Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. november 23.

Különleges aszú a Szerelmi-dűlőből

post

Kiss János, a Tállyán lévő Trifecta Borászat főborásza, már hosszú évekkel ezelőtt felhívta magára a magyar borkedvelő közönség figyelmét. Az egyik legőszintébb magyar borász évről-évre egyre izgalmasabb és karakteresebb Trifecta-borokat készít.

János nyitottsága, elszántsága, szerénysége, illetve érdeklődése a szakma iránt példaértékű lehetne sok magyar borász számára. Tőle idézve: „Úgy gondolom, hogy minden ember életében van olyan sorsszerűség, ami a célja felé viszi. Az enyém az, hogy részt vegyek Tokaj-Hegyalja ismételt felemelésében a munkám által. Itt születtem, itt lettem ember, és itt tanultam meg azt, hogy ez a legváltozatosabb és legszebb szőlőterület a világon. Hegyalján a kultúra és a magyar nép sorsa összeér. Minden a történelem része: a dűlők, a tulajdonosaik és az épületek, a hagyomány, és a világon a legelső dűlőklasszifikáció is. Minden a múltunkból jön és a jövő felé mutat.” Szerintem érdemes lesz végigkövetni, hogy hová és milyen mértékben növi ki magát a tállyai pincészet. Egyébként is komoly beruházások történnek éppen a borászat táján, és izgalmas terveik vannak a jövőre nézve. Előzetesen még annyit, hogy Táborosi Jánossal, a Trifecta Borászat ügyvezető igazgatójával is érkezik majd hamarosan egy interjúm.   

Az egyetlen világhírű magyar borvidéken, s ezen belül a Tállyán található Trifecta Borászat az arisztokrata gyökerekkel rendelkező erdélyi származású Nyárády-család, pontosabban Nyárády Pablo tulajdonában van. A család egyébként már az 1820-as években is készített bort erdélyi birtokán. Az amerikai-magyar gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo által 1997-ben alapított cég Amerikában a Napa-völgyben vált elsőként sikeressé prémium, limitált számban készített pinot noir és cabernet sauvignon boraival. Ezeknek a sikereknek köszönhetően Nyárády Pablo felismerve a Tokaji borvidékben rejlő hatalmas lehetőségeket, megalapítva 2016-ban tállyai birtokát, hazájában is belekezdett a prémium borok készítésébe. Jelenleg a Trifecta Borászat 8 hektáron gazdálkodik, olyan kiváló adottságú dűlőkben, mint például a mádi Szent Tamás és a tokaji Szerelmi, de további 4 hektár termését is integrálja, így összesen közel 30 ezer palackszám készül évente. Ami a portfoliót illeti, a száraz furmint és hárslevelű borok mellett, a Trifecta Borászat csúcsán az aszú és a natúresszencia áll.

Trifecta Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

A 2013-as év kiemelkedően jó évjáratnak számít Tokaj-Hegyalján. Az átlagosnál melegebb, naposabb napok, illetve az októberi párás hajnalok különösen kedvezőnek bizonyultak az aszútermés szempontjából. A szüret időpontjára nagyon szépen beérett a szőlő, kiváló sav-cukor formát mutatva. A 2013-as év más szempontból is emlékezetes volt Tokaj-Hegyalján: 2013 novemberében a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács ekkor helyezte új alapokra a tokaji borkészítést. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnt a 3, illetve a 4 puttonyos borok kategóriája, és a termékleírás szerint onnantól kezdve csak egyfajta aszú létezik: az úgynevezett aszú, 5 vagy 6 puttonyos változatban.

A Trifecta Borászat 2013-as évjáratú 6 puttonyos első aszújához az alapbor és a 220 kg aszúszem is a saját 0,46 hektáros Szerelmi-dűlőről származik. Válogatott, többmenetes szüretet használtak, mindig a legjobban beérett fürtöket szedték le. Az alapborhoz való szőlőt október elején, míg az aszúszemeket a hónap közepén szüretelték, 60 év feletti furmint szőlőtőkékről. A szemeket 2 hétig áztatták az erjedés végén járó alapborban, majd kézi présen, hagyományos szövetzsákos technológiával préselték. Két és fél éven át francia Seguin Moreau 225 literes médium+ pörkölésű hordókban erjedt és érlelődött. Borostyán szín, komplex és kerek aszú. Az aszúszemekből adódóan botritisz, aszalt őszi- és sárgabarack, virágméz, aranymazsola, érett sárgadinnye jellemzik. Gazdag illat- és ízvilágát a mélyebb gyümölcsösség uralja. Feszesebb szerkezetű, nem cukor (168g/l) hangsúlyos aszú, mely inkább az eleganciára épít. Telt, szép arányokat felvonultató bor, melyet érett citrusfélék, édes jellegű dohány, pici kenyérhéj, illetve narancshéj, szentjánoskenyér, és a hordó egészít ki. Harapható textúra, pici tannin. Tartalmas és hosszú lecsengéssel búcsúzik. Csak 600 palack készült belőle. Nem mindennapi bor, ami a hétköznapokból is ünnepet varázsol.

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Bor
Bor

Tokaj koronaékszere az aszú

2023. szeptember 25.
Hírek - programok

Villány Budapesten

2021. október 27.
Gasztronómia

Klasszikus francia almás pite

2024. január 05.
Hírek - programok
Hírek - programok

Bűbájos Hétvége Tarcalon

2021. szeptember 01.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!