Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. május 08.

Egy Badacsonyhoz méltó olaszrizling

post

Borbély Tamás, a Borbély Családi Pince új generációs borásza fiatal kora ellenére egészen gazdag életúttal rendelkezik. Csak néhány fontos momentumot említve: 2011-ben a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta, 2016-tól a Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, és 2020-ban a legfiatalabb borászként az Év Bortermelője lett.

Borbély Családi Pincészet: Tüzes borok, vulkáni ízek

És hogy mi kellett az ilyen sikerek eléréséhez? Mint egy korábbi beszélgetésünk alkalmával elmondta, sok áldozatos munka, hit és kitartás, illetve a szőlő és bor iránti szeretet és tisztelet, amit a szülein keresztül tapasztalt meg. Borbély Tamás alig töltötte be a 14-et, amikor már tudta, hogy édesapja nyomdokaiba szeretne lépni. Új impulzusokat és szemléletet hozva 2010-től vette át részben, illetve 2012-től teljes mértékben a birtok irányítását, de a mai napig közösen viszi a szüleivel, illetve a húgával a családi vállalkozást: a gazdasági háttérrel édesanyja foglalkozik, a szakmai irányítást édesapjával csinálja, de az irányvonalat ő határozza meg. Ami az Év Bortermelője díjat illeti, véleménye szerint – bár nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy a Badacsonyi borvidékről elsőként ő került a díjazottak közé – ez egy közös siker és lehetőség, ami nem csak neki, hanem az egész Badacsonynak szól. Borbély Tamás a helyi értékeket, sokszínűséget és változatosságot figyelembe véve egy folyamatosan fejlődő régiót szeretne látni a jövőben, ahol a vendégek nem csak kikapcsolódni tudnak, hanem a minőségi szőlő- és borkultúrával, illetve a gasztronómiával is fel tudnak töltődni.

Borbély Családi Pincészet Bács-hegy Olaszrizling 2021

Borbély Pincészet Bács-hegy Olaszrizling Rosé és a Bács-hegy Olaszrizling

Bevallom őszintén, a nagyjából 21 hektáron gazdálkodó Borbély Családi Pincészetnél két nagy kedvencem van: a Rosé névre keresztelt cica és a Bács-hegy egy hektáros olaszrizling ültetvényről készített dűlőszelektált Bács-hegy Olaszrizling. Míg az első a megtestesített nyugalom, utóbbi a finom tüzességével és vulkanikus ízével maga a Badacsony. Nem véletlen lett a „Tüzes borok és vulkáni ízek” a borászat mottója. Nem mellékesen az 50 éves Bács-hegy ültetvényről származó olaszrizlingjeivel a Borbély Családi Pincészet rendre a legtöbb hazai és nemzetközi sikereit éri el. Hozzáteszem teljesen megérdemelten, hiszen mint a 2021-es bor is mutatja, hozzáértő és gondos kezekben az olaszrizlingből nemzetközi mércével is kimagasló borok készülhetnek. Az alapanyag a hagyományokhoz mérten 1000 literes új tölgyfa hordókban erjedt majd érlelődött 6 hónapon keresztül, még mielőtt a palackba került pihenésre 2 évre. A végeredmény egy komoly mélységeket és komplexitást magában hordozó olaszrizling lett, mely illat- és ízjegyeiben méltó módon visszatükrözi a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és karakterét. Harmonikus, összetett, gazdag bor, finom keserűmandulás utóízzel. Egy igazi nagyágyú. 90 pont  

Fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!