Ropogós véreshurka káposztával, tintahallal és barna vajhabbal
Molnár Gábor neve sok ember számára ismerős, de ha valaki kevésbé járatos a gasztronómia világában, itt van róla néhány szó: Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenyén a „Hagyomány és Evolúció”-n 2013-ban első díjat nyert, 2014-ben megnyerte a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét és még ugyanebben az évben a stockholmi európai döntőn kilencedik lett csapatával. A világ legrangosabb szakácsversenyén a Bocuse d’Or 2015-ös lyoni döntőjén Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg csapatával és egyben elnyerték a legjobb plakátnak járó különdíjat is. Jelenleg Bécsben, a Sale e Pepe étterem konyháját vette át.
Kérésemre most egy receptet küldött a honlapom számára.
Hozzávalók (4 személyre)
4 db 4 cm vastag véreshurka (Bécsben szinte mindegyik jó hentesüzletben kapható. Rúd alakú, könnyen szeletelhető és ízletes.)
Párolt káposztához:
-
1/2 fej fejeskáposzta
-
1db vöröshagyma
-
50 g barnacukor
-
50 ml fehérborecet
-
1 db csillagánizs
-
1 teáskanál egész kömény
-
50 ml növényi olaj
-
1 mokkáskanál só
Tintahalhoz:
-
8 db tintahal
-
50 ml olívaolaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 szál kakukkfű
Barna vajhabhoz:
-
200 ml halalaplé
-
100g sós barnított vaj
-
pár csepp citromlé
-
50 g hideg vajkockák
Elkészítés
A szeletelt hurkát vékonyan lisztbe hempergetjük, és forró serpenyőben olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.
A káposztát és a hagymát szeletelőgéppel 3 mm vastag szeletekre szeleteljük. Olajon cukrot karamellizálunk, majd rádobjuk a szeletelt hagymát. Lepirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót. Fedő alatt nagy lángon 25 percen keresztül pároljuk.
A tintahalakat megpucoljuk és alaposan átmossuk. Forró serpenyőben olajon a fokhagymagerezddel és a kakukkfűvel hirtelen lepirítjuk.
A barna vajhabhoz a halalaplevet felforraljuk. Hozzáöntjük a sózott barnított vajat és a citromlevet. Tűzről levéve hozzáadjuk a hideg vajkockákat és botmixerrel felhabosítjuk.
Recept: Molnár Gábor
Ételfotó: Gulyás Lóránt