Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. május 01.

6 ikonikus egri pincészet

post

A többrészes sorozatban Villányról, Szekszárdról és Badacsonyról már szó esett. Az újabb részben pedig következzen az Egri borvidék, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya több mint 1000 évre tekint vissza. Most 6 olyan pincészetet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amit ha a borvidéken jártok, feltétlenül érdemes meglátogatni.

Egri borvidék                  

A Magyarország északi részén, a Bükki hegység déli lejtőin elhelyezkedő borvidék, mint erről már egy korábbi, az Egri borvidék honlapján olvasható cikkemben is írtam emblematikus helyet foglal el a hazai borkészítés térképén, mely hűvösebb klímájának és változatos talajadottságainak köszönhetően megtestesíti borain keresztül mindazt, amit ma világszerte leginkább keresnek és értékelnek a fogyasztók: gyümölcsösséget, szép savakat, egyediséget, sokszínűséget, könnyedséget és mélységet. Nem mellesleg, mind fehér, mind pedig vörösbor tekintetében kiváló minőségű borok készítésére alkalmas, ezzel pedig nem sok borvidék büszkélkedhet a világon. Természetesen a fogyasztói ízlés folyamatosan formálódik és változik világszerte, s vele együtt az Egri borvidék egyik szimbóluma, a gazdag hagyományokkal rendelkező, az elmúlt évek során már több finomhangoláson átesett egri bikavér is: könnyedebb, vagányabb, modernebb lett, sokszínűsége révén pedig egyben egy nagyszerű gasztrobor is. Ennek párja pedig a 2010 óta készített Egri Csillag, mely a bikavérhez hasonlóan szintén egy házasítás. Mindegyik három egymásra épülő kategóriában készül el: classicus, superior és grand superior. Ha valaki mélyebben is szeretne belemerülni a szabályozásukba, az Egri Borút Egyesület honlapján talál bővebb információt.

Számtalan kiváló pincészet tevékenykedik a borvidéken, és biztos vagyok benne, hogy a színes szortimentből mindenki talál a kedvére való bort, most viszont ebből a széles kínálatból szeretnék 6 borászatot a figyelmetekbe ajánlani, amit feltétlenül érdemes meglátogatni.

St. Andrea Szőlőbirtok

Egri borvidékforrás: St. Andrea Szőlőbirtok Facebook

A St. Andrea Szőlőbirtok kilenc dűlőben (Kis-Eged, Nagy-Eged, Nagy-Eged-hegy, Ferenc-hegy, Pap-tág, Magyalos, Kovászó, Boldogságos, illetve Hangács) gazdálkodik az Egri borvidéken, munkájuk célja pedig a borvidék egyediségét visszatükröző boroknak a megteremtése, mint az egri bikavér és az egri csillag. A birtok központjuk Egerszalókon található, ahol többek között a legfontosabb boraikat is meg lehet kóstolni: Napbor Egri Csillag, Áldás Egri Bikavér, Merengő Egri Bikavér. A pincészet termelési filozófiájában elsődleges az értékes, gazdag szőlőgyümölcs elérése, a helyi szőlőfajták minél mélyebb megismerése és a hagyományra építkező, megújuló borászkodás. A kiváló borokért pedig Lőrincz György, és fia, ifj. Lőrincz György felel. Utóbbi, akinek sokáig az volt az álma, hogy profi labdarúgóként szerepeljen a válogatottban, egyre komolyabb mértékben kiveszi részét a borok házasításában és elkészítésében.

Gál Tibor Pincészet

Egri borvidékforrás: Gál Tibor Pincészet Facebook

Az idén 30. évfordulóját ünneplő pincészet borai azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait – köztük a bort – élvezni és értékelni kell. A borvidék 5 dűlőjében gazdálkodó (Nagy-Eged, Síkhegy, Pajados, Áfrika, Tornyos)) pincészet mindig arra törekszik, hogy olyan borokat készítsen, amelyeknek minden egyes kortya egyedi, harmonikus és izgalmas. Mindezt úgy, hogy a hagyományokat követve innovatívak és modernek. Legfontosabb boraik a Síkhegy Egri Bikavér Grand Superior, Pajados Egri Bikavér Grand Superior, valamint az Egri Bikavér Superior. A borokért pedig ifj. Gál Tibor, az Egri borvidék fiatal generációjának egyik meghatározó személyisége felel, aki a nemzetközi szinten elismert édesapja nyomdokaiba lépve vette át épphogy csak a gimnáziumból kikerülve a Gál Tibor Pincészet irányítását. Mint egy korábbi vele készített interjúmban elmondta, hiszi, a jövő az organikus szőlőművelésben rejlik, ezért a jelenlegi 33 hektárjukon egyre nagyobb felületen törekszenek erre.

