Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. november 03.

Magyar borászhölgy lett Az Év Nemzetközi Női Borásza

post

Kövesdi Zsófia, a villányi Jammertal Borbirtok vezető borásza lett 2023-ban „Az Év Nemzetközi Női Borásza” Németországban. A pontosítás kedvéért: Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de szerint, mely ezzel a nagyon komoly címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült.

Kimagasló nemzetközi siker: Kövesdi Zsófia lett „Az Év Nemzetközi Női Borásza”

A német szakportál évente több, mint 10.000 tételt kóstol és értékel a világ minden részéről, így ezt számításba véve fontos és kiemelkedő teljesítményről van szó, mely a magyar bormarketing szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Németország egyébként is a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Ennek apropóján dr. Szűcs Róbert, a 2004 óta Villányban működő borbirtok tulajdonosa egy borkóstolással egybekötött sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között részletesen beszámolt az elmúlt években elért kimagasló eredményeikről, de szóba került a hazai borágazat, bormarketing és borfogyasztási szokások is. Aki személyesen ismeri dr. Szűcs Róbertet, vagy olvasott már vele készített interjút, az bizony tisztában van azzal a ténnyel, hogy mindig sarkalatos véleménnyel rendelkezik, aminek most is hangot adott, élesen kritizálva a hazai és borvidéki bormarketinget.

Jammertal Borbirtok

Dr. Szűcs Róbert: kétféle borvidék létezik, aminek van világklasszis bora és aminek nincs  

Mint említette, utalva a két évvel ezelőtti sikerre, amikor a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi versenyen a benevezett több mint 10.000 tételből a nagyarany érmet és egyben a „reveláció trófeát” a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot tétele nyerte, és ezzel a világ legjobb bora lett: kétféle borvidék létezik, aminek van világklasszis bora és aminek nincs. Elmondása szerint ez viszont hazánkban senkit sem érdekel. Sem a bormarketingért felelőseket, sem a hazai szakmai szervezeteket. Szintén elmondta, hogy a jó hazai vörösborokat nem, vagy alig lehet eladni külföldön, mivel az ottani piacokat nem érdekli a magyar vörösbor. Mint hozzátette ennek az az oka, hogy a hazai prémium vörösborok aránya eltolódott az igénytelenebb és olcsóbb termékek irányába, mivel a hazai borászatok nem fektetnek minőségi termékekbe. Akit részletesen érdekelnek az eseményen elhangzottak, annak ajánlom Ercsey Dániel cikkét, aki hozzám hasonlóan szintén részt vett a budai Búsuló Juhász étteremben megtartott sajtótájékoztatón, vagy az agrárszektoron levő írást. 

Mindenesetre Kövesdi Zsófia elért sikere, mint azt a helyszínen dr. Szűcs Róbert elmondta, visszaigazolja, hogy a Villányi borvidék terroir-ja jó koncepció és professzionális hozzáállás mellett alkalmas világelitbe tartozó vörösborok készítésére. Mint elmondta, ez a kitűntetés híven tükrözi a birtok minden egyes szakértő munkatársának a hozzáadott értékét, Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlészeti igazgató vezetésével. Erről tanúskodik az is, hogy a németországi cím elnyerése mellett a villányi pincészet idén eddig 15 aranyat és 7 nagy aranyéremet nyert különböző nemzetközi borversenyeken.  

Jammertal BorbirtokDr. Szűcs Róbert, Nagy Zsolt szőlészeti igazgató, Kövesdi Zsófia

A német szakportál idei versenyfelhívására beküldött 9, Kövesdi Zsófia által készített Jammertal Borbirtok tétel a következő értékeléseket kapta:

  • Koh-I-Noor      105.6   2019 (TOP-ARANY)
  • Koh-I-Noor      Merlot 2017 (ARANY)
  • Koh-I-Noor      Merlot 2019 (ARANY)
  • Koh-I-Noor      Cabernet Sauvignon 2018 (ARANY)
  • Cassiopeia       MCS*Achird 2018 (TOP-ARANY)
  • Ars Poetica      Syrah 2021 (ARANY)
  • Ars Poetica      Pinot Noir 2020 (ARANY)
  • Ars Poetica      Chardonnay 2020 (ARANY)
  • Jammertal       Blue Sky 2020 (ARANY)

Fotók: Jammertal Borbirtok

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Bio siller a Mátrából

2021. július 13.
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Újvilági tavaszi hangulat

2021. április 14.

Küldj egy üzenetet!