Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. január 02.

A legszebb aszú, amit 2019-ben kóstoltam

post

Pár nap távollét után ismét Budapesten, családi körben töltöttem az ünnepeket, jobban mondva a Karácsonyt. A hivatásom miatt a Szilveszter mindig munkával telik, az elmúlt 20 évben, talán ha négyszer koccinthattam itthon éjfélkor. De nem szeretnék senkit untatni a részletekkel, gondolom máshol sem sokkal egyszerűbb a helyzet. Sajnos a mai rohanó világban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem az a fontos, ami a karácsonyfa alatt van, hanem az, ami körülötte van: család, szeretet, béke és nyugalom. Egy olyan érzés, mely jó lenne, ha nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is meghatározná a létünket. Pontosan ezen gondolkodtam, amikor szenteste előtt felbontottam Kiss János 2008-as aszúját, mely a borászat, azaz a Breitenbach Pince második aszúja.

Breitenbach Pince 5 puttonyos aszú 2008

A 2008-as év mind száraz, mind pedig édes borok szempontjából kiváló volt. Az aszúszemek mennyisége nem volt nagy, de a minőségük első osztályú volt. A Breitenbach Pince 5 puttonyos aszújának elkészítéséhez Kiss János a szemeket erjedés végén lévő „murciban” áztatta ki és egy hét után préselte. Minden munkafolyamat kéziprésen, manuálisan zajlott, így az aszú szemekben lévő magok nem sérültek, így nem kerültek bele a keserű ízért felelős cserzőanyagok és olajok. Az erjedés 225 literes magyar médium+ hordóban történt, az alapanyag pedig a Bodrogkeresztúri, riolit tufával kevert agyagbemosódásos barna erdőtalajú Lapis-dűlőből lett szüretelve, 40 éves tőkékről. Az aszúszemeket a furmint tőkék adták, és az alapbort is. Az aszú 2 és fél évet töltött hordóban az első fejtés után.

Intenzív, érett aranysárga megjelenésű bor, borostyánban hajló színekkel. A hordó jelenléte a mai napig tetten érhető, pörkölt, olajos magvak színesítik a kajszibarack kompót-lekváros, illetve aszalt sárgabarack és birsalamasajtos illatjegyeit, melyhez társul narancshéj, avar, aszalt datolya, liofilizált fekete ribizli, és ahogyan kis időt tölt a pohárban, vajban sült mézes körte, kis zölddióhéj, almás pite, illetve kevés kesudió is. Kóstolva szépen visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, de szájban mind szerkezetileg, mint pedig részletgazdagságban még sokkal szofisztikáltabb és kifinomultabb. Nagyon szerethető, izgalmas, összetett bor. Telt, krémes textúra, a savak szépen megbirkóznak a 132 g/l maradékcukorral, igaz, egy picit elbillen az egyensúlya a cukor felé, de még pont a határon van. Kerek, egész szájat betöltő korty, hosszú, fűszeres lecsengéssel. Maga a bor 93 pont, viszont ha az ár-értéket is számításba veszem, akkor az élmény simám megér 94 pontot. Egyébként ezen az áron (Kiss János szerint 4000-4500 Ft), mega best-buy!  Készült 450 palackkal.

(Az aszút Kiss Jánostól kaptam, elmondása szerint ez volt az utolsó palack ebből az évjáratból)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!