Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. november 20.

Kikelet Pezsgő 2015

post

Berecz Stéphanie (Borászok Borásza 2014) és férje Berecz Zsolt által Tarcalon 2002-ben alapított Kikelet Pince, szintúgy, mint kifinomult, érzékeny boraik, egyedi és üde színfoltot képvisel nem csak a Tokaji borvidéken, hanem egész Magyarországon – írtam néhány hónapja a Berecz Stéphanie-vel készített interjúm bevezető részében, amit ha még nem olvastatok ITT elérhető. Stéphanie eredetileg kertész szeretett volna lenni, de szőlő és a bor iránt érzett szeretete végül a borász pályára sodorta.  A meghozott döntésében fontos szerepet játszott egy könyv elolvasása is, általa jött rá, mennyi szépséget rejt magában ez a hivatás.

Kikelet Pezsgő 2015

A tradicionális eljárással készített brut pezsgő házasításának nagyobbik részét a hárslevelű (60%), a többi részét pedig a furmint teszi ki. Berecz Stéphanie szerint a hárslevelű kevésbé szereti a furmintot, de ez fordítva nem igaz. Mint említi, érdekes módon ez inkább a száraz boroknál érvényes, hiszen a pezsgőinél a házasításban pont a hárslevelű a domináns. Szép, összetett pezsgő, közepes szalmasárga színintenzitással, kellemes, bár kicsit rövid felhabzással. Enyhén visszafogottabb illatintenzitás, mely kis idő elteltével szépen kibontakozik a pohárban, benne érett és aszalt gyümölcsök, szentjánoskenyér, datolya, körtés-mézes jegyek, kóstolva picit szikárabb, a kortyot elsősorban a finom körtés jegyek jellemzik. 85 pont

Borítókép: Németi Sandor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Szepsy István, a mádi ikon

2020. április 16.
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia
Utazás
Bor interjú

Küldj egy üzenetet!