Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. augusztus 07.

Charles Heidsieck mesterkurzus, Cyril Brun pincemesterrel

post

Cyril Brun, a Charles Heidsieck champagne-ház pincemestere 2018 áprilisában, a 9. VinCe Budapest Wine Show keretein belül tartott az érdeklődök számára egy nagyszabású és izgalmas mesterkurzust. Cyril Brun nevéhez fűződik többek között, hogy a Charles Heidsieck nem csak minőségben, hanem mennyiségben és kommunikációban is világszínvonalúra emelkedett az elmúlt években. A mesterkurzuson többek között a Brut Réserve champagne három különböző változatát lehetett megkóstolni, melynek házasítási alapját a 2008-as, 2010-es és 2012-es alapborok adták meg, de szintén a poharakba került egy ritkaságnak számító 1989-es Jeroboam (3 literes), és a 2004-es Blanc Des Millénaires is, melyet történelme során a champagne-ház mindössze öt évjáratban készített el: 1983, 1985, 1990, 1995, és 2004.

A cikkem a Pezsgőakadémia számára készült, eredeti változatában bővebben tudtok olvasni a Charles Heidsieck champagne-házról és Cyril Brun pincemesterről is. Az írás ITT érhető el.

CHARLES HEIDSIECK ROSÉ RÉSERVE

Az adott év házasítását 5-6% vörösborral gazdagítják a Côte des Bars régióból, Les Riceys termőhelyről szelektálva. 20% a réserve borok aránya, amelyek átlagéletkora 5 év. Összetétele 80% az aktuális évjáratból (chardonnay, pinot noir, pinot meunier egyenlő arányban) és 20 % réserve bor (fele chardonnay, fele pinot noir, 5-6 % vörösbor hozzáadásával). A mesterkurzuson kóstolt rosé alapbora 80 % -ban a 2012-es évjáratból származott. Ez biztosította a frissességét és az üdeségét, amelyre a ház is helyezi készítése során a hangsúlyt. Élénk savérzet, piros bogyós gyümölcsök, sok fűszer, ezek közül is a szegfűszeg a legdominánsabb. Gazdag textúra, érzéki részletesség, finom kekszesség. Komplex champagne, amely még rendkívül fiatal. 11 g/l dosage, érlelés min 3 év.

CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE

Elkészítésekor a három champagne-i szőlőfajtát (a chardonnay-t, pinot noirt és pinot meunier-t) 60 cru-ről válogatják, amelyek közül Oger, Ambonnay és Verneuil a legmeghatározóbbak a stílusra nézve. Az adott évjárat alapborai mellett a házasításban kivételesen magas, 40% a réserve borok aránya és további különlegesség, hogy ezek átlagéletkora tíz év. A cuvée érlelése több mint 3-4 év (a pontos információ mindig ott van a hátcímkén). A ház anno az első között volt a ’90-es években, aki feltüntette az érlelés kezdetét és a degorzsálás időpontját. A komplex aromák fejlődését a Crayère-ek ívét követő palackforma is segíti, hiszen a széles talpnak köszönhetően a bor és a seprő nagyobb felületen érintkezik.

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE MAGNUM (2012-es alap)

60 kiválasztott cru-ről egyenlő arányban házasítják a három champagne-i fajtát. Kivételesen magas, 40% a komplexitást biztosító réserve borok aránya, amelyek átlagéletkora 10 év.

Cyril Brun Cyril Brun

Összetétele 60% az aktuális évjáratból származik (chardonnay, pinot noir, pinot meunier egyenlő arányban), 40% pedig a komplexitást biztosító réserve bor (fele chardonnay, fele pinot noir). Érezhetően fiatal, még a pályája elején tartó champagne, amelynek még bőven van ideje fejlődni. Érett és kandírozott citrusok, zöldfűszerek, kóstolva még nem állt tejesen össze, de biztosra vehető, hogy pár év múlva a nyomdokai útjára lép.

