Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. január 20.

Ne ítélkezz elsőre! – Kvassay Merlot 2017

post

Hogy finoman fejezzem ki magam, a 2002-ben Kvassay István által Villányban alapított Kvassay Pincézetnek nem erőssége sem a marketing sem pedig a kommunikáció. Honlapjuk nincs, a Facebook oldalukról semmi lényegi adathoz nem jut az ember, legfrissebb bejegyzésük múlt év októberében keletkezett, de az is csak egy profilkép váltás volt. Miközben kitöltöttem a bort a pohárba a Kvassay Pincészet 2017-es merlot-jának címkéjéről az jutott hirtelen eszembe: ne ítélkezz elsőre! Persze, így is hozzá lehet állni egy pincészet részéről a dolgokhoz, de szerintem kis idő és energia ráfordítással bizony mindenki többet profitálna egy korszerű, a mai igényekhez kalibrált kommunikációból. Borászat és vásárlók egyaránt. A fogyasztási és vásárlási szokásokat figyelembe véve azt lehet mondani, hogy ma már nem elég csak jó borokat készíteni, hanem szükséges a kommunikáció és az állandó jelenlét a piacon. Főleg egy ilyen kiélezett piaci versenyben. Visszatérve még néhány szó erejéig magára a pincészetre, Kvassay István hirtelen halála után, fia, Kvassay Levente a futballista karrierjét hátrahagyva vette át a borászat irányítását. A fiatal borász egyébként többek között pár évig dolgozott Bock József mellett is Villányban.

A 2017-es év Villányban, akár a többi borvidéken is kimondottan jó volt. A száraz, napos, kevésbé csapadékos, illetve a meleg őszi időjárás szintúgy kedvezett mind a korai, mind a késői érésű szőlőfajtáknak is, aminek következményeként a termés minősége kiemelkedően jó volt. Ami a Kvassay Pincészet 2017-es merlot-ját illeti, illata enyhén füstös-sonkás, illetve hecsedli lekváros aromajegyekkel indít. Szellőzve megjelennek a piros bogyós gyümölcsök, elsőként a solymári gömbölyű cseresznyére jellemző édes-savas jegyek, piros ribiszke, kökény, érett meggy, ringló szilva, rózsabors, csokoládé, kis fém és hús a háttérben. Kóstolva édes-savanykás ízek, ribiszke, lendületes korty, nem nehéz, jó savakkal bíró bor. Közepestől kicsivel visszafogottabb test és lecsengés, az alkohol – bár tudom, hogy Villányról van szó – nekem mégis a kelleténél több. Talán picivel több testtel az alkohol is jobban tolerálható lenne számomra. Jelenleg 85 pont

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

A Balaton vörös arca

2021. május 19.
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.
Recept

Nosztalgikus zserbó szelet

2021. február 08.
Hírek - programok
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!