Churros – a spanyolok legnépszerűbb desszertje
A Magyarországon spanyol fánkként is ismert churros Spanyolországon kívül még számos más országban is népszerű, például Franciaországban, Portugáliában, Belgiumban, Latin-Amerika országaiban, a Fülöp-szigeteken, illetve az USA egyes régióiban is. Több változata is ismert, most a fahéjasat mutatom be, amelynek elkészítéséhez – a többi változathoz hasonlóan - csupán pár olcsó alapanyaghoz van szükségünk.
De mi valójában a churros?
A churro vagy churros egy liszt alapú pirított tészta, amit serpenyőben, forró olajban sütnek ki. Eredete a mai napig nem tisztázott, de többen úgy tartják, hogy a receptet a portugálok hozták magukkal Kínából. Más elmélet szerint a churrost a spanyol parasztoknak köszönhetjük. Egy biztos: elkészítése egyszerű, csupán pár olcsó alapanyag kell hozzá, a végeredmény pedig isteni. Van, ahol vaníliával vagy csokoládéval töltik, máshol pedig csokoládéba, kávéba vagy tejbe mártogatva fogyasztják, én viszont leginkább cukorral megszórva szeretem a legjobban. A churros lehet sima, különféle töltelékkel megtöltve, vagy esetleg különféle mázzal bevonva. A régiótól vagy országtól függően, ahol éppen készül más-más néven ismerik, illetve az elkészítése is különböző. Például a porra egy nagyobb churros fajta, amelyet élesztővel vagy sütőporral készítenek, a Cádizban, Grenadában és Málagában tejeringos néven ismert churros hagyományosan gyűrű alakú. Az alap churros csak sóval, vízzel és liszttel készül, az alapreceptnek azonban számos változata létezik. Egyesek tejjel, vajjal, esetleg tojással készülnek, mások pedig kukoricalisztet használnak a szokásos liszt helyett. Ami a sütéshez való olajat illeti, a legtöbb recept az olívaolajat használja, de más olajok is megfelelőek lehetnek, amennyiben semleges az ízük.
Fahéjas churros
Hozzávalók:
- 125 g liszt
- 150 g cukor
- 250 ml víz
- extra szűz olívaolaj
- só
- pár tk fahéj
A churros elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a fahéjat. Egy edényben forraljuk fel a vizet, és ha forr, tegyük bele a sót, majd adagonként adjuk hozzá a fahéjas lisztes keveréket. Folyamatosan keverjük, és ha a tészta már nem tapad az edény falához, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A tésztát egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. Egy nagy serpenyőben jó forróra melegítjük az olajat, majd nagyjából 10 cm hosszú tésztarudakat nyomunk bele. Ha mindkét oldala szépen megbarnult, kiveszük a serpenyőből, egy papírtörlővel bélelt tányérra tesszük és ízlés szerint megszórjuk az előzőleg összekevert fahéjas cukorral. Még forrón tálaljuk.
Borítókép: pixabay