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE (2010-es alap)

Könnyedebb és tetszetősebb a 2008-nál. Az egyik legjobb nem évjáratos pezsgő a piacon, amelynek rengeteg arca van: mélységéhez és komolyságához frissesség is társul, a kezdő vagy akár a tapasztalt champagne fogyasztókat is könnyen leveszi a lábáról. Kóstolva nagyon gazdag, a gyümölcsök pont annyira vannak jelen, amennyit egy ilyen jellegű champagne megkíván.

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE (2008-as alap)

Szép habzás, illatában és ízjegyeiben is érettebb tónusok, pirítós jegyekkel, vaníliával, mézzel és körtével. Zamatos, kerek, krémes, a korty végén egy kevés só. Nagyon jól iható, de a 2010-est most jobban kedveltem.

CHARLES HEIDSIECK BRUT MILLÉSIME 2006 – évjáratpremier

2006-ban mind mennyiségben, mind minőségben elégedett volt a ház a szürettel, annak ellenére, hogy májusi viharok és nyári hőség, majd hűvös és esős augusztusi napok tették szélsőségessé az időjárást. A szőlő érettebb volt, mint 2005-ben, és egy hajszálnyival alacsonyabb savakkal szüreteltek. Az évjáratos champagne-ban a pinot noir dominál, 10 cru alapborait használták fel a házasításhoz. Egy valódi, hosszan érlelt klasszikus született, amely 9 évet töltött seprőn és a jó savaknak köszönhetően palackban még tovább érlelhető. Gazdag és egészen kerek, testes champagne. Összetétele 59% pinot noir, 41% pedig chardonnay, a dosage 10 g/l. Széles és gazdag, almával, érett körtével, szép krémességgel, friss savakkal és jó intenzitással. A kora ellenére egy nagyon fiatal champagne került a pohárba.

CHARLES HEIDSIECK BLANC DES MILLÉNAIRES 2004

A 2004-es Blanc des Millénaires közel tíz év után lépett elődje, a kivételes 1995-ös évjárat nyomába. A háznak a blanc de blancs, azaz 100% chardonnay champagne-ok terén komoly múltja van, hiszen 1949-ben az elsők között voltak, akik felismerték ennek a szőlőfajtának a szépségét és elkészítették első blanc de blancs-jukat. Máig mindössze öt évjáratban készítették el, amelyek a chardonnay számára kivételesnek bizonyultak Champagne-ban: 1983, 1985, 1990, 1995, és 2004. A palackokat különösen hosszan érlelték: 2005 júliusában fektették le az érlelőpincékben és 2016 novemberében, több mint 11 év után degorzsálták. Végül a champagne 9 gramm/liter dosage-t kapott és több mint egy évet pihenhetett, mielőtt a bemutatóra sor került. Valódi mestermű a Côte des Blancs régióból, 100% chardonnay-ból készült négy válogatott grand cru és egy premier cru termőhelyről: Cramant, Avize, Oger, Mesnil-sur-Oger, és Vertus. Kis időt kell hagyni neki a pohárban, de a végeredmény magáért beszél: tele frissességgel, élettel, vibrálással, selymességgel és mélységgel, melyhez finom érettség is társul.

CHARLES HEIDSIECK BRUT MILLÉSIME 1989 JEROBOAM

A kóstoló végén a ház érlelőpincéjéből egy idős évjárat került a pohárba, melynek összetétele 60% pinot noir és 40% chardonnay. 10 év seprőn tartás után, 1999-ben degorzsálták és további 19 év palackos érlelés után került a mesterkurzusra. Kicsit ellenmondásos champagne: egyszerre friss és nagyon érett. Sötét arany szín, nagyon koncentrált champagne, virágmézzel, gombával és földes jegyekkel. Méltó lezárása a különleges eseménynek.

Képek: Németi Sándor

   

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Balaton, borok és szerelem

2021. november 04.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Pesto genovai módra

2024. február 14.

Küldj egy üzenetet!