Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. május 14.

Spárgás Quiche kecskesajttal

post

Itt a tavasz és vele együtt megérkezett a szezon egyik kedvenc zöldsége, a spárga. Remek alkalom készíteni belőle egy húsmentes ételt, ami laktató, mutatós, nem mellesleg olcsó és nagyon gyorsan elkészül. Íme a franciák egyik közkedvelt fogásának, a spárgás quiche-nek a receptje. Friss salátával tálalva és mellé egy finom borral az igazi. 

Spárgás quiche recept

Hozzávalók:

A tésztához

  • 125 g búzaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 db tanyasi tojás
  • 50 ml víz
  • csipetnyi só

A töltelékhez

  • 2 csomag zöldspárga
  • 3 db tanyasi tojás
  • 200 g friss kecskesajt
  • friss bazsalikom
  • 10 szár metélőhagyma
  • 8 db koktélparadicsom
  • chili pehely, ízlés szerint
  • olívaolaj
  • bors

A spárgás quiche elkészítése:

A tésztához összekeverjük a búzalisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a tojást, az olívaolajat, a vizet és a sót. Egy nagyobb cipót formálunk belőle és hagyjuk pihenni 15 percig. Mossuk meg a spárgát és távolítsuk el a végét, majd vágjuk felébe. Forraljuk fel a vizet és 4-5 percig főzzük meg a spárgát.

A fűszernövényeket (petrezselyem, bazsalikom és metélőhagyma) mossuk meg, egy konyhapír segítségével töröljük szárazra, majd vágjuk apróra. Egy kis tálban keverjük össze a tojást, a kecskesajtot, a fűszernövényeket, chilit, a sót és a borsot.

A tésztát egy sodrófa segítségével kinyújtjuk, és kört formázunk belőle. Helyezzük be egy megfelelő tűzálló formába, adjuk hozzá a felvágott spárgát és öntsük bele a tojásos keveréket. A tetejére pedig tegyük rá a koktélparadicsomokat, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. A 200 °C-ra előremelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

Borajánlat:

Trifecta Báthori Hárslevelű 2017

Trifecta Hárslevelű

Bár a spárgás ételek nélkülözhetetlen párja egy könnyű és friss sauvignon blanc bor, a kecskesajtos spárgás quiche mellé, a fogás krémes textúrája és enyhe csípőssége miatt inkább egy tokaji bort ajánlok. Ehhez pedig remek választás a Nyárády család tulajdonában lévő, Tállyán gazdálkodó Trifecta borászat 2017-es hárslevelűje, amelynek alapanyagát az egyik legrégebbi, közel ötszáz éves múlttal rendelkező Báthori-dűlőről szüretelték 40 éves tőkékről. Ami a dűlő történetét illeti, mint azt már egy korábbi bejegyzés alkalmával is említettem, a Szántó és Tállya határán fekvő dűlő története a Thurzó családdal kezdődött, nevét pedig ecsedi Báthory András országbíró és tárnokmester után kapta. Csak a pontosítás kedvéért: amikor 1543-ban Thurzó Elek országbíró meghalt, szőlőit Lőcse városára hagyta, viszont veje, az előbb említett Báthory András nem fogadta el a végrendeletet, így 1563-ban fegyveres erővel visszavette a várostól a szőlőt. Későbbi tulajdonosai között olyan neveket találunk, mint például Zrínyi Ilona, Rákóczi Julianna és II. Rákóczi Ferenc. Egyébként a II. világháború után hosszú éveken keresztül Bátorkára változtatták meg a dűlő nevét, mely csak 2017-től lett hivatalosan is Báthori.

A dűlőben 2017 tavasza óta a Nyárády család 0,6 hektárt birtokol, ami a fajtákat illeti ez a következőként oszlik fel az itt lévő saját területükön: 90% hárslevelű és 10% furmint. A 2017-es évjáratú Báthori hárslevelű alapanyagát szeptember 20-án kézzel szüretelték, majd a kíméletes préselés után a must 1100 literes rozsdamentes tartályban erjedt, spontán, fajélesztő használatának mellőzésével. A bort 2020-ban palackozták, és csupán 1300 palack készült belőle. Az eredmény egy komoly, nagy beltartalmú bor lett, mely hűen visszatükrözi a terület kiváló adottságait. Egy izgalmas, finom érettséget és tüzességet magában foglaló terroir bor, mely remekül párosítható ételek mellé is. 

Recept, borfotó: Németi Sándor

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.
Bor

Formabontó villányi bor

2023. július 18.
Bor teszt-értékelés

Aszú, nem csak karácsonykor

2020. november 29.
Bor
Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!