Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2021. szeptember 10.

Negyed évszázados jubileumot ünnepel a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

post

Negyed évszázados jubileumot ünnepelt a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló. A Tarcalon található birtok története valamivel több, mint 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján. Az ünnepségen, ahol részt vett Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok meghívásának köszönhetően én is hivatalos voltam.

A gróf Degenfeld család történetében mindig fontos szerepet töltött be Tokaj, nemcsak a festői szépségű táj, hanem az egyedülálló borok miatt is. A Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztő, borkészítő hagyomány Gróf Degenfeld Imre, tokaji földbirtokos munkásságán és szellemi örökségén alapszik és az 1800-as évekig nyúlik vissza. A borvidék és a tokaji borok iránti szenvedélyét a család generációk óta változatlanul őrzi. Bár a II. világháborút követően az egykori birtokaiktól megfosztották a családot, a Németországban új egzisztenciát teremtő Gróf Degenfeld Sándor, visszatérve a családi gyökerekhez, 1994-ben árverés útján ismét szőlőbirtokot vásárolt Tokaj-Hegyalján. Felismerve az akkor gondozatlan parkban és romos épületekben rejlő szépséget, elszánt munkával kezdett bele a Tarcalon található birtokközpont felújításába. Küldetésében lánya, Degenfeld Mária grófnő és veje, Dr. Thomas Lindner segítette. A következő években a szőlőterületek felvásárlása, cseréje, újratelepítése volt a fő feladat, valamint a borászat kiépítése, hogy aztán 1996-ban az első szüret is kezdetét vehesse.

Degenfeld Mária grófnő és férje, Dr. Thomas Lindner

A borászat megalapításakor a tulajdonosok víziója a tokaji hagyományok tiszteletén alapuló, ugyanakkor a legmagasabb minőségi sztenderdeknek megfelelő, modern borászat felépítése és elsőosztályú borok készítése volt. 1996-ban kezdődött meg a borászat épületének nagyszabású bővítése és felújítása Salamin Ferenc építész, Makovecz Imre tanítvány tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, az ehhez kapcsolódó új épületrészben pedig a szőlőfeldolgozás, a tartályos érlelés, palackozás, címkézés és logisztikai folyamatok zajlanak. A mai kastélyszálló épülete eredetileg 1873-ban királyi rendeletre épült, ahol vincellérképezdét létesítettek, hogy támogassák a borászati ágazat megerősítését a filoxéra járványt követően. Az egykor királyi, majd állami tulajdonban lévő oktatási intézményben pincemestereket képeztek, melyről a tágas borospince rendszer tanúskodik, és amely ma a borászat épületének szerves részét képezi. Az épületek felújítását és a parkosítást követően a kastélyszálló 2003-ban kezdhette meg működését, és ezzel megnyílt Tokaj-Hegyalja első négycsillagos kastélyszállója.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

A 35 hektáros szőlőültetvények Tarcal és Mád határán találhatóak, köztük olyan történelmi dűlőkkel, mint a Terézia, Zomborka, vagy a Borkút. A szőlészeti vezetői feladatokat a birtok megalapítása óta Varkoly István szőlész látja el (egy korábbi interjúm Varkoly Istvánnal ITT található). A szőlőterületek újratelepítésére 1999 és 2010 között szakaszosan, több részletben került sor a modern szőlőtermesztés irányelvei szerint 1,8 illetve 2 méteres sortávolsággal és 0,8 méter tőtávolsággal. A tulajdonosok előremutató, környezettudatos gondolkodásának eredményeként a birtok 2009-ben átállt az ellenőrzött, organikus szőlőművelésre. 2012-re az átállás a szőlőterületek 100%-án megvalósult. A borászat oldaláról a 2017-es évjáratból születtek az első bio borok, a birtok Furmint és a Muscat Blanc.

Terézia kápolna

2015-ben a birtok történetében újabb mérföldkőhöz érkezett. A szőlőbirtok részét képező Terézia kápolna felújításra került. A Terézia-domb tetején magasló kápolna Tarcal egyik legikonikusabb látványossága, a felújítás óta esküvők, keresztelők, eljegyzések, fotózások elbűvölő helyszíne. A szőlőbirtok az elmúlt 25 év során számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Néhány kiemelkedő díj a teljesség igénye nélkül:

  • 2004. Építőipari Nívódíj "műemlék-helyreállítás, rehabilitáció" kategóriában
  • 2006. Év Szállodaszobája 3-4 csillagos kategóriában - I. helyezett     
  • 2011. Spa & Relax díj – Budapest Business Journal Guide alapján 
  • 2013. Best of Budapest Hungary díj - A legjobb vidéki kastélyszálló egyike
  • Hazai és nemzetközi borversenyeken arany- és nagyaranyéremmel díjazott Gróf Degenfeld borok már az első, 1996-os évjárattól kezdve egészen napjainkig, valamint kategóriagyőzelmek. (Decanter, Berliner Wein Trophy, Mundus Vini, VinAgora, Prestige Reserve, Nemzeti Borkiválóság)
  • 2019. Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka cím középbirtok kategóriában - I. helyezett, Bor és Piac Magazin

A birtok fennállásának negyed évszázados története során számos szakember és kolléga segítette a birtok munkáját, vagy éppen sajátíthatta el a szakma fortélyait mind a borászat, mind a szőlészet, mind a vendéglátás és turisztikai ágazatokban. Az ünnepségen Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner felidézték az elmúlt 25 év történéseit, kiemelték, hogy köszönettel tartoznak mindazoknak, akik hozzájárultak a szőlőbirtok múltbeli és jelenlegi sikereihez. Különös hálával gondoltak Prácser Miklós nyugalmazott birtokigazgatóra, aki több, mint 15 évig vezette a birtokot és munkájával biztos alapokra helyezte a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló működését és megalapozta jövőjét.A szőlőbirtok jelenlegi vezetői feladatait Tóth Máté birtokigazgató, Gábri Tamás szállodaigazgató, Varkoly István szőlészeti vezető, Sulyok Balázs borász, Kósa László belföldi kereskedelmi vezető és Rudi Lászlóné cégvezető látják el.

Tóth Máté birtokigazgató, Varkoly István szőlészeti vezető, Sulyok Balázs borász

Jövőbeni terveik között szerepel az organikus boraik sorának bővítése. Ennek eredményeként a 2019-es évjárattól elérhetővé válik az első organikus Tokaji Extra Brut pezsgőjük, továbbá ugyanebből az évjáratból már első organikus aszú boruk és szamorodni is hordós érlelés alatt áll. Termékkínálatuk bővítése érdekében a 2020. évi furmint telepítést követően további, nagyobb szőlőterületek művelés alá vonását tervezik a Kakasok-dűlőben. Továbbá távlati terveik között szerepel egy hosszú érlelésű pezsgő készítése. Még az idei évben piacra kerül a 2017-es Aszú Selection borválogatásuk, valamint birtokuk történetének második Tokaji Eszenciája a 2017-es évből, mely a 1999-es évjáratukat követi.

Fotók: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezése

2022. február 14.
Gasztronómia
Gasztronómia

Élet a sushin túl

2019. február 14.
Utazás

A „magyar Toscana”

2021. március 07.
Gasztronómia

Magyar tarka aszúval

2024. március 04.

Küldj egy üzenetet!