„White Brownie” datolyával és dióval, tejkaramella öntettel és pirított magvakkal

Hozzávalók (egy 30x30cm-es formához)
-
400g fehércsokoládé
-
350g vaj
-
420g liszt
-
350g cukor
-
2 kk sütőpor
-
9 tojás
-
150g datolya
-
100g dióbél
-
vaníliarúd
-
reszelt citromhéj
Öntethez:
-
4 ek barnacukor
-
3dl tejszín
Elkészítés
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk óvatosan a lisztet. Belekeverjük az olvasztott csokoládét, aprított datolyát, pirított diót, a sütőport, vanília magjait és a citromhéjat is. Egy formában 25-30 perc alatt 140'C-on készre sütjük, majd kihűtjük.
Egy lábosban felmelegítjük a cukrot, amit felengedünk tejszínnel és sűrűre főzzük, hűtjük. Tálaláskor a sütemény mellé locsolunk a karamell öntetből, és dió, mandula, kesudió keverékéből készült grillázzsal díszítjük.
Borajánlat
Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011
Bár a száraz és meleg 2011-es év annyira nem kedvezett az aszúsodásnak, mégis a Disznókő 6 puttonyos aszúja lehengerlő eleganciát, részletgazdagságot és szép savakat mutat. Intenzív illatában finomra hangolt érett aromák, déli gyümölcsök, aszalt barack, körte, vanília, nüansznyi propolisz és kamilla, ízében pedig a herbális aromák jól keretezik a gazdag gyümölcsös vonalat. A korty kerekségét és komplexitását az aszalt barack, méz és sütőtök teszi teljessé. Ígéretes aszú egy nehezebb évjáratból.
Recept: Kocsis Bálint
Borajánlat: Németi Sándor