Kovács Nimród Pincészet

Egri borvidékforrás: Németi Sándor

Kovács Nimród 1949-ben született Budapesten, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, ahol több hónapot töltött menekülttáborban, majd útja az Egyesült Államokba vezetett tovább. Itt a kezdeti feketemosogatóból felküzdötte magát és tucatnyi vállalkozást vitt sikerre, többek között felfuttatta a Discovery Channelt is. Az 1990-es években pedig az HBO és a Spektrum televíziókat tette gazdaságilag is stabillá Magyarországon, miközben vezetése alatt a UPC Közép és Kelet Európa legnagyobb kábelszolgáltatója lett. Kovács Nimród 2009-től viszont hátat fordított a multivilágnak és azóta az összes idejét az egri pincéjének szenteli. Korszerű, minden tekintetben felújított borászata, a Kovács Nimród Winery, Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Szőlőültetvényei a Nagy Eged, Nyilasmár, valamint a Nagyfai dűlőkben találhatóak, borait pedig a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva készíti. Mindezt a fenntartható fejlődés jegyében. A nemzetközi fajtáin kívül, mint a chardonnay, a pinot noir, a syrah, a merlot és a cabernet franc, Kovács Nimród büszke a hagyományos magyar boraira, a furmintra és a kékfrankosra is. Elmondása szerint legfontosabb borai a Sky Furmint, NJK, illetve a Soul Syrah.

Thummerer Pincészet

A családi vállalkozás, amelynek központja Egertől 12-km-re, Noszvajon található 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel az Egri borvidéken. Jelenleg 100 hektáron gazdálkodnak a Mezey, Csókás, Kőkötő, Nagy-Eged, Juhszalagos, Nagyvölgy tető, valamint a Pipis dűlőkben. A pincészet a borkészítés mellett 2013 óta tradicionális pezsgőt is készít.   Kiemelkedő tételeik nagyrészt testes vörösborokból állnak, de kínálatukban megjelennek a fehér kategóriát képviselő fajtaborok és cuvée-k is, classicus, superior és grand superior minősítésben. Ami a technológiát illeti, a borászat törekszik arra, hogy a hagyományos módszerek mellett minden évben a legkorszerűbb eszközökkel tudják emelni boraik és ezáltal a pincészetük színvonalát. Legfontosabb boruk a Chardonnay, Vili Papa és a Polett.

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok

Egri borvidékforrás: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Facebook

Az elsőgenerációs borászat jelenleg 27 hektár területen gazdálkodik, a borvidék kiemelkedő adottságú dűlőiben: Verpelét Öreghegy, Síkhegy, valamint Kistibrik. A borvidékhez hasonlóan náluk is komoly szerepet játszanak a házasítások, de természetesen fajtaborokat is késztenek. A birtok közkedvelt rendezvényhelyszín is egyben, ahol az egyedi igényekhez igazodva a kisebb családi eseményektől kezdve esküvőkön, céges eseményeken át a nagyobb zenei programokig kínálnak megoldást. Legfontosabb boruk az Egri Bikavér, Egri Csillag, Egri Bikavér superior

Tóth Ferenc Pincészet

Egri borvidékforrás: Tóth Ferenc Pincészet Facebook

A ma már több mint 60 szüretet maga mögött tudó pincealapító Tóth Ferenc és családja jelenleg 30 hektáron gazdálkodik, hét kiemelt dűlőben: Síkhegy, Kisgalagonyás, Marinka, Almagyar, Steiner, Cigléd, illetve Vidra. A széles szőlőfajta választékkal és borsorral rendelkező pincészetnél egyre inkább a fiatalabb generáció veszi át a stafétabotot, de természetesen Feri Bácsi is aktív részese a munkáknak. A Tóth Ferenc Pincészet  arról is ismert, hogy  elsők között volt, aki az új, egri palackba töltötte a borait. A családi, többgenerációs pincészet leginkább arra törekszik, hogy a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiákat ötvözze a hagyományossal. A birtokra szintén jellemző, hogy a szőlőtelepítéstől a borpalackozásig mindent saját maguk végeznek. Legfontosabb boruk a Leányka, Kadarka, és az Egri Bikavér.

Borítókép: bor.hu

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!