Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. május 19.

A tökéletes bolognai spagetti receptje

post

A bolognai spagetti kétségkívül a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb étele, elkészítése pedig nem igényel nagy szaktudást. Ennek ellenére mégis sokan kész bolti szószból készítik, gyakran instant porból is. Pedig nincs is jobb a házinál. Ezt a kicsit átgondolt, finom, kiadós és nagyon laktató receptet feltétlenül érdemes kipróbálni.

Nehéz helyzetbe kerül az, aki a bolognai spagetti eredeti receptjén szeretné felkutatni. Annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a raguhoz – tévesen – adott spagetti elsősorban Olaszországtól északra, főleg a skandináv országokban kezdett el a 20. században elterjedni. Szintén itt kezdték el hibásan Spaghetti alla Bolognese néven ezt a fogást emlegetni, mely eredetileg széles metélttel készült. Ettől függetlenül ma már Olaszországban is használnak hozzá spagettit, főleg azokon a helyeken, ahol sok turista fordul meg. Én most spagettit használtam hozzá, de aki autentikusabban szeretné készíteni, az természetesen használjon 8-10 tojással készült tagliatelle tésztát. Egy biztos: vörösbor, és lehetőleg alapléként húsleves ne hiányozzon belőle. Utóbbi helyett vizet is használhatunk, de akkor nem lesz annyira finom és ízletes.

A tökéletes bolognai spagetti receptje

Hozzávalók:

  • 500 g sovány, darált marhahús
  • 100 g sertésszalonna
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db angol zeller
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 1 db kisebb méretű cukkini
  • 1 dl jó minőségű száraz vörösbor (célszerű azt használni, amit majd hozzá iszunk)
  • 300 ml passzírozott paradicsom
  • húsalaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • oregánó
  • bazsalikom
  • bors
  • olívaolaj
  • vaj
  • 400 g spagetti
  • parmezán

Elkészítési mód:

A tökéletes bolognai spagetti elkészítése kiváló alapanyagokat és némi időt igényel. Elsőként a hagymát, a répát, az angol zellert és a cukkinit lereszeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, hozzáadunk egy kis vajat és olívaolajat, üvegesre pároljuk a zsiradékban a hagymát, majd belehelyezzük a reszelt zöldségeket és együtt megpirítjuk.

Ha minden szépen megpirult, mehet hozzá a darált hús, fokhagymával ízesítjük, és ha a hús is megpirult, hozzáadjuk a vörösbort. Ha a bor elpárolódott tegyük bele a passzírozott paradicsomot, ízlés szerint ízesítsük a fűszerekkel, adjunk hozzá egy kevés alaplét, majd fedő alatt lassú tűzön körülbelül két órán keresztül hagyjuk főni. Időnként nézzük meg, és ha szükségesnek látjuk, adjunk hozzá még egy kevés alaplét.

Tálalásnál ráhelyezzük az al dentére főtt tésztára, tetejére pedig ízlés szerint parmezánt reszelünk, és friss bazsalikommal díszítjük. Ha tetszett a bolognai spagetti recept, nézzetek szét a többi recept között is az oldalon, exkluzív tartalmakért pedig likeoljátok a WineArtCulture Facebook oldalát.          

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Prémium Merlot 2020

kamocsay-merlot-bolognai-spagetti

Ahogyan már többször is említettem, mindig csak jó minőségű borral érdemes főzni, és figyeljünk arra, hogy olyan bort válasszunk, ami illik a fogás karakteréhez. Természetesen célszerű, ha olyan bort választunk, amit az ételhez is iszunk. Ehhez a bolognai spagetti fogáshoz mindenképp egy közepes testű vörösbort érdemes választani. Ha olasz borban gondolkodtok, akkor egy viszonylag olcsóbb Chianti, Montepulciano d’Abruzzo tökéletes választás, ha pedig inkább sörben gondolkodtok, akkor egy belga-stílusút szőke sört ajánlok. Én Kamocsay Ákos Prémium Merlot borát választottam és telitalálat: könnyedebb, gyümölcsös, jó savakkal rendelkező bor, selymes, érett tanninokkal és kellemes utóízzel. Finomba hajló tüzessége jól harmonizál az étel fűszereivel.  

Fotók, recept és borajánlat: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept

A tökéletes sajtos rúd

2017. augusztus 08.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Zamatos rozé

2021. szeptember 24.
Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Bor interjú
Gasztronómia

Epres-matcha turmix recept

2022. június 08.

Küldj egy üzenetet!