy kora esti őszi napon a Kamocsay Premium Chardonnay 2019 került felbontásra, amihez szokásomhoz híven most is készítettem egy fogást: grillezett lazac vaníliás paszternákpürével, céklás hummus chipsszel, sült hagymával és brokkoli csírával. Bár elsőre meglepően hangzik, hogy lazachoz éppen fehér bor került, a paszternákpüré krémessége, textúrája, édessége, illetve a többi összetevő összhatása miatt nagyon jó választásnak bizonyult a chardonnay. Ha esetleg valakit érdekel a recept, ez majd egy másik alkalommal kerül fel az oldalra. Maga a bor a korábbi sikeres évjáratú tételeinek receptúráját követi, hamisítatlan Kamocsay-bor, mindez a megszokott kiváló ár-érték (1790 Ft) arányban. Intenzív, behízelgő illat- és ízjegyek, elsősorban sárga húsú gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, háttérben trópusi gyümölcsök, érett barack, mangó, papaya és egy kis sósság. Finom szövésű, komplex bor, friss, de koncentrált jegyekkel. Szájban telt, enyhén krémes, szép egyensúlyt mutat, lecsengésében egy kis jóleső fanyarság.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept

A tökéletes sajtos rúd

2017. augusztus 08.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Bujdosó trió

2021. december 03.
Hírek - programok
Gasztronómia

Kacsa, Villány, kékfrankos

2020. május 12.

Küldj egy üzenetet!